Φυστικοβουτυρο

Λατρεμένο φυτικοβουτυρο…. Και τόσο παρεξηγημένο!

Peanutbutter_1

Θεωρούμε ότι «παχαίνει» και το αποφεύγουμε. Αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά των ξηρών καρπών και μία εναλλακτική λύση για πρωινό ή ενδιάμεσο σνακ. Αρκεί, όπως και σε όλα, να προσέξουμε το μέγεθος των μερίδων μας.

Peanutbutter_4

Παρόλο που το να φτιάξεις φυστικοβουτυρο είναι μία απλή διαδικασία, αποφάσισα να γράψω για αυτό για τρείς λόγους. (1) Όταν διαπίστωσα την τιμή του φυστικοβούτυρου στο σουπερ-μάρκετ και την αντίστοιχη τιμή από ένα σακουλάκι αράπικα φυστίκια, ένιωσα κορόιδο. (2) Γιατί να βάλω στον οργανισμό μου όλα αυτά τα πρόσθετα συστατικά όταν μπορώ να ελέγξω εγώ η ίδια την ποσότητα αλατιού και γλυκαντικού; (3) Είναι υπερβολικά νόστιμο και έπρεπε οπωσδήποτε να το μοιραστώ μαζί σας!

Peanutbutter_3

Δεν ηταν εύκολο να φτιάξω τη σύσταση του αγοραστού φυστικοβούτυρου… Όλες οι συνταγές που διάβαζα έλεγαν απλά να αλέσω τα φυστίκια και θα είχα μία πλούσια κρέμα. Μόνο που εμένα έβγαινε πάντα πάρα πολύ πυκνό. Αλλά το είχα αποδεχτεί και το προτιμούσα από το έτοιμο. Μέχρι που μία μέρα δεν μου έφταναν τα φυστίκια και συμπλήρωσα με κάσιους… Λοιπόν, αυτό είναι το μυστικό!! Προσθέτοντας και μία χούφτα κάσιους αλλάζει όλη η σύσταση! Και προσθέτοντας λιωμένο μέλι με λάδι καρύδας δεν θα πιστεύει κανείς ότι το φτιάξατε μόνοι σας!

Peanutbutter_5

Απολαύστε το πάνω σε σπιτικό ψωμί και με μαρμελάδα φράουλας. Επίσης, βρείτε την ευκαιρία να πειραματιστείτε. Αναμείξτε ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά και φτιάξτε γεύσεις που σας αρέσουν και σας ταιριάζουν. Γεύσεις μοναδικές που δεν μπορεί να τις βρει κανένας σε οποιαδήποτε αγορά.

Peanutbutter_6

5.0 from 1 reviews
Φυστικοβούτυρο
 
Χρόνος Προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος
Συνολικός Χρόνος
 
Μερίδες: 1 φλιτζάνι
Συστατικά
  • 1,5 φλιτζάνι φυστίκα αράπικα, ψημένοι
  • 0,5 φλιτζάνι κάσιους
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας
  • 2 κ.σ. μέλι
  • ½ κ.γ. αλάτι (ή και καθόλου εάν είναι ήδη αλατισμένα)
Εκτέλεση
  1. Βάλτε τα φυστικια και τα κάσιους στο μίξερ και χτυπήστε για 10 λεπτά να γίνουν λιώμα. Εάν χρειαστεί σταματήστε που και που το μίξερ και με μία σπάτουλα καθαρίστε τα τοιχώματα από το μείγμα, σπρώχνοντάς το μέσα στο μπολ του μίξερ.
  2. Στο μεταξύ ζεστάνετε λιγάκι το μέλι και το λάδι καρύδας για να έχουν υγρή σύσταση.
  3. Προσθέστε το μέλι με το λάδι καρύδας σταδιακά στο μείγμα λειτουργώντας το μίξερ για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να πετύχετε τη σύσταση που θέλετε.
Σημειώσεις
Αποθηκεύστε στο ψυγείο για 3 βδομάδες.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

9 Comments

  • Γιώτα says:

    Καλημέρα
    Συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά που κάνετε. Θα ήθελα να ρωτήσω, αντί λάδι καρύδας τι θα μπορούσαμε να βάλουμε;
    Ευχαριστώ

    • Καλημέρα και ευχαριστω ηια τα καλα σας λόγια! Θα μπορουσε να ειναι ελαιολαδο. Θα βγει ισως λιγο πιο “βαρυ” στη γεύση αλλα εξισου ωραιο. Και εγω οταν πρωτοξεκινησα να φτιαχνω φυστικοβουτυρο με ελαιόλαδο το εφτιαχνα. Το λάδι καρυδας δινει απλα ένα παραπανω αρωμα 🙂

