Πως Να Χρησιμoποιησετε το Αλευρι Ντινκελ + Νηστισιμο Μπραουνι

αλευρι ντινκελ

Τι είναι το αλεύρι ντίνκελ;

Το ντίνκελ (Triticum spelta) είναι ένα αρχαίο δημητριακό που δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κοινό σιτάρι (Triticum aestivum) ή βρώμη (Avena sativa). Είναι της ίδια οικογένειας αλλά έχει εντελώς διαφορετικές ιδιότητες. Σκεφτείτε το σαν ένα ξαδεφάκι του σιταριού. Το δημητριακό αυτό είναι γνωστό στην Γερμανία ως “Ντίνκελ”, σε πολλά μέρη του κόσμου ως “Σπελτ” και στην Ελλάδα ως “Όλυρα” ή “Αγριοσίταρο”.

Το ντίνκελ θεωρείται ότι υπάρχει εδώ και 8000 χρόνια. Υπάρχουν στοιχεία ότι το καλλιεργούσαν αρχαίοι πολιτισμοί τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Μέση Ανατολή για χιλιάδες χρόνια. Οι αναφορές στην καλλιέργεια της όλυρας στους Βιβλικούς χρόνους, στην αρχαία Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία, και στην αρχαία Ελλάδα, είναι ανακριβείς και προκύπτουν από τη σύγχυση με τον σίτο έμερ (ζέα / Triticum dicoccum).

Η δημοτικότητά του μειώθηκε σημαντικά στα τέλη του 19ου αιώνα λόγω των ραγδιαίων εξελίξεων της γεωργίας και της συγκομιδής. Βλέπετε το ντίνκελ έχει πολύ σκληρό εξωτερικό φλοιό που πρέπει να αφαιρεθεί με μία διαδικασία και μετά να αλεστεί σε αλεύρι. Ενώ το κοινό σιτάρι δεν απαιτεί κάτι τέτοιο και η επεξεργασία του γινόταν όλο και πιο εύκολη με τη νέα τεχνολογία. Και έτσι το ντίνκελ δεν ήταν στις προτιμήσεις των καλλιεργητών. Ευτυχώς όμως συνεχίστηκε η παραγωγή του σε κάποιες περιοχές στη νότια Γερμανίας, στην Ελβετία και στο Τιρόλο και έτσι διασώθηκε.

mpraounis_4

Γλουτένη

Το ντίνκελ έχει λιγότερη γλουτένη από το κοινό σιτάρι, καθιστώντας το πιο εύπεπτο. Άνθρωποι με κάποια ήπια ευαισθησία στη γλουτένη συχνά καταναλώνουν ντίνκελ χωρίς να παρουσιάζουν τα ενοχλήματα που έχουν μετά από την κατανάλωση κοινού σιταριού. Ωστόσο το ντίνκελ δεν είναι ελεύθερο γλουτένης και δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από τα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη ή σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη.

Διατροφική Αξία

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες (λογικό), αλλά έχει αρκετά υψηλά ποσοστά πρωτεΐνης (15-20%) και φυτικών ινών (30%). Επιπρόσθετα, το ντίνκελ περιέχει σημαντικά επίπεδα σιδήρου, χαλκού, μαγνησίου, μαγγανίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, σεληνίου, καλίου, θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος.

Βοηθάει πάρα πολύ στη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στη ρύθμιση της χοληστερόλης του αίματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Τα υψηλά επίπεδα σιδήρου και χαλκού ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος. Η νιασίνη βοηθά στη ρύθμιση των ορμονών, ενώ αρκετά από τα προαναφερθέντα στοιχεία συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης. Η θιαμίνη είναι γνωστή για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενώ τέλος, επειδή οι υδατάνθρακες στο μεγαλύτερό τους ποσοστό είναι φυτικές ίνες, μπορεί να καταναλωθεί από διαβητικούς.

mpraounis_1

Πως να χρησιμοποιήσω το αλευρι ντινκελ;

Το αλευρι ντίνκελ είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική. Μπορεί με άνεση να αντικαταστήσει το αλεύρι για όλες τις χρήσεις αλλά και το αλεύρι ολικής άλεσης, ειδικά σε συνταγές για ψωμί, muffins και μπισκότα.

