Τρωγοντας της Εποχης

Έχετε μπερδευτεί με τα πολλαπλά μηνύματα σχετικά με το τι να τρώτε και από πού να τα αγοράζετε; Παρακάτω σας παραθέτω τους λόγους που θα πρέπει να προτιμάτε τα τοπικά φρούτα και λαχανικά εποχής.
Φιλικά στην Τσέπη
Ας ξεκινήσουμε με το κόστος. Όταν η τοπική παραγωγή είναι της εποχής, η πληθώρα των τροφίμων οδηγεί σε μείωση της τιμής. Σκεφτείτε τα συσκευασμένα φρούτα και λαχανικά που βλέπετε στο σουπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για παράδειγμα οι ντομάτες δεν έχουν την ίδια υγιή όψη που θα είχαν σε πιο ζεστούς μήνες και επίσης έχουν υψηλό κόστος. Αντίθετα, οι λαχταριστές, με έντονο κόκκινο χρώμα και υπέροχο άρωμα ντομάτες εποχής που βλέπετε στην τοπική λαϊκή το καλοκαίρι πωλούνται συνήθως πιο φθηνά και μπορείτε να αγοράσετε μεγαλύτερη ποσότητα στην ίδια τιμή συγκριτικά με τον χειμώνα. Είναι ο βασικός νόμος της ζήτησης και προσφοράς, και όταν η παραγωγή είναι εντός εποχής θα επωφεληθείτε οικονομικά αγοράζοντας ό,τι φυτρώνει την κάθε δεδομένη στιγμή.
Η Γεύση Μετράει
Για τους περισσότερους από εμάς, η γεύση του φαγητού που αγοράζουμε είναι τόσο σημαντικό όσο και το κόστος, εάν όχι περισσότερο. Όταν τα τρόφιμα δεν είναι της εποχής, αυτό σημαίνει ότι καλλιεργούνται σε θερμοκήπια ή εισάγονται από άλλα μέρη του κόσμου. Και στις δύο περιπτώσεις αυτό επηρεάζει τη γεύση. Συγκρίνετε μία κόκκινη ντομάτα στη λαϊκή, η οποία είναι ακόμα ζεστή από τον καλοκαιρινό ήλιο, με μία χειμερινή ντομάτα θερμοκηπίου που δεν είναι και τόσο κόκκινη, δεν είναι και τόσο σαρκώδης και πάσχει στη γεύση. 
Όταν τα προϊόντα παραγωγής πρόκειται να μεταφερθούν, η συγκομιδή θα πρέπει να γίνει πιο νωρίς και θα πρέπει η παραγωγή να μπει κατευθείαν στο ψυγείο ώστε να μην χαλάσει κατά την μεταφορά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην ωριμάζουν τα φρούτα και λαχανικά τόσο αποτελεσματικά όσο θα ωρίμαζαν στο φυσικό τους περιβάλλον και έτσι δεν φτάνουν στο αποκορύφωμα της γεύσης τους.
Δεν είναι εύκολο να καταναλώσει κανείς με ενθουσιασμό πέντε μερίδες άγευστων φρούτων και  λαχανικών καθημερινά και είναι ακόμα πιο δύσκολο να πείσετε τα παιδιά σας να τα απολαύσουν.
Ποικιλία Όλο το Χρόνο
Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη παραγωγή φρούτων και λαχανικών ακόμα και τον χειμώνα. Σαφώς και τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη, αλλά έχουμε την τάση να ξεχνάμε τι έχει και ο χειμώνας να μας προσφέρει. Για να μάθετε ποια φρούτα και λαχανικά είναι της εποχής, πατήστε εδώ.
Περισσσότερα Θρεπτικά Συστατικά
Εάν η συγκομιδή γίνεται νωρίτερα ώστε τα φρούτα και λαχανικά να αντέξουν τη μεταφορά, δεν θα έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που θα μπορούσαν να είχαν εάν ήταν της εποχής. Επιπλέον, η διαδικασία της μεταφοράς μερικές φορές απαιτεί τα φρούτα και λαχανικά να υποστούν ακτινοβόληση (επεξεργασία των τροφίμων με υψηλής ενέργειας ιονίζουσα ακτινοβολία ώστε να επιτευχθεί  η καταστροφή μικροοργανισμών, ιών, βακτηρίων και εντόμων) και να χρησιμοποιηθούν συντηρητικά (όπως κερί) για την προστασία των τροφίμων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.
Τι Μπορώ να Κάνω;
Λόγω των γεωγραφικών περιορισμών, είναι αδύνατο να τρώμε τοπικά και της εποχής στο 100%. Επομένως τι μπορούμε να κάνουμε; Όσο είναι δυνατόν, καλλιεργήστε οι ίδιοι στον κήπο σας. Θα ξέρετε ακριβώς τι χρησιμοποιήσατε για να καλλιεργήσετε τα λαχανικά σας και θα μπορείτε να τα απολαύσετε κατευθείαν μετά τη συγκομιδή. Εάν δεν σας αρέσει η κηπουρική ή δε έχετε τη δυνατότητα, τότε προτιμήστε να αγοράζετε από τοπικές λαϊκές και μάλιστα να ξέρετε τον παραγωγό από τον πάγκο του οποίου θα ψωνίσετε. Για αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν στη λαϊκή, υπάρχουν πλέον οργανωμένα site όπου μπορείτε να παραγγείλετε online προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς και να σας τα φέρουν στο σπίτι ή ο γραφείο.

Επομένως, να κοιτάτε κάθε φορά τι είναι της εποχής και θα ανταμειφθείτε με προϊόντα υψηλής ποιότητας, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεύση και σε χαμηλότερο κόστος. Και να είστε σίγουροι ότι δεν θα το μετανιώσετε!

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

1 Comment

  • Πόσο μα πόσο συμφωνώ με το παραπάνω άρθρο !! Έχουμε τόσα οφέλη όταν επιλέγουμε τοπικά και εποχιακά φρούτα και λαχανικά !! Όλα γίνεται πιο εύκολα για όλους. Βέβαια δεν χρειάζεται να είναι απόλυτος κανόνας, απλά να τα προτιμάμε. Όχι φυσικά από τοπικισμό, αλλά για όλους τους λόγους που παρουσιάζονται στο άρθρο!!

    Καλώς σε βρήκα !! Θα μελετήσω περισσότερο το blog σου ! Καλημέρα !! Άρης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *