Σπιτικο Ψωμι του Τοστ

“Γυναίκα…. τα γεμιστά είναι για μένα;;;”

“ΟΧΙ!! Είναι για το blog!”

Αυτή η διαφήμιση με αντιπροσωπεύει πλήρως! Ό,τι παρασκευαστεί μέσα στο σπίτι για πρώτη φορά, πρέπει να φωτογραφηθεί απαραιτήτως… Γρήγορες κινήσεις για να στηθεί, να φωτογραφηθεί και να προλάβουμε να φάμε όσο είναι ζεστό ακόμα. Και ποτέ δεν είναι μόνο μία φωτογραφία…

bread_1

Αυτό το ψωμί όμως χρειάστηκε να περάσει ένας ολόκληρος μήνας από τότε που το πρωτοέφτιαξα μέχρι να το φωτογραφίσω και να σας το παρουσιάσω… Πολύ απλά επειδή μόλις έβγαινε κάθε φορά από τον φούρνο δεν μπορούσαμε να περιμένουμε. Φτιάχναμε κατευθείαν τα τοστάκια μας!

Ενώ το ψωμί φαίνεται να είναι κάτι δύσκολο, είναι από τα πιο απλά πράγματα που μπορεί να φτιάξει κανείς. Το κόλπο είναι απλά να ζυμώσει κανείς για όσο χρόνο χρειάζεται και να έχει την υπομονή να περιμένει να φουσκώσει. Για το πρώτο πιστεύω οι περισσότεροι έχουν μίξερ για ζύμες. Αλλά και να μην έχετε (όπως εγώ), σκεφτείτε το σαν γυμναστική για τα μπράτσα! Άρα τι μένει; Τι χρειάζεται ένα ωραίο ψωμί; Απλά λίγη υπομονή.

bread_4

Το όλο θέμα ξεκίνησε όταν ένα πρωί είχα φτιάξει ένα τοστ να φάω. Ήταν οι τελευταίες φέτες της συσκευασίας και μέχρι να ψηθεί το τοστ χάζευα τα συστατικά. Στην αρχή νομίζω δεν συνειδητοποιούσα τι διάβαζα. Απλά τα κοιτούσα για να περάσουν αυτά τα λίγα λεπτά του ψησίματος. Αλλά μετά ήρθε το σοκ… Γιατί κάτι τόσο απλό πρέπει να είναι τόσο περίπλοκο; Γιατί κάτι τόσο σπιτικό πρέπει να είναι φτιαγμένο με άγνωστα συστατικά;

Αυτό το ψωμί είναι μαλακό, εύκολο να τεμαχιστεί και ιδανικό για πεντανόστιμα τοστ. Η συνταγή είναι για δύο καρβέλια ψωμί. Εμείς φτιάχνουμε ένα για ψωμί του τοστ και ένα κρανμπερόψωμο, το οποίο είναι τέλειο συνοδευτικό του καφέ ή τσάι.

bread_2

Είναι ένα ψωμί που δεν θα σας απογοητεύσει, αφήνοντας την ευχάριστη ικανοποίηση του χειροποίητου.

Απλά μία προειδοποίηση: Εμείς μετά από αυτό το ψωμί δεν μπορούμε να ξαναφάμε του σουπερ μαρκετ. Έχω “καταδικαστεί” στο να το φτιάχνω από εδώ και πέρα κάθε βδομάδα!

bread_3

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι ημιάπαχο γάλα
  • 1 1/4 φλιτζάνια νερό
  • 2 κ.σ. μηλόξιδο
  • 1/4 φλιτζάνι μέλι
  • 5 1/2- 6 φλιτζάνια αλεύρι λευκό ή ολικής άλεσης
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 4 κ.γ. (2 φακελάκια) μαγιά στιγμής
Για το κρανμερόψωμο:
  • 2-3 κ.γ. κανέλλα
  • 1/4 φλιτζάνι μέλι
  • 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερι (ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σταφίδες για σταφιδόψωμο)