Έχει ωστόσο μία μικρή ιδιαιτερότητα το αλεύρι ντίνκελ. Έχει την τάση να απορροφά περισσότερα υγρά από το αλεύρι σιταριού. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας επιπλέον υγρό για να μην έχετε ένα πολύ στεγνό αποτέλεσμα. Επομένως την επόμενη φορά που θα φτιάξετε κέικ και το τελικό προϊόν είναι πολύ στεγνό, θυμηθείτε ότι το ντίνκελ απορροφά τα υγρά. Έτσι όταν το ξαναεπιχειρήσετε απλά αυξήστε κάποιο από τα υγρά στοιχεία κατά μερικές κουταλιές της σούπας.

Επίσης ένα θέλετε να φτιάξετε ψωμί ή κάτι με μαγιά, είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψιν το χαμηλό περιεχόμενο σε γλουτένη και τα γενικώς ευάλωτα χαρακτηριστικά του ντίνκελ. Το ντίνκελ δεν του αρέσει να παρα-ανακατεύεται ή να παρα-ζυμώνεται. Αυτό σημαίνει ότι καλό θα ήταν να ζυμώνετε το μείγμα για λιγότερο χρόνο όταν εκτελείτε μία συνταγή που προορίζονταν για αλεύρι σίτου. Εάν τη παραδουλέψετε τη ζύμη (με υπερβολικό ανακάτεμα ή ζύμωμα) θα καταλήξετε με ένα προϊόν που θα θρυμματίζεται πολύ εύκολα.

Μαγειρέψτε με Αλεύρι Ντίνκελ

Νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τώρα που γνωρίζετε κάποια πράγματα για το ντινκελ; Για να ξεκινήσετε τη γνωριμία σας με το αλεύρι αυτό σας παραθέτω την παρακάτω συνταγή. Ένα λαχταριστό brownie με όλα τα υπέροχα θρεπτικά συστατικά που έχει να μας προσφέρει το ντίνκελ! Α μην ξεχάσω να σας πω ότι είναι και νηστίσιμο!

αλευρι ντινκελ

5.0 from 1 reviews
Νηστισιμο μπραουνι
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 12 κομμάτια
Συστατικά
  • 1 και ⅔ φλιτζάνια αλεύρι ντίνκελ
  • ½ φλιτζανι σκουρα καστανη ζαχαρη
  • ¼ φλιτζάνι μέλι
  • ¼ φλιτζάνι κακάο
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • ⅓ φλιτζάνι σάλτσα μήλου ή ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ½ φλιτζάνι κουβερτούρα σε σταγόνες
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λαδώστε και αλευρώστε ένα τετράγωνο ταψάκι ή ένα πυρέξ (ή τοποθετήστε λαδόκολλα).
  2. Σε ένα μπολάκι αναμείξτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
  3. Προσθέστε το νερό, σαλτσα μηλου ή ελαιόλαδο, μέλι, ξύδι και τη βανίλια.
  4. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  5. Ρίξτε το μείγμα στο ταψάκι. Πασπαλίστε το από πάνω με τις σταγόνες κουβερτούρας.
  6. Ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι μία ξύλινη οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο
Σημειώσεις

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

5 Comments

  • aris says:

    Σταυρούλα πολύ χρήσιμο post.
    Το χρησιμοποιώ και εγώ συχνά (π.χ. φτιάχνω τη βάση για πίτσα) και ομολογώ πως είναι πολύ νόστιμο.

    • Πολύ νόστιμο και πολύ θρεπτικό! Δεν έχω δοκιμάσει ακόμα να φτιάξω τη βάση για πίτσα αλλά είναι μέσα στα άμεσα σχεδιά μου! 🙂

  • Vicky says:

    Καλησπέρα!Θα μπορούσατε να μας πείτε τα γραμμάρια σε κάθε υλικό ή έστω τι φλυτζάνι χρησιμοποιήσατε?και αν είναι εύκολο τις διαστάσεις του ταψιού!Φαίνεται πολύ ωραία η συνταγή!

    • Φλιτζάνι εννοώ τη κλασσική μεζούρα της μαγειρικής που είναι 250 ml. Το ταψί έχει διαστάσεις 28 x 17. 🙂 Ελπίζω να σας αρέσει!

  • μαρια says:

    καλημερα σας …η συνταγη σας ειναι τελεια…θα ηθελα να αντικαταστησω τη ζαχαρη με παραπανω μελι…μηπως ξερετε την αναλογια?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.