Πικαντικες Γλυκοπατατες

γλυκοπατατες

Ζουμερό κοτόπουλο. Τραγανές γλυκοπατατες. Φρέσκα λαχανικά. Όλα συνδυασμένα μέσα σε μία πίτα από το πιο νόστιμο σουβλάκι που έχετε φάει.

Όταν ψήσετε αυτές τις γλυκοπατατες, δεν θα θέλετε να πάτε πίσω στις απλές πατάτες..

Εντάξει, θεωρώ ότι σας προειδοποίησα. Εάν είστε έτοιμοι για μία νέα εμπειρία, τότε συνεχίζουμε. Εάν όχι δεν πειράζει… Συνεχίστε να καταναλώνετε την κλασική πατάτα. Με μία παράκληση… Κάντε την προσπάθεια να μην τις τηγανίζετε!

glykopatates 4

Όπως σας έχω αναφέρει, ο πατέρας μου έχει σουβλατζίδικο. Ναι, ναι το ξέρω ότι είναι αστείο. Να έχω μεγαλώσει μέσα στην πηγή του “γρήγορου” φαγητού και να αποφασίσω να γίνω διαιτολόγος! Ευτυχώς το μαγαζί άνοιγε μόνο το καλοκαίρι… Εκείνα τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων όμως έτρωγα κάθε μέρα κρέας, πατάτες και τυλιχτά. Η μητέρα μου έκανε την προσπάθεια να μας φτιάχνει φασολάκια που και που αλλά πείτε μου ειλικρινά εάν είχατε μπροστά σας μία κατσαρόλα με φασολάκια και στα 2 μέτρα όλα τα υλικά έτοιμα για να φτιάξετε ένα πιτόγυρο τι θα τρώγατε; Ιδίως ένα παιδί σίγουρα δεν θα επέλεγε τα φασολάκια…

Μετά το σχολείο και μέχρι να ξεκινήσω να δουλεύω συνέχιζα να βοηθάω τον πατέρα μου στο μαγαζί. Αλλά οι επιλογές που έκανα ήταν λίγο καλύτερες. Περισσότερες σαλάτες και πλεόν ζητούσα η ίδια από τη μητέρα μου να φτιάξει κανένα φαγητό χωρίς κρέας.

Τώρα η διατροφή μου έχει κάνει στροφή 180 μοιρών συγκριτικά με εκείνα τα καλοκαίρια. Η αλήθεια όμως είναι ότι μέχρι και σήμερα, κάθε χρόνο ανυπομονώ να έρθει το καλοκαίρι για να επισκεφτώ τον πατέρα μου (πλεον μόνο για 2-3 μέρες) και να φάω τα σουβλάκια του.

Πλέον έχουμε επιλέξει με τον αρραβωνιαστικό μου να τρώμε όσο πιο υγιεινά μπορούμε μειώνοντας έτοιμα φαγητά και delivery. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρίσκουμε υγιεινές εναλλακτικές για όλα τα φαγητά και συστατικά. Για την πίτσα και τα hamburger το καταφέραμε. Πάμε τώρα στο σουβλάκι… Το κρέας ήταν το εύκολο. Στήθος κοτόπουλου, μπαχαρικά, τα περνάμε σε καλαμάκι και τα ψήνουμε στο γκριλ. Οι πίτες επίσης εύκολες. Λίγο πάτημα στη τοστιέρα χωρίς λάδι. Φρέσκα λαχανικά κομμένα check. Γιαούρτι ανακατεμένο με σκόρδο και τριμμένο αγγούρι και να το και το τζατζίκι μας. Και τι μας μένουν; Οι πατάτες….

glykopatates 3

Πως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τις πατάτες ώστε να μην είναι τηγανιτές, να μην είναι άγευστες και να είναι υγιεινές; Ήμουν στο σουπερ μάρκετ όταν μου ήρθε η ιδέα…

Τι θα έλεγες να κόβαμε τις γλυκοπατατες σε μπαστουνάκια και να τις ψήναμε στο φούρνο;

Δεν είναι άσχημη ιδέα.

Κάτσε…

Θα μπορούσαμε να τις βάλουμε και μέσα στο σουβλάκι. Σουβλάκια με κοτόπουλο, λαχανικά, σπιτικό τζατζίκι και γλυκοπατατες! Ναι! Υπέροχη ιδέα!