  • Χρήστος says:

    Καλημέρα. Η κατανάλωση λαδιού καρύδας ή/και φυστικοβούτυρου είναι κατάλληλη για κάποιον που αντιμετωπίζει προβλημα δυσκοιλιότητας; ‘Η μήπως θα έπρεπε να αποφεύγεται;

    • Πολλοί καταναλώνουν το λάδι καρύδας ως φυσικό καθαρκτικό και ισχυρίζονται πως τους βοηθάει. Επίσης, το φυστικοβούτυρο λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είναι κατάλληλο για τη δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, εάν αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας χωρίς να αυξήσετε την κατανάλωση νερού (ενυδάτωση) θα επιδεινωθεί η δυσκοιλιότητά σας.

  • Χρηστος says:

    Μπράβο πολυ καλό. Δεν βγαίνει και πολυ φθηνότερο πάντως. Εμένα μου κόστισε 3,5 ευρώ για 350g. Ειναι πολυ καλύτερο από το έτοιμο βέβαια.

    • Καλησπέρα! Σε σύγκριση με ενα βαζάκι 350 γραμμαρίων από το σουπερ μάρκετ που κοστίζει γύρω στα 4-4,5 ευρώ ναι ίσως η διαφορά να μην είναι μεγάλη. Αλλά αυτά τα βαζάκια είναι γεμάτα συντηρητικά. Εαν κάνετε μία πιο όμοια σύγκριση με βαζάκια από βιολογικά καταστήματα, όπου τα συστατικά είναι 100% αγνά, τότε θα δείτε ότι υπάρχει πιο σημαντική διαφορά. Χαίρομαι πάντως που σας άρεσε 🙂

  • Kostas says:

    Τρία χρόνια μετά την ανάρτηση της συνταγής (ποτέ δεν είναι αργά), επιτρέψτε μου να προσθέσω και εγώ την εμπειρία μου, καθώς φτιάχνω φυστικοβούτυρο τα τελευταία 10 χρόνια τουλάχιστον.
    Για να φτιάξουμε το ιδανικό, χειροποίητο φυστικοβούτυρο χρειάζεται:
    *Να αγοράσουμε ΕΛΛΗΝΙΚΟ φυστίκι, ψημένο και ανάλατο, που βρίσκουμε στην αγορά σε κόστος μεταξύ 5,5 και 8 ευρώ ανάλογα το μαγαζί, την περιοχή κ.λ. (υπάρχει και άψητο, αλλά θα χρειαστεί να το ψήσουμε, γιατί αλλιώς δεν έχει νοστιμιά). Αναφέρω ελληνικό και όχι ας πούμε Αργεντινής γιατί τα καταστήματα που διαθέτουν εισαγόμενο το κάνουν για να κερδίσουν, επομένως δεν φέρνουν πρώτης ποιότητας φυστίκι, επομένως θα παρατηρήσουμε ότι το εισαγόμενο έχει χάσει τα έλαιά του και δείχνει ξεραμένο.

    * Να διαθέτουμε ένα δυνατό μπλέντερ (όχι multi, γιατί ακόμα και αν κάνει τη δουλειά, θα το “κάψουμε” σίγουρα).

    * Να ρίξουμε το φυστίκι (εννοείται αφού το καθαρίσουμε) και ΚΑΝΕΝΑ άλλο απολύτως πρόσθετο μέσα στο μπλέντερ!

    Τα πρώτα 2-3 λεπτά χτυπήματος θα μας φαίνεται ότι το μείγμα γίνεται μια μάζα και ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ρευστό. Και όμως αν συνεχίσουμε θα δούμε στα επόμενα δύο λεπτά το μείγμα να αλλάζει. Και αυτό οφείλεται στο ότι το φυστίκι, έχοντας ζεσταθεί, βγάζει τα φυσικά του έλαια που αρκούν για να φτιάξουν ένα πλούσια ρευστό μείγμα.

    Το φυστικοβούτυρο διατηρείται για ΠΟΛΥ μεγάλο διάστημα, σφραγισμένο σε γυάλινο βάζο και δεν χρειάζεται ψυγείο.

    Ελπίζω να μην κούρασα και να βοήθησα όσους ψάχνουν να βελτιώσουν τη συνταγή τους ή όσους αρχίζουν τώρα.

  • Despina says:

    Καλησπερα,
    Πόσες θερμίδες ανά 100γρ σε αυτή τη συνταγή;
    Ευχαριστώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.