Δυσκοιλιοτητα

Δυσκοιλιότητα είναι η δυσκολία κατά την αφόδευση ή η μείωση την συχνότητας της εντερικής λειτουργίας. Μπορεί να είναι παρενέργεια κάποιων φαρμάκων και παυσίπονων, αποτέλεσμα των αλλαγών των διατροφικών σας συνηθειών, της μείωσης της συνήθους φυσικής σας δραστηριότητας ή μείωση της πρόσληψης υγρών.  Η δυσκοιλιότητα μπορεί να απαιτεί φάρμακα, αλλά συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας προτού πάρετε φάρμακα από το φαρμακείο. 

Χρησιμοποιώντας τη διατροφή
Η επιλογή των σωστών τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει, αποφεύγοντας αυτά που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάστασή σας και σχεδιάζοντας προσεκτικά ένα διατροφικό πρόγραμμα.
Διατροφικές Συμβουλές για τη Δυσκοιλιότητα
·         Αυξήσετε την κατανάλωση μη καφεϊνούχων υγρών (τουλάχιστον οκτώ ποτήρια την ημέρα). Η αφυδάτωση θα χειροτερέψει τη δυσκοιλιότητα.
·         Να τρώτε τις ίδιες περίπου ώρες κάθε μέρα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
·         Καταναλώστε καθημερινά ένα καλό πρωινό σε περίπου σταθερή ώρα. Η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος 1 με ½ ώρα πριν τη συνήθη ώρα της κένωσης μπορεί να σας βοηθήσει.
Τι θα πρέπει να τρώτε και να πίνετε
·         Όταν είναι δυνατόν προσθέστε ζεστά φαγητά στα γεύματά σας, όπως είναι η σούπα.
·         Συμπεριλάβετε φαγητά πλούσια σε υγρά, όπως καρπούζι και σταφύλια.
·         Προσθέστε αποξηραμένα φρούτα, βερίκοκα, σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες στο διαιτολόγιό σας.
·         Προσθέστε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένου φρούτα με την φλούδα, ωμά λαχανικά, όσπρια και αρακάς, αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, προϊόντα ολικής άλεσης. Προσθέστε αυτά τα φαγητά σταδιακά στη δίαιτά σας, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης υγρών.

Τι να αποφύγετε
·         Σοκολάτα
·         Τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και φτωχά σε φυτικές ίνες
·         Αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λίπος, όπως το γάλα, το παγωτό, τα λιπαρά τυριά, εάν έχετε παρατηρήσει ότι σας φέρνουν δυσφορία.
·         Τσίχλα
·         Είναι σημαντικό να καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες. Ωστόσο, εάν τα αέρια σας δημιουργούν πρόβλημα, θα πρέπει να αποφύγετε συγκεκριμένα φαγητά που δημιουργούν αέρια, όπως τα φασόλια, το λάχανο, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, τα κρεμμύδια, το καλαμπόκι, τον αρακά, τα αγγούρια, τις πιπεριές, και ορισμένα φρούτα όπως το πεπόνι, τα βερίκοκα, τα δαμάσκηνα και τα ωμά μήλα.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *