Γκουακαμολε

Λατρεύω το φαγητό, το αληθινό φαγητό. Όχι το τυποποιημένο, όχι το έτοιμο. Αλλά αυτό που ξέρω τι συστατικά έχει μέσα.

Ένας στόχος αυτής της χρονιάς είναι να καταργήσουμε όσο γίνεται τα τρόφιμα που μπορούμε να παρασκευάσουμε και μόνοι μας στο σπίτι. Τα τρόφιμα δηλαδή που στο super market έχουν πάρα πολλά συντηρητικά και συστατικά που δεν προφέρονται, και που η κοινή λογική μας λέει ότι δεν θα έπρεπε να είναι τόσο σύνθετα. Ένα από αυτά τα τρόφιμα είναι το ψωμί του τοστ. Το φτιάχνουμε πλέον μόνοι μας και δεν συγκρίνεται στη γεύση, στην υφή και στην αίσθηση που σου αφήνει ότι δεν γεμίζεις το σώμα σου με άγνωστα υλικά. (θα ακολουθήσει ανάρτηση σύντομα με τη συνταγή). Αυτό το σαββατοκύριακο, προσπαθώντας να τηρήσω την υπόσχεση αυτή, αντί να πάρουμε έτοιμη σάλτσα, φτιάξαμε μόνοι μας guacamole.

Δεν είμαι μεγάλη υποστηρικτής της λέξης superfood (υπερτροφή), που τόσο γενναιόδωρα στολίζει μία πληθώρα προϊόντων. Νομίζω ότι έχει παραχρησιμοποιηθεί το τελευταίο διάστημα για να προωθηθούν σπάνια τρόφιμα με υψηλό κόστος, τη στιγμή που στη λαϊκή ή στον κήπο της γιαγιάς μπορούμε να βρούμε φρούτα και λαχανικά εξίσου σημαντικά και ωφέλιμα για την υγεία μας που τα έχουμε παραμελήσει. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα τη χρησιμοποιήσω τη λέξη και θα πω ότι το αβοκάντο είναι μία εκπληκτική υπερτροφή. Περιέχει:

  • Ωμέγα-3: για υγιή καρδιά, εγκέφαλο και μάτια
  • Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα: Ναι καλά διαβάσατε… λιπαρά! Τα καλά λιπαρά είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διατροφής μας και θα πρέπει να είναι φίλοι μας και όχι εχθροί μας. Ελάτε να το πούμε μαζί: “Τα λιπαρά είναι φίλοι μας, και όχι εχθροί μας”! Αυτά τα λιπαρά βοηθούν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και στη ρύθμιση του διαβήτη.
  • Κάλιο: Περιέχει περισσότερο κάλιο από την μπανάνα. Το ιχνοστοιχείο αυτό βοηθά να μειωθεί η υψηλή πίεση στο αίμα, μειώνει τα καρδιαγγειακά περιστατικά και συμβάλλει στην καταπολέμηση του καρκίνου.
  • Φυτικές Ίνες: Δεν είναι ανάγκη να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες από μπάρες δημητριακών. Απλά προσθέστε και αβοκάντο στη σαλάτα σας.

Και η λίστα θα μπορούσε να συνεχίσει αρκετά ακόμα.

Ξέρω ότι σε πολλούς δεν αρέσει η υφή του. Αλλά είμαι σίγουρη ότι σε αυτή τη μορφή θα το λατρέψουν όλοι. Όταν συνδυαστεί με λάιμ, σκόρδο, αλάτι, ντομάτες και κρεμμύδια… Yummy! Φέρτε μου όλο το μπολ να το φάω! Επίσης, είναι παρά πολύ εύκολο να γίνει και γρήγορο. Είστε ελεύθεροι να παίξετε με τις ποσότητες και να τη φέρετε στις δικές σας γευστικές προτιμήσεις. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σαν ντιπ για λαχανικά, να την αλείψετε σε σάντουιτς ή σαν ντιπ για ψημένα τραγανά τορτίγιας.

guacamole

Συστατικά

  • 3 ώριμα αβοκάντο
  • 1 ντομάτα, ψιλοκομμένη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1/4 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 λάιμ, στυμμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • κόλιανδρο ή μαϊντανό, ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα (προαιρετικό)

Εκτέλεση

  1. Για να καθαρίσετε το αβοκάντο, κόψτε το με ένα μεγάλο μαχαίρι παράλληλα μέχρι να βρείτε το κουκούτσι και φέρτε το μαχαίρι γύρω γύρω. Στη συνέχεια στρίψτε το αβοκάντο και θα έχετε δύο μισά στα χέρια σας. Το ένα θα περιέχει το κουκούτσι, βγάλτε το και κρατήστε το στην άκρη. Τώρα με ένα κουτάλι μπορείτε να βγάλετε τη σάρκα. (το αβοκάντο θα πρέπει να είναι ώριμο και να κόβεται σαν βούτυρο. Εάν νιώθετε αντίσταση όταν πάτε να το κόψετε με το μαχαίρι, τότε αφήστε το στην πάγκο της κουζίνας να ωριμάσει κι άλλο μέχρι να πατιέται και με το δάχτυλο)
  2. Βάλτε τη σάρκα του αβοκάντο σε ένα μπολ.
  3. Προσθέστε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το χυμό λάιμ, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το αλάτι. Λιώστε τα με ένα πιρούνι ή ένα εργαλείο για πουρέ μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες. Βάλτε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να την καταναλώσετε.
  4. Για να μην μαυρίσει, τοποθετήστε το κουκούτσι του αβοκάντο στο μπολ με τη γκουακαμόλε.
  5. Γαρνίρετε με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή κόλιανδρο.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.