Πως να Χρησιμοποιησετε το Αλευρι Αμυγδαλου + Ρολα Κανελας

αλευρι αμυγδαλου

Τι Είναι το Αλευρι Αμυγδαλου;

Το αλευρι αμυγδαλου δεν είναι τίποτα άλλο από αμύγδαλα, συνήθως ωμά και χωρίς την φλούδα, τα οποία έχουν αλεστεί μέχρι να γίνουν μία πούδρα. Τα αμύγδαλα περιέχουν λιγότερα λιπαρά συγκριτικά με άλλους ξηρούς καρπούς και έτσι μπορούν να αλεστούν εύκολα σε ένα αλεύρι το οποίο είναι υγρό και δίνει μία ελαφριά γεύση ξηρών καρπών στο αποτέλεσμα.

Το αλευρι αμυγδαλου έχει γίνει πολύ δημοφιλές το τελευταίο διάστημα στους ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη και που πρέπει να προσέχουν τα επίπεδα γλουτένης που καταναλώνουν. Σίγουρα έχετε γευτεί το συγκεκριμένο αλεύρι καθώς είναι αυτό με το οποίο φτιάχνονται τα μακαρόν.

Γιατί να Προτιμήσω το Αλευρι Αμυγδαλου;

Το αλευρι αμυγδαλου δεν περιέχει γλουτένη και επομένως είναι κατάλληλο για αυτούς που έχουν εμφανίσει δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι υψηλό σε πρωτεΐνη, χαμηλό σε υδατάνθρακες και υψηλό σε λίπος. Όχι όπως οποιοδήποτε λίπος. Είναι πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων τα οποία βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Rolakia_Kanelas_1

Πως Μπορώ να Χρησιμοποιήσω το Αλευρι Αμυγδαλου;

Δεν μπορείτε απλά να αντικαταστήσετε το αλεύρι που απαιτεί μία συνταγή με την ίδια ποσότητα αλευρι αμυγδαλου. Το βάρος και η περιεκτικότητα σε λίπος από το αλευρι αμυγδαλου διαφέρει σημαντικά από το κοινό αλεύρι καθιστώντας έτσι δύσκολη την αντικατάσταση. Καταρχήν το αλεύρι από σιτηρά περιέχει γλουτένη το οποίο λειτουργεί σαν συνδετικό υλικό.

Χρειάζεται πολύς πειραματισμός και γνώσεις για να πάρετε μία συνταγή και να την τροποποιήσετε ώστε να χρησιμοποιήσετε αλευρι αμυγδαλου. Εάν η συνταγή έχει πολλά υγρά, αυτό θα οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα όπου το τελικό προϊόν θα βουλιάξει στο κέντρο και θα είναι πολύ υγρό. Στο πρόβλημα της μεγάλης υγρασίας θα βοηθήσει να προσθέσετε μία μικρή ποσότητα από αλεύρι καρύδας (ένα αλεύρι που απορροφά τα υγρά πολύ αποτελεσματικά) ή από κορν φλάουρ. Γιαυτό θα δείτε ότι στις περισσότερες συνταγές το αλευρι αμυγδαλου με το αλεύρι καρύδας πάνε παρέα.

Rolakia_Kanelas_2

Ένα κοινό λάθος είναι το υπερβολικό ψήσιμο όταν χρησιμοποιούμε αλευρι αμυγδαλου καθώς αυτό που φτιάχνουμε μπορεί να είναι έτοιμο αλλά να έχει την όψη του άψητου σύμφωνα με αυτό που έχουμε συνηθίσει με το κοινό αλεύρι. Μην παραψήνετε τις συνταγές σας με αλευρι αμυγδαλου καθώς αυτά τα άλευρα καίγονται εύκολα!

Επομένως εάν γενικά χρησιμοποιείτε αλευρι αμυγδαλου και έχετε μία καλή γνώση του πως συμπεριφέρεται, τότε θα ανακαλύψετε νέες αγαπημένες συνταγές τροποποιώντας τις ήδη αγαπημένες σας συνταγές για μπισκότα, ψωμί, κέικ, κλπ. Εάν από την άλλη δεν έχετε την απαραίτητη εμπειρία, τότε είναι προτιμότερο να ψάξετε για συνταγές που ήδη περιέχουν αλευρι αμυγδαλου.