Και έτσι φτιάξαμε τις ωραιότερες γλυκοπατατες και τα καλύτερα σουβλάκια!

glykopatates 2

Υπάρχει και κάτι ακόμα όμως. Εκτός από τη νοστιμιά που έχουν οι γλυκοπατατες έχουν και μεγάλη θρεπτική αξία…

  • Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α (με τη μορφή βήτα-καροτένης), πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και καλή πηγή χαλκού, διαιτητικών ινών, βιταμίνης B6, καλίου και σιδήρου.
  • Ως εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α και πολύ καλή πηγή βιταμίνης C, οι γλυκοπατατες έχουν θεραπευτικές ιδιότητες ως αντιοξειδωτικό τρόφιμο. Και η βητα-καροτένη και η βιταμίνη C είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που δουλεύουν στο σώμα για να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικά που καταστρέφουν τα κύτταρα και τις μεμβράνες των κυττάρων και έχουν συσχετισθεί με ασθένειες όπως αθηροσκλήρωση, διαβητική καρδιοπάθεια και καρκίνο του παχέος εντέρου.
  • Επειδή αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι επίσης αντιφλεγμονώδη, βοηθούν στη μείωση της σοβαρότητας καταστάσεων όπου η φλεγμονή παίζει ρόλο, όπως στο άσθμα, την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  • Η ένταση του κίτρινου ή πορτοκαλί χρώματος συνδέεται άμεσα με το περιεχόμενο σε βήτα καροτένη. Η βήτα καροτένη στις πορτοκαλί γλυκοπατατες, την οποία ο οργανισμός χρησιμοποιεί για να παράγει βιταμίνη Α, έχει αναφερθεί ότι έχει μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα από αυτήν που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι μωβ γλυκοπατατες, από την άλλη, είναι καλές πηγές ανθοκυανινών και έχουν τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση ανάμεσα στις ποικιλίες γλυκοπατάτας. Με ενδιαφέρον παρατηρήθηκε ότι η αντιοξειδωτική δράση στη φλούδα της γλυκοπατάτας, ανεξαρτήτου χρώματος, είναι σχεδόν τρεις φορές υψηλότερη απ’ ότι στους υπόλοιπους ιστούς του λαχανικού.
  • Επιπλέον, οι γλυκοπατάτες είναι καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία χρειάζεται για τη μετατροπή της ομοκυστεΐνης, ένα ενδιάμεσο προϊόν που δημιουργείται κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής χημικής διεργασίας στα κύτταρα, που ονομάζεται μεθυλίωση, σε άλλα καλοήθη μόρια. Υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και εγκεφαλικών.
  • Σε μία μελέτη της συσχέτισης ανάμεσα στη βιταμίνη Α, τη φλεγμονή των πνευμόνων και το εμφύσημα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα σύνηθες καρκινογόνο του καπνού του τσιγάρου, το βενζοπυρένιο, προκαλεί ενισχύει την βιταμίνης Α. Οι προστατευτικές ιδιότητες της βιταμίνης Α ενδεχομένως να εξηγούν γιατί δεν αναπτύσσουν όλοι οι καπνιστές εμφύσημα.

Πιστέψτε με, εάν συνδυάσετε τις γλυκοπατατες με το μείγμα μπαχαρικών που είχα μοιραστεί μαζί σας δεν θα θέλετε να ξαναφάτε κανονικές βαρετές πατάτες. Έτοιμοι;

Πικαντικες Γλυκοπατατες
 
Συστατικά
  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • Ελαιόλαδο
  • Μεξικάνικο μείγμα μπαχαρικών
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  2. Καθαρίστε τις γλυκοπατάτες και κόψτε τες σε μπαστουνάκια όπως θα κάνατε για τηγανιτές πατάτες.
  3. Τοποθετήστε λαδόκολλα σε ένα ταψί φούρνου και βάλτε τις πατάτες από πάνω. Ρίξτε λίγο λάδι και ανακατέψτε με τα χέρια σας ώστε να λαδώσουν όλες οι πατάτες. Πασπαλίστε με όσο μείγμα θέλετε και ξανα-ανακατέψτε.
  4. Φροντίστε τα μπαστουνάκια να μην ακουμπάνε μεταξύ τους αλλιώς δεν θα γίνουν τραγανές.
  5. Ψήστε για 15 λεπτά, γυρίστε με μία σπάτουλα τις πατάτες και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά.
Σημειώσεις
Για να φτιάξετε τα σουβλάκια: Κόψτε στήθος κοτόπουλου σε μπουκίτσες, αλατοπιπερώστε και περάστε τις μπουκίτσες σε ξυλάκια για καλαμάκι. Εγώ μετά στρώνω με αλουμινόχαρτο την ψηστιέρα-τοστιέρα και ψήνω τα καλαμάκια εκεί για περίπου 15-20 λεπτά (χωρίς λάδι). Αλλιώς μπορείτε να λαδώστε ελαφρά τα καλαμάκια και να τα βάλετε να ψηθούν στο φούρνο παράλληλα με τις γλυκοπατάτες. Στη συνέχεια ψήστε στην τοστιέρα πίτες αλάδωτες. Κόψτε λαχανικά όπως μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι, αγγούρι. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τζατζίκι ανακατεύοντας γιαούρτι με αγγούρι τριμμένο στον τρίφτη (τη χοντρή μεριά) και ψιλοκομμένο σκόδο και άνηθο. Τέλος συναρμολογήσατε το σουβλάκι σας και απολαύστε!

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.