Πως να Χρησιμοποιησετε το Αλευρι Ολικης Αλεσης + Πρετσελ Ολικης Αλεσης με Τσια

Τις περασμένες δύο βδομάδες καταβροχθίσαμε ένα υπέροχο κέικ μπράουνι φτιαγμένο με αλεύρι ντίνκελ και στη συνέχεια απολαύσαμε πρωινά μάφινς με βρώμη και αλεύρι ζέας. Και μεταξύ μας, σήμερα φάγαμε και τα μπισκότα βρώμης… Επομένως ναι, φάγαμε αρκετά το τελευταίο διάστημα! Αλλά τουλάχιστον ήταν θρεπτικά και μάθαμε αρκετά πράγματα για αυτά τα είδη αλευριού. Μάθαμε τι είναι το κάθε αλεύρι και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί  στην καθημερινή κουζίνα.

Σήμερα ας δούμε ένα αλεύρι που τόσο ακούμε για αυτό, το αλεύρι ολικης αλεσης.

prezel_3

Τι είναι το σιτάρι και το αλεύρι ολικης αλεσης;

Το σιτάρι ή στάρι ή σίτος (Triticum spp), είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο. Πιθανολογείται να είναι απόγονος του αρχαίου σιτηρού έμερ (δίκοκκο σιτάρι). Το σιτάρι, όπως και τα άλλα δημητριακά, η βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι, περιέχουν μία πρωτεΐνη, τη γλουτένη, στην οποία πολλοί άνθρωποι είναι δυσανεκτικοί, εκδηλώνοντας τη λεγόμενη κοιλιοκάκη, ένα είδος εντεροπάθειας.

Ο καρπός του σίτου είναι μια βασική τροφή, που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων στην παρασκευή αλευριού. Δεν είναι γνωστό πότε και πώς παρήγαγε για πρώτη φορά ο άνθρωπος το αλεύρι, αλλά σίγουρα ήταν πολύ παλιά μιας και υπάρχουν αναφορές σε πολλά αρχαία κείμενα. Υπάρχουν διάφοροι διαχωρισμοί των αλεύρων που προκύπτουν από το κοινό σιτάρι αλλά εμείς θα εστιάσουμε στο αλεύρι ολικής άλεσης και στο λευκό αλεύρι.

Το αλεύρι ολικής άλεσης περιέχει το σύνολο του κόκκου του σιταριού: ενδοσπέρμιο, πίτουρο και φύτρο. Όταν αγοράζετε αλεύρι ολικής άλεσης, αγοράζετε όλο το διατροφικό πακέτο του σιταριού καθώς τίποτα δεν έχει αφαιρεθεί. Η πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στο σιτάρι προέρχονται από την εξωτερική στοιβάδα που ονομάζεται πίτουρο. Στο λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχει αφαιρεθεί το πίτουρο μαζί με το φύτρο με αποτέλεσμα να έχουμε ένα άσπρο, μαλακό και κενό διατροφικά αλεύρι.  Το αλεύρι για όλες τις χρήσεις ξεκινά ως ολικής άλεσης, αλλά τελικά όλα τα θετικά του στοιχεία αφαιρούνται. Η αλήθεια είναι ότι το αλεύρι για όλες τις χρήσεις το χρησιμοποιώ στη κουζίνα μου, όπως για να φτιάξω ρολά πίτσας, αλλά ως επί το πλείστον προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε αλεύρι το οποίο να έχει προκύψει από ολόκληρο το δημητριακό.

Γιατί να προτιμήσω αλεύρι ολικής άλεσης;

Το αλεύρι ολικής άλεσης δεν είναι επεξεργασμένο και αποτελείται από το σύνολο του κόκκου του σιταριού: ενδοσπέρμιο, πίτουρο και φύτρο. Είναι εύκολο να το βρείτε στο σουπερ μάρκετ, αντιθέτως από το δίκοκκο αλεύρι και το αλεύρι ζέας που θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κατάστημα με βιολογικά είδη. Αυτό το καθιστά και πιο οικονομικό από τις άλλες επιλογές. Επομένως το αλεύρι ολικής άλεσης είναι το πιο εύκολο αλέυρι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε να αρχίσετε να μαγειρεύετε πιο υγιεινά λόγω του κόστους και της ευκολίας να το βρείτε.

prezel_2

Τα διατροφικά οφέλη του αλευριού ολικής άλεσης είναι πολλά και για αυτό θα ακούτε συνέχεια τους γιατρούς και τους διατροφολόγους να σας προτείνουν να αντικαταστήσετε το ψωμί σας με ολικής άλεσης. Η συστηματική κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους, καθώς οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στο αλεύρι ολικής άλεσης μειώνουν το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Εκτός αυτού όμως, μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε ολικής άλεσης προϊόντα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στην εμφάνιση διαφόρων παθήσεων. Πέρα από τις φυτικές ίνες όμως, υπάρχουν και άλλες ουσίες στα τρόφιμα ολικής αλέσεως που έχουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της βιταμίνης Ε και μιας σειράς των βιταμινών του συμπλέγματος Β, ποικίλων ανόργανων στοιχείων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο, και διαφόρων προστατευτικών φυτοχημικών.

Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το αλεύρι ολικής άλεσης;

Το αλεύρι ολικής άλεσης μπορεί πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί στη θέση του αλευριού για όλες τις χρήσεις. Εάν ωστόσο η γεύση δεν σας αρέσει και ιδιαίτερα μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μισή ποσότητα. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα θα περιέχει 50% αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 50% αλεύρι ολικής άλεσης ανεβάζοντας εν μέρη τη διατροφική αξία.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι θα παρατηρήσετε σημαντική αλλαγή στο χρώμα εάν αντικαταστήσετε το λευκό αλεύρι με ολικής άλεσης. Το λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις έχει ένα υπο-κίτρινο αποτέλεσμα, ενώ ότι παράγεται με αλεύρι ολικής άλεσης είναι σκούρο καφέ. Αυτό είναι σημαντικό να το λάβετε υπόψιν σας τώρα που πλησιάζει η εορταστική περίοδος όπου μπορεί να θέλουμε να φτιάξουμε λευκά μπισκότα ή κέικ. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλεύρι ολικής άλεσης σε αυτές τις συνταγές, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε φαριν-απ ολικής άλεσης που είναι λίγο πιο ήπιο το χρώμα ή αλεύρι ζέας.

Μαγειρέψτε με Αλεύρι Ολικής Άλεσης

Νιώθετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση τώρα που γνωρίζετε κάποια πράγματα για το αλεύρι ολικής άλεσης; Για να ξεκινήσετε τη γνωριμία σας με το αλεύρι αυτό σας παραθέτω την παρακάτω συνταγή. Αυτή η συνταγή είναι πολύ εύκολη να γίνει, και επομένως είναι τέλεια για κάποιον που θέλει να πειραματιστεί με τη γήινη γεύση του αλευριού ολικής άλεσης!

Prezel_1

Πρετσελ Ολικης Αλεσης με Σπορους Τσια
 
Συστατικά
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1 + ¾ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
  • ½ φλιτζάνι σπόρους τσία
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο
  • Κανέλα, σουσάμι, καστανή ζάχαρη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τοποθστήστε λαδόκολλα σε δύο ταψάκια φούρνου.
  2. Σε ένα μικρό μπολ αναμείξτε τη μαγιά με το νερό και το μέλι και ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Αφήστε να σταθεί για 10 λεπτά. Στο τέλος το μείγμα θα πρέπει να έχει φουσκάλες.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, τους σπόρους τσία και το αλάτι.
  4. Προσθέστε το μείγμα με τη μαγιά στο μείγμα με το αλεύρι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να γίνει συμπαγές. Μεταφέρετε σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώστε μέχρι να γίνει μαλακή και ελαστική, προσθέτοντας όσο αλεύρι χρειαστεί.
  5. Φτιάξτε με τη ζύμη μπαλάκια στο μέγεθος μπάλας του γκολφ και στη συνέχεια ρολάρετε το κάθε μπαλάκι σε σχήμα σχοινιού. Φτιάξτε με τα σχοινιά το σχήμα του πρέτσελ ή ό,τι σχήμα θέλετε και με προσοχή μεταφέρετε στη λαδόκολλα. Συνεχίστε μέχρι να δώστε σχήμα σε όλη τη ζύμη.
  6. Βουρτσίστε την επιφάνεια των πρέτσελ με αβγό και πασπαλίστε με την αγαπημένη σας γεύση. Εμείς φτιάξαμε με σουσμαμι, με κανέλα και καστανή ζάχαρη και με χοντρό αλάτι και αποξηραμένο κρεμμύδι σε σκόνη.
  7. Ψήστε τα πρέτσελ μέχρι να φουσκώσουν για περίπου 12 λεπτά και μετά ψήστε στο γκριλ για 1-2 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Μην παρα-ψήσετε τα πρέτσελ καθώς θα στεγνώσουν. Βγάλτε από τον φούρνο ακόμα και εάν φαίνονται σαν να μην είναι 100% έτοιμα.
Σημειώσεις
Μπορείτε να τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο για περίπου 3 μέρες.
 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

5 Comments

  • aris says:

    Μου αρέσει πολύ Σταυρούλα αυτή η σειρά των αναρτήσεων. Δίνει μία συνέχεια σε ένα θέμα που έχει πολύ μεγάλη σημασία αφού τα δημητριακά αποτελούν κομμάτι της διατροφής μας. Από την προσωπική μου εμπειρία να πω πως τα τελευταία τουλάχιστον 5 χρόνια τρώω μόνο ολικής και πλέον απολαμβάνω την γεύση του χωρίς να μου λείπει καθόλου το λευκό .. Ψωμί πάντα φτιάχνω, εκτός από το εσσαίων που μια στο τόσο το αγοράζω συσκευασμένο μιας και είναι λίγο δύσκολο να παραχθεί.

    • Είχα διαπιστώσει μέσα από συζητήσεις μία σύγχυση όσων αφορά τα διάφορα άλευρα. Τι προσφέρει το καθένα; Ποιά είναι χωρίς γλουτένη; Γιατί πρέπει να τα καταναλώνουμε; Έτσι ξεκίνησε η σειρά των αναρτήσεων και έχω σκοπό να παρουσιάσω και 2-3 ακόμα. Χαίρομαι που σου άρεσαν! Ψωμί εσσαίων δεν έχω δοκιμάσει ακόμα αλλά έχω διαβάσει για τις ιδιότητές του. Όσον αφορά τις φώτο καταβάλω μεγάλη προσπάθεια να προλαβαίνω το φως της ημέρας γιατί τις περισσότερες ώρες λείπω από το σπίτι. Αλλά κουτσα-στραβά τα καταφέρνω! 🙂

  • aris says:

    Ααα, να συμπληρώσω πως μου αρέσει και η συνταγή και οι φωτογραφίες σου !!

  • lenia says:

    Πολύ χρήσιμη κ διαφωτιστική ανάρτηση, Σταυρούλα!
    Κ λαχταριστά τ πρέτζελ! Μιαμ!
    Φιλάκια πολλά!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.