Σαλατα Φακες

Και καθώς η Μεγάλη Βδομάδα φτάνει στο τέλος της, στο μυαλό μου ξεπηδούν παιδικές αναμνήσεις…

Η μυρωδιά από τα τσουρέκια και κουλούρια μου θυμίζουν πάντα το σπίτι στο οποίο μεγάλωσα.

Σαν παιδιά είμασταν αναγκασμένοι να κάνουμε νηστεία. Και έτσι περιμέναμε με λαχτάρα το Πάσχα για να φάμε όλα αυτά που είχαμε στερηθεί… μαζί με τα κουλούρια και τα τσουρέκια που τα γλυκοκοιτούσαμε όλη τη βδομάδα. Ας μην αναφερθώ και στα πασχαλινά σοκολατένια αβγά! Νομίζω αυτή ήταν η μεγαλύτερη εγκράτεια που έκανα σαν παιδί!

Τώρα δεν την πολυτηρώ πλέον τη νηστεία, αλλά προσπαθούμε και απέχουμε από το κρέας τουλάχιστον. Μία συνήθεια όμως που μου έχει μείνει είναι οι φακές. Δεν μπορώ να φανταστώ Μεγάλη Βδομάδα χωρίς φακές.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχαμε ένα μάθημα που λεγόταν Διατροφή ανά τον Κόσμο. Εκεί λοιπόν έμαθα ότι δεν είναι τυχαίο που φτιάχουμε φακές τη Μεγάλη Βδομάδα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Παρασκευή. Οι φακές συμβολίζουν τα δάκρυα της Παναγίας και το ξύδι που προσθέτουμε συμβολίζει το πόνο και τον καημό της.

Για να τιμήσουμε επομένως τις παραδόσεις φτιάξτε φακές την Μεγάλη Παρασκεύη. Αλλά εδώ θα σας προτείνω μία παραλλαγή της κλασσικής σούπας που καταναλώνουμε συνήθως. Εδώ συνδυάζονται με λαχανικά και κόκκινη πιπεριά η οποία περιέχει βιταμίνη C και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου που εμπεριέχεται στις φακές, κάνοντας αυτό το γεύμα και νόστιμο και θρεπτικό.

Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση σε όλους!

Φακές Σαλάτα

Σαλάτα με Φακές

Υλικά για 3-4 άτομα:

  • 200 γραμμάρια φακές
  • 1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κολοκυθάκια, καθαρισμένα
  • 2 κόκκινες πιπεριές
  • Ελαιόλαδο για να ψήσετε τα λαχανικά (περίπου 2 κ.σ.)
  • Αλατοπίπερο
  • 10-12 λιαστές ντομάτες, σε ελαιόλαδο
  • 1 ώριμο αβοκάντο
  • Χυμός από μισό λεμόνι
  • 4 κ.σ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 χούφτα φύλλα βασιλικού, χοντροκομμένο με τα χέρια σας
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  2. Βράστε τις φακές στο ζωμό με τα φύλλα δάφνης μέχρι να μαλακώσουν (περίπου 20-30 λεπτά). Στραγγίξτε και αφήστε να κρυώσουν σε ένα μεγάλο μπολ.
  3. Στο μεταξύ, κόψτε τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές σε μπουκίτσες. Ανακατέψτε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε. Απλώστε σε ταψάκι φούρνου και ψήστε στο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνου ελαφρώς χρώμα στις άκρες. Αφήστε να κρυώσουν.
  4. Στραγγίξτε τις λιαστές ντομάτες, κρατώντας λίγο λάδι από το βαζάκι. Κόψτε σε μικρά κομμάτια. Προσθέστε 1-2 κ.σ. λάδι από τις λιαστές ντομάτες στις φακές. Προσθέστε τις ντομάτες, τα κολοκυθάκια και τις κόκκινες πιπεριές και αλατοπιπερώστε.
  5. Για να σερβίρετε, κόψτε το αβοκάντο σε κύβους και ανακατέψτε στις κρύες φακές μαζί με το χυμό λεμονιού, το σχοινόπρασο και το βασιλικό.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.