8 τροφιμα που νομιζετε οτι ειναι υγιεινα (Αλλα δεν ειναι)

Υπάρχουν πολλά τρόφιμα που ισχυρίζονται ότι είναι υγιεινά.. αλλά είναι; Λόγω των πολλών πηγών πληροφόρησης που υπάρχουν πλέον είναι πολύ εύκολη η παραπληροφόρηση του καταναλωτή με παραπλανητικούς ισχυρισμούς. Μπορείτε να πάρετε ένα περιοδικό τη μία μέρα που να γράφει τι είναι καλό/κακό για τον οργανισμό και την άλλη βδομάδα να πέσει στα χέρια σας μία εφημερίδα με ένα άρθρο που να γράφει το εντελώς αντίθετο.

Κάθε φαγητό είναι επιτρεπτό όταν η κατανάλωσή του γίνεται στη σωστή συχνότητα και ποσότητα. Πολλοί προσπαθούν να κάνουν τις σωστές επιλογές στο φαγητό χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτό που θεωρούν υγιεινό μπορεί στην πραγματικότητα να μην είναι. Ορίστε μερικά φαγητά που μπορεί να φαίνονται υγιεινά, ή που έχουμε δεχτεί ως υγιεινά, αλλά δεν είναι.
1.      Χυμοί Φρούτων: Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη γη βασίζονται στους χυμούς για να ξεδιψάσουν καθημερινά. ΗΗΗκλαΗ κατανάλωση χυμών είναι ένας γρήγορος τρόπος να πάρετε βάρος και να χαλάσετε τα δόντια σας. Περιέχουν λίγο χυμό, πολύ ζάχαρη, νερό, χημικά πρόσθετα για τη γεύση και σαφώς συντηρητικά που είναι ανθυγιεινά. Επίσης, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου φυτικές ίνες στους χυμούς. Προτιμήστε τα φρέσκα φρούτα όταν είναι δυνατόν, καθώς ένα φρούτο έχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες και επιπλέον είναι πιο χαμηλό σε θερμίδες συγκριτικά με ένα ποτήρι χυμό. Ακόμα και οι χυμοί που είναι 100% φυσικοί είναι καλή πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων αλλά είναι πολύ χαμηλοί σε φυτικές ίνες, και έτσι καταναλώστε με μέτρο.
2.      Δημητριακά πρωινού: Πολλά δημητριακά είναι τόσο φορτωμένα με ζάχαρη, που η ζάχαρη εκμηδενίζει όποιο διατροφικό όφελος θα μπορούσαν να έχουν τα δημητριακά. Πάντα να ελέγχετε τις διατροφικές ετικέτες και μην αγοράζετε κάτι που να έχει λιγότερο από 3 γραμμάρια φυτικές ίνες ανά μερίδα 30 γραμμαρίων ή περισσότερο από 2 γραμμάρια ζάχαρη ανα μερίδα 30 γραμμαρίων. Εάν είναι δυνατόν βάλτε στόχο τα 5 γραμμάρια φυτικών ινών.
3.      Σαλάτες: Πολλοί πιστεύουν ότι οποιοδήποτε πιάτο με τη λέξη «σαλάτα» στο όνομά του είναι υγιεινή επιλογή. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές η σαλάτα μπορεί να είναι η χειρότερη επιλογή από το μενού. Οι σαλάτες, κυρίως των εστιατορίων, μπορεί να είναι φορτωμένες με μαγιονέζα, θερμίδες και νάτριο. Αποφύγετε να παραγγέλνετε σαλάτες με έξτρα θερμίδες, όπως μαγιονέζα και μπέικον. Όπου είναι δυνατόν, προτιμήστε σαλάτες με ελαιόλαδο και ξύδι ή λεμόνι. Εάν θέλετε μία πιο βαριά ντρέσινγκ, παραγγείλτε την στην άκρη και βουτήξτε την άκρη του πιρουνιού σε αυτήν πριν την κάθε μπουκιά.
4.      Αλκοόλ: Το αλκοόλ δεν είναι κακό για την υγεία εάν καταναλώνεται με μέτρο. Περισσότερο από τα μισά οφέλη εξαφανίζονται όμως από την υπερκατανάλωση.
5.      Γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά: Κάποτε θεωρούνταν υγιεινά, αλλά όχι πλέον λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε χοληστερόλη. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά με μειωμένα λιπαρά.
6.      Smoothies: Τα smoothies είναι μία από εκείνες τις επιλογές που καταναλώνουν με καλές προθέσεις αυτοί που κάνουν δίαιτα. Αλλά όπως και οι χυμοί φρούτων που αναφέρθηκαν πριν, τα smoothies μπορούν να έχουνε πολλές θερμίδες σε μία εύκολη στην κατανάλωση συσκευασία.
7.      Αναψυκτικά τύπου light: Πολλοί προτιμούν τα αναψυκτικά διαίτης από τα κανονικά σκεπτόμενοι ότι γλυτώνουν θερμίδες και ζάχαρη. Αλλά τα περισσότερα από αυτά τα αναψυκτικά περιέχουν ανθυγιεινά επίπεδα ασπαρτάμης (τεχνητή γλυκαντική ουσία), χημικών συντηρητικών και χρωστικών. Έτσι, πολλοί από αυτούς που καταναλώνουν τέτοιου είδους αναψυκτικά δεν έχουν φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης και σακχάρου αίματος. Η ασπαρτάμη είναι 180 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη, και έχει συσχετιστεί με την κατάθλιψη, την αϋπνία, νευρολογικές διαταραχές και μία πληθώρα άλλων παθήσεων.
8.      Άπαχα προϊόντα: Το γεγονός ότι κάποια προϊόντα είναι άπαχα δεν σημαίνει ότι είναι υγιεινά. Στην πραγματικότητα, μερικά άπαχα τρόφιμα περιέχουν περισσότερες θερμίδες από τα αντίστοιχα τρόφιμα με πλήρη λιπαρά, καθώς πολύ συχνά προστίθενται ζάχαρη ή τεχνητά ενισχυτικά γεύσης και γλυκαντικά για τη βελτίωση της γεύσης και της υφής του προϊόντος.
Σημαντικό είναι να μην επιτρέπετε στις διαφημίσεις και στις ετικέτες να σας παραπλανούν και να σας κάνουν να πιστεύετε τυφλά ό,τι ισχυρίζονται . Διαβάστε προσεκτικά όλες τις ετικέτες και κάντε ερωτήσεις για να είστε σίγουροι ότι αυτό που απολαμβάνετε είναι στην πραγματικότητα υγιεινό.

 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.