Αντιοξειδωτικα


Ακούμε τώρα τελευταία πολλά για τα αντιοξειδωτικά και γνωρίζοντας ότι είναι κάτι χρήσιμο για τον οργανισμό, πολλοί άνθρωποι σπεύδουν στα φαρμακεία να αγοράσουν συμπληρώματα. Είναι όμως απαραίτητα αυτά τα συμπληρώματα ή μπορούμε να τα βρούμε τα αντιοξειδωτικά και στην καθημερινή μας διατροφή; Και πως ακριβώς μας βοηθάνε;

Τα αντιοξειδωτικά έχουν συσχετιστεί με πολλά οφέλη για τη υγεία ξεκινώντας από την αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τη νόσο Αλτσχάιμερ, την υπέρταση, το άσθμα, τη στειρότητα και καταλήγοντας σύμφωνα με τις πρόσφατες έρευνες στην αντιγηραντική τους δράση. Τι είναι λοιπόν τόσο ξεχωριστό σε αυτά και μπορούν να συμβάλλουν στην θεραπεία όλων αυτών των ασθενειών;
Ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα προβλήματα υγείας και εκφυλισμού του ανθρώπινου οργανισμού είναι μία διαδικασία που ονομάζεται οξείδωση. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι περιβαλλοντικές τοξίνες, ραδιενέργεια, μόλυνση, συναισθηματικό στρες, κακή διατροφή, φυτοφάρμακα στα τρόφιμα, όλα οδηγούν σε μία διαδικασία στην οποία ένας «δολοφόνος» απελευθερώνεται που ακούει στο όνομα ελεύθερη ρίζα και παράγεται εντός του σώματος. Η ελεύθερη αυτή ρίζα κυκλοφορεί στο σώμα και καταστρέφει κύτταρα, ένζυμα και ιστό όπου ταξιδεύει. Αυτή η διαδικασία οδηγεί σε μία αργή και σταδιακή κατάρρευση του οργανισμού.
Σε έρευνες που έχουν γίνει σε πειραματόζωα έχει καταγραφεί πολλές φορές ότι μία ισοθερμιδική διατροφή με αντιοξειδωτικά αυξάνει τη διάρκεια ζωής κατά 40% και έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία.
Τα αντιοξειδωτικά επίσης ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε εκφυλιστικές ασθένειες και ασθένειες όπως ο καρκίνος και το AIDS.
Οι πρωταγωνιστές των αντιοξειδωτικών είναι οι βιταμίνες Α, C, Β, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος.
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α και Ε σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και καρκίνο των πνευμόνων. Χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης C σχετίζεται με καταρράκτη. Χαμηλά επίπεδα βιταμινών C και E με καρδιαγγειακά νοσήματα.
 
Πηγές Αντιοξειδωτικών
Φρούτα:  Μούρα, blueberry, βατόμουρα, σμέουρα, cranberry, φράουλες, μήλα (όταν τρώγονται με τη φλούδα), κεράσια, πράσινα και κόκκινα αχλάδια, αβοκάντο, φρέσκα ή ξερά δαμάσκηνα
Λαχανικά:  Αγκινάρες, σπανάκι, κόκκινο λάχανο, μπρόκολο
Δημητριακά:  Βρώμη (και δημητριακά που περιέχουν βρώμη, όπως μούσλι)
Φασόλια:  Κόκκινα και μαύρα φασόλια
Ξηροί καρποί:  Καρύδια, φιστίκια, καρύδια Pekan, φουντούκια και αμύγδαλα
Ποτά:  Πράσινο τσάι, καφές, κόκκινο κρασί, χυμός από ρόδι
Καρυκεύματα:  Γαρύφαλλο σε σκόνη, κανέλα και πιπερόριζα (τζίντζερ), αποξηραμένη ρίγανη,  κουρκουμάς
Γλυκά:  Μαύρη σοκολάτα

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.