Ψωμακι για Burger με Μελι

Έχετε φτιάξει ποτέ δικά σας ψωμάκια για hamburger;

Burger_3

Εάν όχι, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Εγώ έφτιαξα τα πρώτα μου σπιτικά ψωμάκια για burger την προηγούμενη βδομάδα σε μία κρίση “τι να μαγειρέψω σήμερα όταν δεν έχω τίποτα στο ψυγείο”! Είχα ξεπαγώσει καταλάθος μοσχάρι αντί για κιμά και δεν είχα υλικά για να φτιάξω κοκκινιστό κρεατάκι. Και έτσι με τη βοήθεια του google ανακάλυψα ότι μπορούσα να το σιγοβράσω με κρεμμύδια, αλάτι, πιπέρι και ζωμό κοτόπουλου, να το κομματιάσω και να το βάλω σε ψωμάκι του hamburger. Ωραία τα υλικά τα είχα…. εκτός από τα ψωμάκια.

Burger_1

Πραγματικά τίποτα δεν συγκρίνεται με τη γεύση του φρεσκοψημένου ψωμιού. Αυτά τα ψωμάκια είναι λίγο διαφορετικά από το ψωμί του τοστ επειδή έχουν αβγό και βούτυρο. Α ναι! Να αναφέρω ότι ούτε αβγά είχα! Αλλά βρήκα και σε αυτό λύση! Ένα αβγό αντιστοιχεί σε ένα μείγμα από σπόρους τσία και νερό. Συγκεκριμένα 1 αβγό = 1 κ.σ. σπόρους τσία + 3 κ.σ. νερό. Αφήνετε το μείγμα 10 λεπτάκια να σταθεί και θα δείτε ότι θα αποκτήσει τη ζελώδη μορφή του ασπραδιού του αβγού. Με αυτόν τον τρόπο πρόσθεσα και παραπάνω θρετικά συστατικά στα ψωμάκια!

Εγώ τα έφτιαξα με λευκό αλεύρι, αλλά μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αλεύρι ολικής άλεσης. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με νερό αλλά να ξέρετε ότι δεν θα βγούν τόσο αφράτα. Και για όσους αναρωτιούνται τι δουλειά έχει το βούτυρο με την υγιεινή διατροφή θα σας απαντήσω αμέσως. Όλα χρειάζονται σε μία ισορροπημένη διατροφή… Και τα “καλά” και τα “κακά”. Αρκεί να γνωρίζουμε και να αντιλαμβανόμαστε τι σημαίνει καταναλώνω κάτι συνειδητά και με μέτρο. Το βούτυρο δεν είναι ένα συστατικό το οποίο χρησιμοποιούμε παντού και καθημερινά. Και τα συγκεκριμένα ψωμάκια έχουν 1/4 φλιτζάνι σε όλο το μείγμα, δηλαδή για 8 ψωμάκια. Επομένως αντιστοιχεί 1/32 του φλιτζανιού σε κάθε ψωμάκι…. Χμμμ προσωπικά είμαι διατεθιμένη να καταναλώσω τοοόσο μικρή ποσότητα σε κάτι σπιτικό χωρίς καθόλου συντηρητικά.

Burger_2

Ψωμάκια για Burger

Συστατικά

  • 1 φλιτζάνι γάλα (ή νερό)
  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο
  • 1/4 φλιτζάνι μέλι
  • 1 αβγό (ή 1 κ.σ. σπόρους chia + 3 κ.σ. νερό)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2,5 κ.γ. μαγιά (ή ένα φακελάκι)
  • 3-3,5 φλιτζάνια αλεύρι

Εκτέλεση

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεστάνετε το μέλι με το βούτυρο και το γάλα μέχρι το βούτυρο να λιώσει. Μην βράσετε το μείγμα. Θέλετε απλά να το ζεστάνετε.

Εάν χρησιμοποιήσετε τους σπόρους chia, βάλτε τα σποράκια στο νερό και αφήστε 10 λεπτά.

Ανακατέψτε τη μαγιά με το αλεύρι και το αλάτι.

Βάλτε το μείγμα αλευριού, το μείγμα με το γάλα (να μην είναι καυτό γιατί θα επηρεάσει τη μαγιά και δεν θα σας φουσκώσουν τα ψωμάκια) και το αβγό στο μπολ του μίξερ. Τοποθετήστε τον γάτζο για τις ζύμες και δουλέψτε τη ζύμη για 7-8 λεπτά. (Εγώ ξεκίνησα με 3 φλιτζάνια αλεύρι και κατέληξα να προσθέσω λίγο ακόμα.)

Μεταφέρετε την μπάλα της ζύμης σε ενα αλευρωμένο μπολ, σκεπάστε με μία καθαρή πετσέτα και αφήστε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μία ώρα.

Πιέστε τη ζύμη με τη γροθιά σας για να φύγει ο αέρας και χωρίστε τη ζύμη σε 8 ίσα κομμάτια (ή 12 εάν θέλετε πιο μικρά ψωμάκια). Δώστε σχήμα μπάλας στην κάθε ζύμη, τοποθετήστε σε ένα ταψάκι όπου έχετε στρώσει λαδόκολλα και πιέστε τη μπάλα να γίνει επίπεδη. Το κάνω αυτό για να δώσω στη ζύμη το επιθυμητό μέγεθος, γιατί κατά το ψήσιμο φουσκώνουν ως επι το πλείστον προς τα πάνω και όχι στα πλάγια.

Σκεπάστε τις ζύμες και αφήστε να φουσκώσουν για 30 λεπτά.

Ψήστε στους 190 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 12-18 λεπτά. Δώστε προσοχή να μην τα παραψήσετε.

Αυτά τα ψωμάκια έχουν την καλύτερη γεύση και υφή την ημέρα που τα ψήνετε. Αλλά και για τις επόμενες 2 μέρες είναι αρκετά νόστιμα.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

3 Comments

  • Ρούλα says:

    Τα φτιάξαμε και ήταν υπέροχα! Εξαφανίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ 🙂

  • Ελιζα says:

    Ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορώ να καταψύξω τα ψωμάκια πριν τα ψήσω ….όπως επίσης αν μπορώ να καταψύξω τα bergers γαλοπούλας….
    Σ’ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση

    • Γεια σας! Δεν έχω δοκιμάσει να καταψύξω τη ζύμη πριν ψηθούν, επομένως δεν θα ήθελα να σας παρω στο λαιμό μου! Αφου έχουν ψηθεί τα έχω καταψύξει. Τα μπιφτέκια ναι μπορούν να καταψυχθούν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.