Μαντι (Ραβιολι της Ανατολης)

Τα μαντί είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα. Είναι πολύ διαδεδομένα στην Τουρκία. Παίρνουν λίγο χρόνο να τα προετοιμάσετε, αλλά αξίζουν τον κόπο! Ειδικά εάν το κάνετε σαν ομαδική δουλειά (για παράδειγμα να έχετε για βοηθούς τα παιδιά σας) είναι διασκεδαστικό!

Υλικά για 6-7 μερίδες

3-3 ½ φλιτζάνια αλεύρι
1 αβγό
2/3 φλιτζάνι χλιαρό νερό
1 κ.γ. αλάτι

Γέμιση:
250 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο / τριμμένο
½ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. πιπέρι

Για το μαγείρεμα:
8 φλιτζάνια νερό
1 κ.γ. αλάτι

Σάλτσα:
2 φλιτζάνια γιαούρτι
3-4 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
¼ κ.γ. αλάτι
3-4 κ.σ. βούτυρο ή λάδι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας (ή 2/3 κ.γ. πάπρικα)
2-3 κ.σ. νερό
Αποξηραμένος δυόσμος
Σουμάκ

Σε ένα μπολ βάλτε το αλεύρι, σπάστε το αβγό και προσθέστε το αλάτι και το νερό. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μία σφιχτή και λεία ζύμη. Στη συνέχεια ζυμώστε για 8-10 λεπτά. Προσπαθήστε να την κάνετε σφιχτή για να μπορείτε να την πλάσετε μετά. Σκεπάστε τη ζύμη με μία νωπή πετσέτα ή πανί και αφήστε το να ξεκουραστεί για 15-30 λεπτά.

Στο μεταξύ αναμείξτε σε ένα πιάτο όλα τα υλικά της γέμισης και αφήστε τα στην άκρη.

Χωρίστε τη ζύμη σε 2-3 κομμάτια, πάρτε το ένα κομμάτι και τοποθετήστε το σε μία αλευρωμένη επιφάνεια. Σκεπάστε την υπόλοιπη ζύμη. Με έναν πλάστη ανοίξτε τη ζύμη και κάντε την όσο πιο λεπτή γίνετε (όσο περίπου ένα μαχαίρι). Στη συνέχεια, κόψτε την με ένα μαχαίρι σε τετραγωνάκια περίπου 1,5-2 εκατοστών (βλέπε φωτογραφία). Βάλτε περίπου ¼ κ.γ. γέμιση στο κάθε τετραγωνάκι (βλέπε φωτογραφία). Μετά κολλήστε της διαγώνιες γωνίες μεταξύ τους, ασφαλίζοντάς τες με τα δάχτυλά σας, σχηματίζοντας μικρά πουγκάκια (βλέπε φωτογραφία). Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη.

Για να τα μαγειρέψετε, βράστε το νερό σε μία μεγάλη κατσαρόλα και προσθέστε αλάτι. Βάλτε μέσα σε νερό που βράζει όλα τα μαντί. Ανακατέψτε συχνά με μία ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Μην βάλτε καπάκι στην κατσαρόλα. Μαγειρέψτε για περίπου 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.

Όσο βράζουν τα μαντί, ετοιμάστε τη σάλτσα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το γιαούρτι, αλάτι και σκόρδο. Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο (ή ζεστάνετε το λάδι) και ανακατέψτε μέσα τον πελτέ ντομάτας και το νερό. Μαγειρέψτε για 2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Εάν προτιμάτε την πάπρικα, απλά προσθέστε την πάπρικα στο λιωμένο βούτυρο και σβήστε τη φωτιά μετά από 1 λεπτό. Μην προσθέστε νερό στην πάπρικα.

Στραγγίστε τα μαγειρεμένα μαντί και μεταφέρετε σε πιάτα σερβιρίσματος. Αφήστε να κρυώνουνε λίγο και περιχύστε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Τέλος, βάλτε 1 κ.σ. από το μείγμα βουτύρου (διαμορφώστε τις ποσότητες κατά προτίμηση). Εάν επιθυμείτε πασπαλίστε με αποξηραμένο δυόσμο και Σουμάκ!

Καλή όρεξη!!!

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.