Γλυκοξινα Καλαμακια Κοτοπουλου

Σε παλιότερο post σας είχα δείξει πως να κάνετε οικονομία με το κοτόπουλο αξιοποιώντας το κοτόπουλο φούρνου που έχει περισσέψει. Έτσι μάθατε πως να φτιάχνετε σπιτικό ζωμό από τα κόκκαλα και πως να φτιάχνετε εύκολα, γρήγορα και υγιεινά enchiladas. Το ξέρω σας χρωτάω ακόμα μία ώραια σαλάτα και ένα υπέροχο ρύζι με κοτόπουλο της επόμενης μέρας…

…Αλλά ενώ είχα στο μυαλό μου να σας τα παρουσιάσω, κάτι με εμπόδισε… Έπρεπε πρώτα να μαγειρέψω το κοτόπουλο για να βγάλω και τις φωτογραφίες. Αλλά με τέτοια ζέστη ήταν αδύνατο να αντέξω τη θερμότητα του φούρνου!!! Έτσι αποφάσισα να γίνουν μέρος των φθινοπωρινών συνταγών και να μαγειρέψω κάτι διαφορετικό με το κοτοπουλάκι που είχα.

Kalamakia Kotopoulou 1

Το καλοκαίρι πάντα μου φέρνει αναμνήσεις από σπιτικά barbecue. Αυτή η μυρωδιά που κατακλύζει τις γειτονιές τα σαββατοκύριακα είναι μαγική! Για όσους δεν έχουν πάρει ακόμα ψησταριά (όπως εγώ) ή δεν έχουν χώρο για να τη βάλουν, μπορείτε να μαγειρέψετε σε μία ηλεκτρική ψηστιέρα / γκριλιέρα ή ακόμα και σε αντικολλητικό τηγάνι με ραβδώσεις. Δεν συγκρίνεται με το κάρβουνο, αλλά παίρνει ένα καψάλισμα κάνοντάς το διαφορετικό από το μαγείρεμα στο φούρνο.

Kalamakia Kotopoulou 2

Τα συγκεκριμένα καλαμάκια αποτελούνται από πολλά λαχανικά, μαριναρισμένο κοτόπουλο και ανανά! Ναι ανανά! Ό,τι λαχανικά και εάν αποφασίσετε να βάλετε σας συμβουλεύω να μην παραλείψετε τον ανανά! Επίσης μην μειώσετε τον χρόνο μαριναρίσματος. Είναι το μαγικό κλειδί για τη νοστιμιά του!

Επειδή οι παραλλαγές που μπορείτε να κάνετε είναι πολλές ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, είναι και ευκαιρία να αφήστε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν στη διαδικασία του μαγειρέματος. Φωνάξτε τα στη κουζίνα πριν τη συναρμολόγηση και προτρέψτε τα να φτιάξει το καθένα το δικό του μοναδικό συνδυασμό!

Kalamakia Kotopoulou 3_1

Γλυκοξινα Καλαμακια Κοτοπουλου
 
Συστατικά
  • Ξύλινα καλαμάκια
  • 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο ρύζι
  • 1-1,5 κιλό ανάμεικτο φιλέτο στήθος και μπούτι κοτόπουλου κομμένο σε μπουκίτσες
  • 2 φλιτζάνια φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
  • 2 εκατοστά φρέσκο τζίντζερ σε φέτες ή 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • 1 φλιτζάνι σάλτσα σόγιας με μειωμένο αλάτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες ή ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • 1 κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένο σε μπουκίτσες
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά κομμένο σε μπουκίτσες
  • 1 μικρό ανανά καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους
  • 1 κολοκυθάκι καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
  • Εναλλακτικά λαχανικά – τοματίνια, μανιτάρια, μελιτζάνα, πατάτες
Εκτέλεση
  1. Ανακατέψτε το χυμό πορτοκάλι, τη σάλτσα σόγιας, το σκόρδο και το τζίντζερ για τη μαρινάδα.
  2. Κόψτε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε μπουκίτσες.
  3. Χωρίστε το κοτόπουλο και τα λαχανικά σε 2 μπολ και περιχύστε με τη μαρινάδα. Μην προσθέστε τον ανανά.
  4. Αφήστε τα λαχανικά και το κοτόπουλο να μαριναριστούν για 18-24 ώρες, ανακατεύοντας κάθε 3-4 ώρες. Εάν θα ψήσετε στο μπάρμπεκιου τότε μουλιάστε τα ξύλινα καλαμάκια σε νερό για μερικές ώρες για να μην σας πάρουν φωτιά καθώς θα ψήνετε.
  5. Ακριβώς πριν τα συναρμολογήσετε, κόψτε τον ανανά και ρίξτε τον στη μαρινάδα με τα λαχανικά. Φτιάξτε τα καλαμάκια με όποιον συνδυασμό κοτόπουλου, λαχανικών και ανανά επιθυμείτε.
  6. Ψήστε τα καλαμάκια σε χαμηλή προς μεσαία φωτιά για 10 λεπτά. Γυρίστε και ψήστε για άλλα 10 λεπτά μέχρι το κοτόπουλο να έχει μαγειρευτεί πλήρως. Μπορείτε να ρίχνετε και λίγη μαρινάδα πάνω στα καλαμάκια καθώς θα ψήνονται.
  7. Σερβίρετε με ρύζι και σος από γιαούρτι και ψιλοκομμένα μυρωδικά (προαιρετικό).
 

 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.