Φυλλικο Οξυ – Μια Μαγικη Βιταμινη

Το φυλλικό οξύ είναι μία βιταμίνη του συμπλέγματος Β και βρίσκεται σε ορισμένα λαχανικά, φρούτα και σε εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής άλεσης. Τα οφέλη του φυλλικού οξέος στα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης έχουνε διερευνηθεί εκτενέστατα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια οι έρευνες έχουνε αρχίσει να καταδεικνύουν καινούργιους ρόλους σε τέτοιο βαθμό που πλέον το φυλλικό οξύ κατατάσσεται σαν ένα θρεπτικό συστατικό απαραίτητο για όλους και όχι μόνο για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Το φυλλικό οξύ θεωρείται ότι παίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο σε καρδιαγγειακές ασθένειες και εγκεφαλικά επεισόδια, σε ορισμένες μορφές καρκίνου και στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ποιος χρειάζεται φυλλικό οξύ;
Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο για όλους. Ο πιο σημαντικός του ρόλος είναι στο σχηματισμό γενετικού υλικού (DNA) και ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αν και αυτός ο ρόλος ήτανε γνωστός για αρκετό καιρό, οι επιστημονικές έρευνες συνεχώς αποκαλύπτουν κι άλλες ζωτικές λειτουργίες του φυλλικού οξέος και των προβλημάτων που συνδέονται με την έλλειψή του.
Πόσο φυλλικό οξύ χρειαζόμαστε;
Οι συνιστώμενες προσλήψεις είναι 200 μg για τους ενήλικες. Ωστόσο, για τις γυναίκες που προγραμματίζουνε να μείνουν έγκυες συστήνεται η λήψη 600 μg ανά ημέρα. Περισσότερες από 9 στις 10 γυναίκες μεταξύ 25 και 49 χρόνων αποτυγχάνουν να φτάσουν αυτές τις προσλήψεις.
Πηγές φυλλικού οξέος
Εμπλουτισμένα δημητριακά, φυλλώδη πράσινα λαχανικά (όπως, σπανάκι, πράσινα φασολάκια, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, μαρούλι, κλπ.), όσπρια (όπως ρεβίθια, μαυρομάτικα, φασόλια, γίγαντες, κλπ.), πορτοκάλι και χυμός πορτοκαλιού, πατάτες, ψωμί ολικής άλεσης.
Φυλλικό οξύ στην εγκυμοσύνη
Ο ρόλος του φυλλικού οξέος στην ανάπτυξη και τον σχηματισμό του εμβρύου είναι σημαντικός από πριν την σύλληψη. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο τις πρώτες ημέρες της ανάπτυξης έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο σωστός σχηματισμός του νευρικού σωλήνα και της σπονδυλικής στήλης. Αυτό σχηματίζεται πριν ακόμα καταλάβει η γυναίκα ότι είναι έγκυος και έτσι οι συστάσεις προς όλες τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι να λαμβάνουνε επαρκείς ποσότητες φυλλικού οξέος πριν την εγκυμοσύνη.
Φυλλικό οξύ και υγιής καρδιά
Το φυλλικό οξύ φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου. Αυτό στηρίζεται στην παρατήρηση ότι αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα. Τα επίπεδα ομοκυστεΐνης, όπως και χοληστερόλης, μας δίνουνε μια ένδειξη του κινδύνου που έχει κάποιος για βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτοί με υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές ασθένειες και εγκεφαλικό επεισόδιο. Μελέτες έχουνε δείξει ότι μία αυξημένη πρόσληψη φυλλικού οξέος μειώνει τα επίπεδα ομοκυστεΐνης.
Φυλλικό οξύ και εγκεφαλική λειτουργία
Μερικές πρόσφατες έρευνες προτείνουν ότι το φυλλικό οξύ μπορεί να παίζει ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ολοένα και αυξανόμενες μελέτες που συνδέουν την έλλειψη φυλλικού οξέος (που οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης) με φτωχή διανοητική λειτουργία σε άτομα τρίτης ηλικίας και με νόσο Alzheimer.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.