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ αναμείξτε το γάλα, το νερό, το ξύδι και το μέλι.
  2. Σε δεύτερο μπολ ανακατέψτε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι.
  3. Σταδιακά προσθέστε τα στεγνά υλικά στα υγρά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.
  4. Όταν ομογενοποιηθούν ολα, βάλτε τη ζύμη στο μίξερ με το γάτζο για ζύμες ή μεταφέρετε σε μία καθαρή αλευρωμένη επιφάνεια για να ζυμώστε με τα χέρια.
  5. Ζυμώστε τη ζύμη για 8-10 λεπτά. Ενδεχομένως να χρειαστεί να προσθέστε περίπου 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ακόμα.
  6. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα αλευρωμένο μπολ, σκεπάστε με μία καθαρή πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει για 1-1,5 ώρα. Η ζύμη θα πρέπει να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
  7. Όταν διπλασιαστεί, πιέστε μαλακά τη ζύμη με τη γροθιά σας για να φύγει ο αέρας. Χωρίστε σε 2 ίσες μπάλες.
  8. Για το ψωμί του τοστ: Με έναν πλάστη, ανοίξτε τη μία μπάλα ζύμης σε χοντρό ορθογώνιο σχήμα. Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό και τοποθετήστε σε βουτυρωμένη ορθογώνια φόρμα.
  9. Για το κρανμπερόψωμο: Με έναν πλάστη, ανοίξτε τη μία μπάλα ζύμης σε χοντρό ορθογώνιο σχήμα. Απλώστε ομοιόμορφα πάνω το μέλι, την κανέλα και τα κρανμπερι. Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό και τοποθετήστε σε βουτυρωμένη ορθογώνια φόρμα.
  10. Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
  11. Σκεπάστε τα ταψιά με μία πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν μέχρι να προθερμανθεί ο φούρνος.
  12. Ψήστε για 40 λεπτά.
  13. Αφήστε να κρυώσουν για 15-20 λεπτά πριν τα κόψετε σε φέτες.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

5 Comments

  • Αγγέλα says:

    Καλησπέρα!!! Ξεκίνησα να φτιάξω τη γκρανολα ( καλά πόσο κόλλημα!) κ απο τότε εχω φτιάξει πολλα απο το blog σου. Μας αρέσουν τα σνακ κ ειναι για μας τέλεια λύση για το κολατσιού του σχολείου. Μόλις έφτιαξα το ψωμακι( μοσχοβησε το σύμπαν) θέλω να ρωτήσω πως θα το συντηρήσω ( αν κ δεν το βλέπω να μένει) κ αν πρεπει να το κόβω απο τωρα όλο σε φέτες. Ευχαριστώ πολυ

    • Καλησπέρα και συγγνώμη για την καθυστέρηση! Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια! Έρχεται και νέα γκρανόλα σε λίγο εξίσου νόστιμη αλλά σοκολατένιο! Stay tuned! Τώρα όσον αφορά το ψωμάκι μπορείτε να το βάζετε στην κατάψυξη (κομμένο σε φέτες) και να τις βγάζετε μία μία όταν θέλετε να τις χρησιμοποιήσετε. Αλλιώς στον πάγκο της κουζίνας θα έλεγα 3-4 μέρες είναι καλό χρονικό διάστημα. Εγώ το κόβω σε φέτες για να μας είναι πιο βολικό στην κατανάλωση αλλά εκεί στην τέρτη μέρα περίπου έχει ξεραθεί αρκετά. Αυτό που έχει ξεραθεί το κρουτόν! Με λίγο λαδάκι, αλάτι, ρίγανη και σκόρδο στο φούρνο να ξεροψηθεί 🙂

  • Κιντα says:

    Φαίνεται πολύ ωραία η συνταγή για το ψωμί του τοστ και θα ήθελα να την δοκιμάσω αλλά το παιδί μου 16 μηνών έχει αλλεργία στο γάλα και θέλω να σε ρωτήσω με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω το γάλα η αν γίνεται να το παραλείψω.
    Ευχαριστώ εκ τον προτέρων.

    • Για να είμαι ειλικρινής δεν το έχω δοκιμάσει χωρίς γάλα. Μου έχουν αναφέρει όμως κάποιοι αναγνώστες ότι το έχουν φτιάξει με νερό και ότι τους βγήκε μια χαρά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.