Rolakia_Kanelas_3

Με λίγα λόγια το αλευρι αμυγδαλου είναι εύκολο στη χρήση και έχει υπέροχα αποτελέσματα, αλλά θα πρέπει να ξέρετε να το χρησιμοποιείτε και να έχετε υπομονή εάν θέλετε να μετατρέψετε μία συνταγή που κανονικά έχει σχεδιαστεί για αλεύρι σίτου.

Συνταγές με Αλευρι Αμυγδαλου

Για να μπορέσετε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε αλευρι αμυγδαλου, έχω συγκεντρώει μερικές ωραίες συνταγούλες για εσάς! Δοκμιμάστε τες και θα εκπλαγείτε από την υπέροχη γεύση και την υφή που προσφέρει αυτό το τόσο υγιεινό άλευρο!

Σοκολατένιο κέϊκ χωρίς γλουτένη, με ελαιόλαδο & μέλι από το Real Family Food

Orea μπισκότα από την Mamangelic

Κρακεράκια Χωρίς Γλουτένη από την Mamangelic

Αμυγδαλωτα με Άρωμα Καρύδας από το Sweet By Nature

Μπισκότα με Κακάο & Καρύδια από το Sweet By Nature

Μπισκότα με κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά από The Healthy Cook

Σπιτικά Cocoa Puffs από The Healthy Cook

Μπισκότα με Αλεύρι Αμυγδάλου από το Stavroula’s Healthy Cooking

Rolakia_Kanelas_6

Ρολάκια Κανέλας

Όμως έχω και μία νέα συνταγή για εσάς! Υπέροχα ρολάκια κανέλας! Εάν έχετε ξαναφάει cinammon rolls μην περιμένετε ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτά τα ρολάκια δεν είναι τόοοσο γλυκά όσο είναι αυτά που θα βρείτε στα καταστήματα. Εάν ωστόσο θέλετε μεγαλύτερη γλυκύτητα μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα από το μέλι ή τους χουρμάδες. Βέβαια και το γλάσο ενισχύει λιγάκι την αίσθηση του γλυκού γιαυτό προσοχή! Επίσης είναι διαφορετικά στο μέγεθος. Επειδή το αλευρι αμυγδαλου έχει αρκετές θερμίδες, προτείνω να το τυλίξετε και να το κόψετε σε μικρές μπουκίτσες. Για να καταλάβετε το μέγεθος, τρία με τέσσερα από αυτά που βλέπετε στη φωτογραφία θα ισοδυναμούσαν με ένα του εμπορίου. Πάμε λοιπον!

Ρολάκια Κανέλας
 
Συγγραφέας:
Συστατικά
Για τη ζύμη
  • 2 κ.σ. λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου
  • 1 κ.σ. αλεύρι καρύδας
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • Μία πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • Μέλι
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένους χουρμάδες
  • ¼ φλιτζάνι κοπανισμένα καρύδια

Για το γλάσο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 2 κ.σ. κρέμα καρύδας
  • Μία πρέζα κανέλα
Εκτέλεση
  1. Ανακατέψτε το λάδι καρύδας, το αβγό, το μέλι και τη βανίλια σε ένα μεσαίο μπολ. Προσθέστε το αλεύρι αμυγδάλου, το αλεύρ καρύδας, το σόδα και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά.
  2. Μεταφέρετε τη ζύμη σε μία λαδόκολλα. Σκεπάστε με ένα άλλο φύλλο λαδόκολας και με έναν πλάστη δώστε στη ζύμη ορθογώνιο σχήμα. Αφαιρέστε το πάνω φύλλο λαδόκολας. Πασπαλίστε τη ζύμη με μέλι και κανέλα. Ρίξτε ομοιόμοργα από πάνω τα καρύδια και τους χουρμάδες.
  3. Με τη βοήθεια της λαδόκολλα τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό. Τοποθετήστε τη ζύμη στην κατάψυξη για τουλάχιστον 15 λεπτά ώστε να σκληρύνει.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Τεμαχίστε το ρολό σε ατομικά κομμάτια (περίπου 10 ρολά).
  5. Τοποθετήστε σε ταψάκι που έχετε στρώσει με λαδόκολλα και ψήστε για 10-12 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
  6. Στο μεταξύ, φτιάξτε το γλάσο ανακατεύοντας το μέλι, την κρέμα καρύδας και την κανέλα.
  7. Όταν τα ρολάκια ροδίσουν, αφαρέστε από τον φούρνο, αφήστε λιγάκι να σταθούν για να σκληρύνουν και στη συνέχεια πασπαλίστε με το γλάσο.
  8. Σερβίρετε ζεστά.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.