Εκχυλισμα Βανιλιας

Μέχρι τώρα όποτε χρειαζόμουν εκχυλισμα βανιλιας για μία συνταγή την αγόραζα από τo σουπερ μαρκετ όπως όλος ο κόσμος. Όταν μαγειρεύεις όμως αρκετά διαπιστώνεις πόσο ασύμφορο είναι αυτό… Ένα μπουκαλάκι των 20 ml κάνει 3 ευρώ και κάτι ψιλά με αποτέλεσμα το λίτρο να φτάνει σε τιμή τα 154 ευρώ! Wow…

Vanilla_extract_1

Μία φορά όμως καθώς ψώνιζα είχα την φαεινή ιδέα να κοιτάξω τα συστατικά του “φυσικού” αυτού εκχυλίσματος. Λοιπόν: Glucose syrup, Water, Natural Flavouring, Bourbon type Vanilla Natural Extract. Δηλαδή πλήρωνα τόσα πολλά για ένα εκχύλισμα βανίλιας σε μπέρμπον (οκ μέχρι εδώ) το οποίο το είχαν αραιώσει με νερό, του είχαν προσθέσει σιρόπι γλυκόζης και βελτιωτικό γεύσης! Από εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι έπρεπε να φτιάξω δικό μου. Το χαμηλότερο κόστος, ο λίγο χρόνος που απαιτείται και η υπέροχη γεύση που προέρχεται από το δικό μου φυσικό εκχύλσιμα βανίλιας είναι αρκετά για να μην ξαναγυρίσω στο έτοιμο.

Vanilla_extract_2

Τώρα θα με αποκαλέσετε τρελή… Θα δείτε παρακάτω στη συνταγή ότι χρειάζεστε 4-5 ξυλαράκια βανίλιας ανά φλιτζάνι βότκας… Μα τα 2 ξυλάκια κοστίζουν 6,50 ευρώ θα μου πείτε… Πως είναι δυνατόν να το αποκαλείς αυτό οικονομικό;! Ναι θα συμφωνήσω μαζί σας, σε αυτή την τιμή όπου το κάθε ξυλαράκι κοστίζει 3,25 ευρώ, δεν είναι… Ευτυχώς υπάρχει όμως το internet και μας δίνει και άλλες δυνατότητες. Εάν μπείτε στο ebay και ψάξτε vanilla pods extract grade θα βρείτε πολλές οικονιμικές επιλογές. Για παράδειμα αυτός ο προμηθευτής, όπου είχα παραγγείλει και εγώ την τελαυταία φορά, χρεώνει το κάθε ξυλαράκι βανίλιας 0,34 ευρώ και χωρίς έξοδα αποστολής. Και όσον αφορά τη βότκα, δεν χρειαζόμαστε την καλύτερη ποιότητα… Πάρτε την πιο φθηνή που θα βρείτε. Τώρα σαν να μην ακούγομαι και τόσο τρελή, έτσι;

Και για να μπαίνουμε και στο χριστουγεννιάτικο κλίμα, εάν το βάλετε σε μικρά βαζάκια αυτό το εκχύλισμα βανίλιας αποτελεί στο τέλειο diy δώρο!

5.0 from 2 reviews
Εκχυλισμα Βανιλιας
 
Συστατικά
  • Ξυλάκια βανίλιας extract grade, 4-5 ξυλάκια ανά φλιτζάνι αλκοόλ
  • Βότκα (ή ρούμι)
  • Γυάλινα μπουκάλια ή βαζάκια
  • Χωνί
  • Μαχαίρι
  • Χρόνο και υπομονή (3-6 μήνες)
Εκτέλεση
  1. Συγκεντρώστε τα υλικά σας.
  2. Ξεκινήστε με τα ξυλάκια βανίλιας. Θα χρειαστείτε 4-5 ξυλάκια για κάθε φλιτζάνι (240 ml) αλκοόλ.
  3. Σκίστε τα ξυλάκια βανίλιας στη μέση (κατα μήκος). Θα βρείτε μικρές κουκιδούλες μέσα. Αυτά είναι τα σποράκια βανίλιας. Για το εκχύλισμα δεν χρειάζεται να τα βγάλετε.
  4. Βάλτε τα κομμένα ξυλάκια βανίλιας στα μπουκάλια ή τα δοχεία σας.
  5. Τώρα ήρθε η ώρα της βότκας.
  6. Προσθέστε βότκα στο κάθε μπουκάλι. Θέλετε τα ξυλαράκια να βυθιστούν ολόκληρα στο αλκοόλ.
  7. Βάλτε το καπάκι στα δοχεία σας και αφήστε σε σκιερό μέρος για 3-6 μήνες. Το μόνο που χρειάζετε να κάνετε είναι να τα κουνάτε λιγάκι καθε βδομάδα. Η βανίλια θα βγάλει όλο της το άρωμα σε αυτό το διάστημα.
  8. Μετά από 3-6 μήνες το μείγμα αυτό θα είναι αρκετά όμοιο με το αγοραστό. Θα είναι ρευστό και όχι πηχτό καθώς το έτοιμο έχει και σιρόπι γλυκόζης. Θα έχει όμως πλούσια γεύση και θα είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσετε σε όλες σας τις δημιουργίες.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

10 Comments

  • Εμένα πάντως με έπεισες Σταυρούλα 🙂
    Η ιδέα του σπιτικού εκχυλίσματος υπάρχει στο μυαλό μου εδώ και καιρό και η ανάρτηση σου ήρθε να μου δώσει την ώθηση που χρειαζόμουν.
    Το βάζω στο πρόγραμμα λοιπόν!
    Ευχαριστούμε πολύ για την ιδέα!

  • Μαρία says:

    Υπεροχη ιδεα! Θα το δοκιμασω!

  • aris says:

    Ωραίο! Πρέπει να το φτιάξω κάποια στιγμή, αναρωτιέμαι αν γίνεται και χωρίς αλκοολ. Κάπου είχα δει, αλλά το έχασα …
    Μου αρέσουν και τα λαμπάκια και το χιόνι που πέφτει 🙂

    Καλό Σ/Κ Σταυρούλα!!

    • Ήθελα να στολίσω και το δεύτερο “σπίτι” μου μιας και η χριστουγεννιάτικη διάθεση έχει ξεκινήσει νωρίς φέτος! 🙂

      Μπορεί να φτιαχτεί και χωρίς αλκοόλ. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις βρώσιμη φυτική γλυκερίνη που νομίζω είναι πολύ εύκολο να την παραγγείλεις από το εξωτερικό ως food grade vegetable glycerine. Εδώ δεν ξέρω που μπορείς να τη βρεις…. Πάντως αντικαθιστάς με την ίδια ποσότητα. Επίσης διάβασα ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αλατόνερο. 1 φλιτζάνι νερό, 1/4 κ.γ. αλάτι και 8 περίπου ξυλάκια βανίλιας!

      Ελπίζω να βοήθησα!

  • πολύ χρήσιμο! και σίγουρα πιο οικονομικό και με πιο “καθαρή” γεύση!
    ευχαριστούμε Σταυρούλα!

  • Κατερίνα says:

    Και πόση ποσότητα από αυτό το μείγμα χρειαζόμαστε για ένα γλυκό? Πχ ένα κουταλάκι του γλυκού?

  • Άννα Γ. says:

    Καλημέρα σας και καλή χρονιά! Θα ήθελα να σας ρωτήσω έχω ένα μπουκάλι τσίπουρο και ένα ρακί θα μπορούσα να το φτιάξω με ένα από τα δυο;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.