Πιτσα με Μοτσαρελα και Δενδρολιβανο

Σας έχω πει για την μεγάλη μου αγάπη στα φαγητά “απ’έξω”;

Ναι, και όμως δεν αστειεύομαι.

Πριν χρόνια (προ πτυχίου διαιτολόγου) είχα έναν παθιασμένο έρωτα με ο,τιδήποτε αποκαλούμε φαγητό “απ΄έξω”. Σουβλάκια, πίτσες, burger, κινέζικο, μεξικάνικο, κλπ. Ίσως και να φταίει το γεγονός ότι ο πατέρας μου έχει σουβλατζίδικο. Για ολόκληρα καλοκαίρια, λόγω δουλειάς και έλλειψης χρόνου, θυμάμαι που τρώγαμε αποκλειστικά καλαμάκια, τυλιχτά, σάντουιτς άντε και καμιά σαλάτα. Τουλάχιστον εκεί βέβαια ήξερα τι έτρωγα. Ήξερα την ποιότητα των υλικών. Το λάθος μου τότε ήταν η ποσότητα.

Το θέμα είναι όμως, ότι αυτή τη συνήθεια την υιοθέτησα και εκτός καλοκαιριού. Ειδικά όταν έφυγα από το σπίτι των γονιών μου για να σπουδάσω. Δεν ήξερα ακόμα να μαγειρεύω και η εύκολη λύση ήταν να παραγγέλνω “απ’έξω”. Επίσης, επειδή δεν δούλευα, ήταν και κάτι οικονομικό. Πιο πολύ με ένοιαζε ότι με 7-8 ευρώ μπορούσα να πάρω μία πίτσα με άλλη μία δώρο και να έχω φαγητό (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) για δυο μέρες. Καθώς όμως περνούσε ο καιρός και αποκτούσα μεγαλύτερη και πιο ώριμη διατροφική συνείδηση (ευχαριστώ Χαροκόπειο), άρχισα να αναρωτιέμαι για την ποιότητα των φαγητών που έτρωγα.

Και έτσι άρχισα να ψάχνω πως θα μπορούσα να φτιάξω εγώ αυτά που ήθελα να φάω. Αρχικά, μείωσα τα σουβλάκια το χειμώνα και επέλεξα να τα τρώω ως επί το πλείστον το καλοκαίρι από τον πατέρα μου. Και έτσι το μεγαλύτερό μου στοίχημα ήταν η πίτσα.

Υπήρξαν αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες. Υπήρξαν πολλές ζύμες που πετάχτηκαν. Αλλά τελικά βρήκα αυτή με την οποία θα δενόμασταν για μια ζωή. Από εκείνη την ημέρα και μετά δεν υπήρχε πλέον πιτσαρία που θα μπορούσε να με ικανοποιήσει.

Η πίτσα με σάλτσα ντομάτας και διάφορες επιλογές απλών topping, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να είναι από τα αγαπημένα μου γεύματα. Και αυτή η επιθυμία με κυριεύει σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Όσο βέβαια και εάν ακούγεται εύκολο να βάλει κανείς τα υλικά πάνω στην πίτσα και να την ψήσει, για μία κουρασμένη εργαζόμενη το να ανοίξει ζύμη και να περιμένει να φουσκώσει μπορεί να μην είναι και τόσο εύκολο. Μπορείτε όμως να ζυμώσετε μία Κυριακή και να βάλετε τη ζύμη σε μερίδες στην κατάψυξη. Έτσι το μόνο που έχετε να κάνετε μετά είναι να θυμηθείτε να τη βγάλετε το πρωί να ξεπαγώσει και voila φρέσκια πίτσα για βραδινό!

Και μία ακόμα συμβουλή: Επειδή οι φούρνοι του σπιτιού μας δεν είναι αρκετά δυνατοί για να γίνουν οι πίτσες τραγανές από την κάτω μεριά (όπως θα γινόταν σε έναν ξυλόφουρνο), μπορείτε να βάλετε τη ζύμη σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι, να την αφήστε να γίνει τραγανή από την κάτω πλευρά και στη συνέχεια να τη μεταφέρετε στο φούρνο και να την τελειώσετε κάτω από το γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί. Τέλειο….!

rosemary.2.

Συστατικά για 4 ατομικές πίτσες

  • 2 φακελάκια μαγιά στιγμής
  • 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γραμμάρια αλεύρι ιταλικού τύπου “00” ή σκληρό αλεύρι
  • 1 κ.σ. θαλασσινό αλάτι

Υλικά topping

  • 8 κ.σ. βιολογική σάλτσα ντομάτας passata
  • 2 μπάλες φρέσκια mozarella light
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 κλωνάρια δενδρολίβανο
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Πρώτα φτιάξτε τη ζύμη. Ανακατέψτε τη μαγιά και τη ζάχαρη με 325ml χλιαρό νερό και αφήστε στην άκρη για μερικά λεπτά. Στο μεταξύ, περάστε το αλεύρι από κόσκινο, προσθέστε το αλάτι και φτιάξτε μία λακκούβα στη μέση. Ρίξτε στη λακκούβα το ελαιόλαδο και στη συνέχεια το μείγμα μαγιάς. Με ένα κουτάλι, ανακατέψτε τα υγρά με το αλεύρι, αναμειγνύοντας σιγά σιγά, μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη. Όταν φτάσετε σε αυτό το σημείο, αρχίστε να δουλεύετε τη ζύμη με τα χέρια σας.
  2. Στη συνέχεια μεταφέρετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε για 10 λεπτά μέχρι να είναι λεία. Καθαρίστε το αρχικό σας μπολ, αλαυρώστε και ξαναβάλτε τη ζύμη μέσα. Σκεπάστε με μία καθαρή πετσέτα κουζίνας και αφήστε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου μία ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί.
  3. Όταν η ζύμη φουσκώσει, πιέστε την με τη γροθιά σας για να βγει ο αέρας και ξαναζυμώστε την σε αλευρωμένη επιφάνεια για 1-2 λεπτά για να φύγει όλος ο αέρας. Εάν δεν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε τη ζύμη αμέσως, χωρίστε την στα 4 και τυλίξτε την κάθε μπάλα με διάφανη μεμβράνη. Ανάλογα με το πότε θα την χρησιμοποιήσετε βάλτε στο ψυγείο ή την κατάψυξη.
  4. Όταν είστε έτοιμοι να φτιάξετε τις πίτσες, ανοίξτε την κάθε μπάλα με έναν πλάτη στο μέγεθος από το τηγάνι σας. Τοποθετήστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε στο τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και στη συνέχεια μεταφέρετε στη τηγάνι μία βάση πίτσας, πιέζοντάς την λιγάκι με τα δάχτυλά σας. Μαγειρέψτε για 5-8 λεπτά μέχρι η βάση να αρχίσει να γίνεται τραγανή και η ζύμη να βγάζει φουσκάλες.
  5. Απλώστε 2 κ.σ. σάλτσα ντομάτας στη βάση της πίτσας. Κόψτε τη μπάλα μοτσαρέλας στη μέση και μοιράστε το ένα κομμάτι πάνω στην πίτσα σας. Προσθέστε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μερικά φύλλα δενδρολίβανου. Βγάλτε από το τηγάνι και μεταφέρετε σε ταψί φούρνου. Επαναλάβετε με τις υπόλοιπες βάσεις.
  6. Βάλτε το ταψί σας σε προθερμασμένο γκριλ στο φούρνο. Μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι η ζύμη στις άκρες να είναι τραγανή και τα υλικά από πάνω να πάρουν χρώμα.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.