Ενα Αλλο Ειδος Γλυκου….Γλυκοπατατα!

Ανάλογα με την ποικιλία (υπάρχουν περίπου 400), η φλούδα και η σάρκα της γλυκοπατάτας μπορεί να ποικίλλει από σχεδόν λευκή μέχρι κρεμ, κίτρινη, πορτοκαλί και ροζ ή πολύ βαθύ μωβ, αν και οι γλυκοπατάτες με λευκή και κιτρινο-πορτοκαλί σάρκα είναι οι πιο κοινές. Μερικές φορές αυτό το λαχανικό μπορεί να έχει το σχήμα της πατάτας, ενώ βρίσκεται και σε πιο μακρόστενο. Βρίσκεται όλο το χρόνο αλλά η εποχή τους είναι το Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Οφέλη Υγείας
Μια Γλυκιά Πηγή Καλής Διατροφής
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (με τη μορφή βήτα-καροτένης), πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου, και καλή πηγή χαλκού, διαιτητικών ινών, βιταμίνης B6, καλίου και σιδήρου.
Ως εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, οι γλυκοπατάτες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες ως αντιοξειδωτικό τρόφιμο. Και η βητα-καροτένη και η βιταμίνη C είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που δουλεύουν στο σώμα για να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικά που καταστρέφουν τα κύτταρα και τις μεμβράνες των κυττάρων και έχουν συσχετισθεί με ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, διαβητική καρδιοπάθεια και καρκίνο του παχέος εντέρου.
Επειδή αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι επίσης αντιφλεγμονώδη, βοηθούν στη μείωση της σοβαρότητας καταστάσεων όπου η φλεγμονή παίζει ρόλο, όπως στο άσθμα, την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Η ένταση του κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο σε βήτα καροτένη. Η βήτα καροτένη στις πορτοκαλί γλυκοπατάτες, την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί για να παράγει βιταμίνη Α, και γι’ αυτό ονομάζεται προ-βιταμίνη, έχει αναφερθεί ότι έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από αυτήν που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι μωβ γλυκοπατάτες, από την άλλη, είναι καλές πηγές ανθοκυανινών και έχουν τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση ανάμεσα στις ποικιλίες γλυκοπατάτας. Με ενδιαφέρον παρατηρήθηκε ότι η αντιοξειδωτική δράση στη φλούδα της γλυκοπατάτας, ανεξαρτήτου χρώματος, είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη απ’ ότι στους υπόλοιπους ιστούς του λαχανικού.
Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία χρειάζεται για τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης, ένα ενδιάμεσο προϊόν που δημιουργείται κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής χημικής διεργασίας στα κύτταρα, που ονομάζεται μεθυλίωση, σε άλλα καλοήθη μόρια. Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικών.
Κατά τη μελέτη της συσχέτισης ανάμεσα στη βιταμίνη Α, τη φλεγμονή των πνευμόνων και το εμφύσημα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα σύνηθες καρκινογόνο του καπνού του τσιγάρου, το βενζοπυρένιο, επάγει την έλλειψη βιταμίνης Α. Οι προστατευτικές ιδιότητες της βιταμίνης Α ενδεχομένως να εξηγεί γιατί δεν αναπτύσσουν όλοι οι καπνιστές εμφύσημα.
Γρήγορες Προτάσεις Σερβιρίσματος:
  • Γλυκοπατάτες πουρέ με μπανάνες, κανέλα και καρύδια.
  • Βραστές γλυκοπατάτες με μπρόκολο. Ανακατέψτε και σταφίδες και σερβίρετε ζεστό ή κρύο με βινεγκρέτ.
  • Γλυκοπατάτες ψητές είναι πεντανόστιμες όταν σερβίρονται κρύες και κάνουν ένα ωραίο και ευχάριστο γρήγορο γεύμα. 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.