Οικονομια με το Κοτοπουλο Μερος 1

Κοτόπουλο… Ένα διχασμένο θα έλεγα φαγητό.

Προσωπικά το λατρεύω και θα μπορούσα να το τρώω κάθε μέρα! Ο λόγος που μου αρέσει είναι επειδή μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Σε πάρα πολλούς όμως δεν αρέσει επειδή το έχουν βαρεθεί. Το πιο πιθανό είναι να έχουν κάνει πολλές δίαιτες στη ζωή τους ή να προσέχουν γενικά τη σιλουετα τους, με αποτέλεσμα να το μαγειρεύουν αρκετά συχνά.

Chicken_3

 

 

Το κοτόπουλο ωστόσο δεν είναι προορισμένο να φτιάχνεται μόνο ψητό ή στο φούρνο!!! Υπάρχουν πολλά μπαχαρικά και λαχανικά που μπορούν να προστεθούν και να εκπλήξουν τους γευστικούς μας κάλυκες!

Και για να προσθέσω και κάτι επιπλεόν, το κοτόπουλο είναι πάρα πολύ οικονομικό. Δεν μιλάω για τα φιλεταρισμένα στήθη που είναι υπερτιμημένα. Μιλάω για το ολόκληρο κοτόπουλο. Ένα ολόκληρο κοτόπουλο και κοστίζει λιγότερο και ταϊζει όλη την οικογένεια και μπορεί να τους ταϊσει για 1-2 μέρες ακόμα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σπιτικό ζωμό. Ναι όλα αυτά με ένα κοτόπουλο!

Chicken_1

Επομένως αυτή τη βδομάδα ξεκινάμε με μία απλή συνταγή για ολόκληρο κοτόπουλο στο φούρνο. Ξέρω η κάθε νοικοκυρά έχει το δικό της τρόπο, αλλά θα σας παραθέσω έναν ακόμα.

Στη συνέχεια, θα σας παρουσιάσω 3 διαφορετικούς τρόπους να εκμεταλλευτείτε το κοτόπουλο που έχει περισσέψει και που συνήθως κανείς δεν θέλει να φάει την επόμενη μέρα (σαλάτα με κοτόπουλο και μάνγκο, κοτόπουλο εντσιλάδας και ρύζι με κοτόπουλο). Εάν είστε μεγάλη οικογένεια μπορείτε να ψήσετε ταυτόχρονα 2 κοτόπουλα, να φάτε το ένα και να σας περισσέψει το άλλο για την επόμενη μέρα (οικονομία στο ρεύμα και στο χρόνο σας). Και τέλος θα σας δώσω και συνταγούλα για να εκμεταλλευτείτε τα κόκκαλα. Γιατί οικονομία σημαίνει ότι τίποτα δεν πάει χαμένο!

Ψητό Κοτόπουλο με Λαχανικά

Chicken_2

Συστατικά:

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο περίπου 1,5-2 κιλά
  • Αλατοπίπερο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο, και λίγο ακόμα για τα λαχανικά
  • 1 κεφάλι σκόρδο κομμένο στη μέση
  • 2 λεμόνια, κομμένα στη μέση
  • Μία χούφτα κλωνάρια θυμάρι
  • Μερικά κλωνάρια δενδρολίβανο
  • 300g καρότα, καθαρισμένα
  • 300g πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες
  • 1/2 σελινόριζα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 300 ml ζωμός κοτόπουλου

Εκτέλεση:

Προθερμάνετε το φούρνο στους 230 βαθμούς Κελσίου.

Τρίψτε όλο το κοτόπουλο με αλάτι και πιπέρι και ρίξτε από πάνω λίγο ελαιόλαδο. Τοποθετήστε το κοτόπουλο σε εάν ταψί φούρνου και γεμίστε την κοιλότητα με μισό κεφάλι σκόρδο, 2 ή 3 μισά λεμονιού και μερικά κλωνάρια μυρωδικών.

Ψήστε το κοτόπουλο για 20 λεπτά, βγάλτε το από το φούρνο και μειώστε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου. Προσθέστε τα λαχανικά στο ταψί και ανακατέψτε λιγάκι για να καλθφτούν από τους χυμούς. Τοποθετήστε το υπόλοιπο σκόρδο, λεμόνια και μυρωδικά γύρω από το κοτόπουλο. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο και ρίξτε λίγο αλατοπίπερο στα λαχανικά.

Ψήστε για 35-40 λεπτά περίπου. Θα πρέπει τα ζουμιά του κοτόπουλου να είναι διάφανα όταν τρυπήσετε με ένα μαχαίρι το πιο χοντρό κομμάτι από το μπούτι.

Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το κοτόπουλο από το ταψί και τοποθετήστε το σε μία πιατέλα. Τυλίξτε με αλουμινόχαρτο και αφήστε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά. Παράλληλα βγάλτε και τα λαχανικά από το ταψί και μεταφέρετε σε ένα πιάτο.

Με ένα κουτάλι αφαιρέστε ό,τι λίπος μπορείετε να διακρίνετε και τοποθετήστε το ταψί πάνω στα μάτια της κουζίνας σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρασί και με μία σπάτουλα αποκολλήστε τα κατάλοιπα από τον πάτο του ταψιού. Αφήστε το κρασί να βράσει και να μειωθεί στο μισό. Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου και μειώστε ξανά στο μισό. Προσθέστε τυχόν χυμούς που έχουν βγεί από το κοτόπουλο, περάστε τη σάλτσα από σουρωτήρι και τοποθετήστε σε σαλτσιέρα.

Κόψτε το κοτόπουλο και μοιράστε το σε πιάτα μαζί με τα λαχανικά. Περιχύστε το κοτόπουλο με τη σάλτσα. Σερβίρετε με πράσινη σαλάτα, όπως μπρόκολο ή λαχανάκια Βρυξελλών.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.