Κολοκυθοανθοι στο φουρνο

Είχα ετοιμάσει άλλη συνταγή για το ξεκίνημα της σεζόν αλλά η τελευταία εξόρμηση στο σούπερ μάρκετ άλλαξε τα σχέδια μου. Όπως και η αλλαγή του καιρού… Είχα την ανάγκη να νιώσω καλοκαίρι για μία ακόμη φορά!

Τώρα που αρχίζει το φθινόπωρο προσπαθώ να απολαύσω όλα τα καλούδια που είχε να προσφέρει η ελληνική γη τους ζεστούς αυτούς μήνες που πέρασαν…. και που δυστυχως θα ξαναδούμε μετά από 10 μήνες. Έτσι όταν είδα τους κολοκυθοανθους ήξερα ακριβώς τι έπρεπε να κανω… Να τους τιμήσω για τελευταία φορά για το 2015!

Kolokithoanthous_1

Για να μην λέω ψέμματα, δεν έχω ξαναφτιάξει κολοκυθοανθούς. Έχω φάει βέβαια απο άλλους αλλά δεν το είχα επιχειρήσει ποτέ εγώ η ίδια. Έτσι βάλθηκα να ψάχνω στα βιβλία μαγειρικής και στο ίντερνετ για τρόπους παρασκευής κολοκυθοανθών. Το κακό βέβαια είναι ότι όποιο βιβλίο και εάν άνοιγα, σε όποια σελίδα και εάν έκανα περιήγηση ΠΑΝΤΟΥ τους τηγάνιζαν! Επειδή όμως αυτή τη φορα θα “περνούσαν” απο τη δική μου κουζίνα δεν μπορούσα να δεχτώ οτι έπρεπε να τους τηγανίσω!

kolokithoanthous_2

Και ετσι λοιπόν προέκυψαν οι κολοκυθοανθοί φούρνου!! Και επειδή προσέχουμε (ή τελοσπαντων προσπαθούμε να επαναφέρουμε) τη σιλουέτα μας, πειράξαμε και τη γέμιση. Βγήκε το ρύζι, προστέθηκαν μανιτάρια και μειώθηκε το τυρί στη μέση αλλάζοντας το υπόλοιπο μισό με γιαούρτι. Άρα οι θερμίδες αυτού του κλασσικού πιάτου μειώθηκαν πάρα πολύ. Καταλήξαμε βέβαια με μια παραλλαγή αλλα πιστέψτε με ειναι εξίσου καλή!

Kolokithoanthous_3

Συνοδέψτε με μια πράσινη σαλάτα ρόκα-σπανάκι και κατευθείαν έχετε ένα θρεπτικοτατο βραδινό!

Α και μιας και μιλάμε για ανθούς, αυτό είναι ενα από τα λουλούδια που ελαβα για την γιορτη μου! Δεν ειναι εκπληκτικά τα μπλέ τριαντάφυλλα?!

Blue rose

Κολοκυθοανθοι στο φουρνο
 
Συστατικά
  • 12 μικρούς ή 6 μεγάλους κολοκυθοανθούς
  • 3 φέτες καπνιστή γαλοπούλα, κομμένες σε τετραγωνάκια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 4 μεγάλα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • ½ μεγάλη κόκκινη καυτερή πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • ½ φλιτζάνι φέτα με χαμηλά λιπαρά, τριμμένη
  • ½ φλιτζάνι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • ¼ φλιτζάνι γάλα 1,5%
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμόνι
  • 2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέστε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και το τσίλι. Τσιγαρίστε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν. Προσθέστε τη καπνιστή γαλοπούλα και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά. Προσθέστε τα μανιτάρια και σωτάρετε μέχρι να μαραθούν. Αφαιρέστε από το μάτι και αφήστε το μείγμα να κρυώσει.
  2. Καθώς το μείγμα κρυώνει, ετοιμάστε τους ανθούς αφιαρώντας από το εσωτερικό τους στήμονες με ένα τσιμπιδάκι με προσοχή να μην χαλάσετε τους ανθούς. Ξεπλύνετε με προσοχή τα λουλούδια και στεγνώστε απαλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  3. Βάλτε το μείγμα λαχανικών σε ένα μπολ και προσθέστε τη φέτα, το γιαούρτι, το γάλα, το ξύσμα λεμονιού, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και χρησιμοποιώντας ένα κουταλάκι του γλυκού γεμίστε τους ανθούς με προσοχή. Αφήστε χώρο στο πάνω μέρος για να στρίψετε τα πετάλα και να κλείστε τη γέμιση μέσα.
  4. Με ένα πινέλο λαδώστε ελαφρά ένα ταψάκι φύρνου και τοποθετήστε τους ανθούς μέσα. Τοποθετήστε σε φούρνο που έχει προθερμανθεί στους 200 βαθμούς και ψήστε για 20 λεπτά. Βγάλτε από τον φούρνο και σερβίρετε ζεστούς.
 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.