Σουπα Σολομο

Κάνει κρύο.

Ίσως η λέξη κρύο να μην είναι αρκετή. Κάνει παγωνιά! Παγωνιά που τη νιώθω να με διαπερνάει. Που μπαίνω μέσα στο σπίτι και μπορώ να πω ότι έχω συνέλθει μετά από μία ώρα.

ΟΚ ίσως να είμαι υπερευαίσθητη στο κρύο. Το παραδέχομαι… Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πάω ποτέ χειμερινές διακοπές. Εάν είναι να πάω διακοπές και να κλειστώ μέσα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, με 2 στρώσεις ρούχα, μία κουβερτούλα τυλιγμένη γύρω μου και να κάθομαι μπροστά στο τζάκι… Όχι ευχαριστώ, δεν θα πάρω!

Προτιμώ να κάτσω στην άνεση του σπιτιού μου. Στον δικό μου καναπέ, μπροστά στην τηλεόραση, παρέα με την κουβερτούλα που λέγαμε…

Αλλά όταν το κάνω αυτό, για κάποιον λόγο θέλω να σηκωθώ, να χωθώ στην κουζίνα και να αρχίσω να μαγειρεύω. Μία λαχταριστή ζεστή σούπα, σπιτικό φρεσκοψημένο ψωμί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί συντροφιά με τον αγαπημένο μου. Η τέλεια χειμωνιάτικη μέρα.

Κάπως έτσι δοκιμάσαμε και αυτήν την εκπληκτική σούπα. Δεν απαιτεί πολύ χρόνο και έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα είστε ξανά στον καναπέ με την κουβερτούλα που λέγαμε…

Salmon Soup

Συστατικά για 4 άτομα

  • 750ml ζωμό ψαριού
  • 2 φύλλα καφίρ λάιμ (στα ασιατικά σουπερ μαρκετ)
    για παρόμοια γεύση μπορείτε να αντικαταστήσετε με ξύσμα λάιμ
  • 1–2 κόκκινα τσίλι, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένα
  • 3 εκ. φρέσκο τζίντσερ, ξεφλουδισμένο και λεπτά κομμένο σε φέτες
  • 500 γρ φιλέτο σολομού, με την πέτσα, καθαρισμένο και χωρίς κοκκαλάκια
  • 1 χούφτα φύλλα σπανάκι
  • 150 γρ μπρόκολο
  • 2 χούφτες μανιτάρια μικρά
  • 1 κ.σ. καβουρδισμένο σησαμέλαιο (προαιρετικό)
  • Αλάτι
  • Φύλλα κόλιανδρου ή μαϊντανού, για γαρνιτούρα (προαιρετικό)

Εκτέλεση

  1. Ρίξτε το ζωμό σε κατσαρόλα. Αφήστε να πάρει βράση και προσθέστε το λάιμ, τα τσίλι και το τζίντζερ.
  2. Κόψτε το σολομό στη μέση και προσθέστε τα κομμάτια στο ζωμό, με την πέτσα προς τα κάτω. Βράστε απαλά σε χαμηλή φωτιά για 8-10 λεπτά, ρίχνοντας ζωμό πάνω στο ψάρι που δεν καλύπτεται, μέχρι να έχει μαγειρευτεί.
  3. Κόψτε το σπανάκι σε μέγεθος μπουκιάς με τα χέρια σας. Κόψτε το μπρόκολο σε κομμάτια.
  4. Προσεκτικά μεταφέρετε το σολομό σε πιατέλα με μία σπάτουλα και περιχύστε με μία κουτάλα ζωμό από πάνω. Φέρετε το υπόλοιπο ζωμό ξανά σε βράση.
  5. Προσθέστε το μπρόκολο στο ζωμό και μετά από 3-4 λεπτά προσθέστε και το σπανάκι. Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Εν τω μεταξύ κομματιάστε το σολομό σε μεγάλα κομμάτια, πετώντας την πέτσα.
  6. Πριν σερβίρετε, βάλτε τα μισά μανιτάρια στο ζωμό. Τρίψτε τα μπολ σερβιρίσματος με σησαμέλαιο και μοιράστε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε αυτά. Προσθέστε σολομό και λαχανικά στο κάθε μπολ και με κουτάλα ρίξτε τον ζωμό. Σερβίρετε αμέσως με κόλιανδρο ή μαϊντανό, εάν θέλετε.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.