Φθινοπωρινα Φρουτα και Λαχανικα

Βοηθήστε την οικογένειά σας να φάει πιο υγιεινά διαλέγοντας φρούτα και λαχανικά εποχής.

Σύκα
Τα σύκα είναι μικρά, στρογγυλά ή οβάλ φρούτα, τα οποία έχουνε συνήθως πράσινο ή μαύρο χρώμα. Είναι μαλακά όταν είναι ώριμα και περιέχουνε εδώδιμους σπόρους. Παραδοσιακά σερβίρονται ωμά με πεπόνι ή ζαμπόν, ψημένα στο φούρνο ή μπορούνε να γίνουνε και γλυκό. Αγοράστε τα ξερά για να τα έχετε σαν ένα πρόχειρο σνακ. Τα σύκα είναι υψηλά σε φυτικές ίνες, παρέχοντας περισσότερες διαιτητικές ίνες ανά μερίδα από οποιοδήποτε άλλο ξηρό ή φρέσκο φρούτο. Ακολουθώντας μια διατροφή που περιέχει πολλές διαλυτές φυτικές ίνες μπορείτε επίσης να μειώσετε την ποσότητα χοληστερόλης του αίματος.
Δαμάσκηνα
Τα δαμάσκηνα είναι φρούτα τα οποία μπορούνε να καταναλωθούνε ωμά ως σνακ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας αλλά μπορούνε επίσης να μαγειρευτούνε ή να προστεθούνε σε γλυκά. Τα δαμάσκηνα περιέχουνε αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η οποία όμως χάνεται όταν αποξηραίνονται.
Κολοκύθες
Οι κολοκύθες μπορούνε να χρησιμοποιηθούνε για να παρασκευαστούνε ποικιλία γλυκών αλλά και αλμυρών πιάτων συμπεριλαμβανομένου σούπες, ψωμιά, μαγειρευτά φαγητά κατσαρόλας, τουρσιά, γλυκές και αλμυρές πίτες και τάρτες. Είναι πλούσια πηγή βήτα-καροτένιου (το οποίο τους δίνει το χαρακτηριστικό έντονο πορτοκαλί χρώμα) και επίσης περιέχουνε ασβέστιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C και μία καλή ποσότητα φυτικών ινών. Τα καροτενοειδή, όπως το βήτα-καροτένιο, προστατεύει από καρδιαγγειακές ασθένειες. Ακόμα και οι κολοκυθόσποροι (κοινώς πασατέμπο) έχουνε υψηλή θρεπτική αξία. Μάλιστα, είναι δεύτερα σε σειρά, μετά τα φιστίκια, σε πρωτεΐνη και είναι καλή πηγή ψευδαργύρου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.


Μανιτάρια
Τα μανιτάρια είναι καλή πηγή χαλκού, που βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει σίδηρο, και μπορούνε να χρησιμοποιηθούνε σε πολλά πιάτα ωμά ή μαγειρεμένα. Για μία αλλαγή, πειραματιστείτε με τις ασυνήθιστες ποικιλίες που βρίσκονται στις αγορές. Εκτός εάν το δέρμα είναι σκληρό ή έχει ανομοιόμορφο χρώμα, δεν χρειάζεται να τα ξεφλουδίσετε. Όλα τα μπαχαρικά ταιριάζουνε με τα μανιτάρια.
Σπανάκι
Το σπανάκι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και φυλλικού οξέος. Ναι μεν περιέχει σίδηρο, αλλά περιέχει επίσης και μία ουσία που ονομάζεται οξαλοξικό οξύ, η οποία δυσχεραίνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Επομένως είναι προτιμότερο να τρώτε το σπανάκι μαζί με κάποια πηγή βιταμίνης C, η οποία αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου. Σερβίρετε για παράδειγμα το σπανάκι μαζί με μία σαλάτα με ντομάτα ή/και πιπεριά ή με ένα χυμό πορτοκάλι.
Κρεμμύδια
Τα κρεμμύδια μπορούνε να χαρακτηριστούνε ως το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο λαχανικό καθώς αποτελούνε μέρος χιλιάδων πιάτων, συμπεριλαμβανομένου σούπες, σάλτσες, μαγειρευτά και σαλάτες. Ως φρέσκα κρεμμυδάκια συνήθως προστίθενται σε σαλάτες. Συστηματική κατανάλωση κρεμμυδιών έχει δειχθεί ότι μειώνει τις ανεβασμένες τιμές χοληστερόλης και πίεσης.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.