Κινοα με Σαλτσα Ντοματας και Βασιλικου μαζι με Ψητη Φετα

κινοα

Φανταστείτε να είστε απομονομένοι σε ένα ερημικό νησί. Μακριά από κάθε πολιτισμό με φοίνικες, κρυστάλλινα νερά, καρύδες και απόλυτη ηρεμία.

Βρεθήκατε εκεί γιατί κερδίσατε ένα ταξίδι. Ένα ταξίδι όπου θα μπορέσετε να βιώσετε την εμπειρία του ναυαγού, χωρίς τις βασικές παροχές (σκεφτείτε Survivor φάση). Το θέμα ειναι ότι πριν πάτε σας έχουν προειδοποιήσει ότι μπορείτε να πάρετε μόνο ένα τρόφιμο μαζί σας. Ό,τι θέλετε! Εσείς τι θα παίρνατε; Σοκολάτα; Καφε; Τυρί; Ξηρούς καρπούς; Ψωμί;

_DSC0421

Ύστερα από σκέψη κατέληξα ότι το νησί σίγουρα θα έχει φρούτα οπως μπανάνες, καρύδες, κλπ. Ψάρια και θαλασσινά θα υπάρχουν άφθονα (κάπως θα μαθαίναμε να τα πιάνουμε) και απο λαχανικά κάτι τροπικό θα βρίσκαμε επίσης. Το τυρί και τα γαλακτοκομικά δεν θα ήταν πρακτικά ούτε θα μου ταιριάζαν με αυτή τη διατροφή. Ενω τα γλυκά δεν μου κάνουν ιδιαίτερη αίσθηση και με τα γλυκά φρούτα θα ημουν ικανοποιημένη.

_DSC0414

Έτσι κατέληξα οτι θα ήθελα κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει και συνοδευτικό αλλά και γεύμα από μόνο του σε περίπτωση άσχημης ψαριάς. Κάπως έτσι λοιπόν η φτωχή κινοα ήρθε στο μυαλό μου. Θα ήταν ή αυτό ή το ρύζι. Αλλα η κινοα περιέχει και πρωτεΐνες κάνοντάς το μια πιο ολοκληρωμένη τροφή.

Με θεωρείτε τρελή, έτσι; Τι να κάνουμε…. Μερικές φορές τα πιο ταπεινά πράγματα είναι και τα πιο πρακτικά!

_DSC0411

Τι ειναι όμως η κινοα;

Η κινοα προέρχεται απο τη Βολιβία και συγγενεύει με το παντζάρι, τη σέσκουλα και το σπανάκι. Σίγουρα δεν το ξέρατε αυτό, έτσι; Έχει ήπια γεύση, είναι ελαφρά τραγανό και έχει εντυπωσιακή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες. Είναι το τέλειο υποκατάστατο του ρυζιού αλλά και του πλιγουριού για όσους ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη.

κινοα

Η κινοα περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό. Αυτά τα αμινοξέα ονομάζονται απαραίτητα (ή βασικά) γιατί δεν μπορεί ο ίδιος ο οργανισμός να τα συνθέσει και πρέπει οπωσδήποτε να του τα εξασφαλίζουμε από τη διατροφή. Τα αμινοξέα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός δυνατού μυϊκού συστήματος και στη διατήρηση ενός γερού ανοσοποιητικού συστήματος. Σε όλες τις υπόλοιπες φυτικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνες υπάρχει η απουσία ενός ή περισσοτέρων απαραίτητων αμινοξέων. Η κινοα όμως τα περιέχει όλα. Ωραίο, έτσι; Σιγά σιγά νομίζω οτι αρχίζετε και κατανοείτε καλύτερα την επιλογή μου!

_DSC0426

Αυτό το απλό φαγητό μπορεί να αποτελέσει ένα ελαφρύ καλοκαιρινό γεύμα. Μπορεί εύκολα να σερβιριστεί ως πρώτο πιάτο σε τραπέζι γιατί μπορείτε να κάνετε τη μισή δουλειά την προηγούμενη μέρα! Ποιός θέλει να ετοιμάζει ορεκτικά στην κουζίνα με όλους τους καλεσμένους να περνάνε καλά στην τραπεζαρία; Απλά βάλτε το στο φούρνο λίγο πριν την άφιξη των καλεσμένων σας, υποδεχτείτε τους με ένα ποτήρι κρασί και ξηρούς καρπούς και απλά χαλαρώστε. Στα τελευταία 5 λεπτά ψήστε και μερικές φέτες ψωμί και έτοιμο το ορεκτικό σας!

Κινοα με Σαλτσα Ντοματας και Βασιλικου μαζι με Ψητη Φετα
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 4 ως κυρίως ή 6-8 σαν ελαφρύ ορεκτικό
Συστατικά
  • 1¼ φλιτζάνι νερό
  • ⅔ φλιτζάνι κινόα (ή 2 φλιτζάνια μαγειρεμένη)
  • 3 φλιτζάνια σάλτσα βασιλικού
  • 140 γραμμάρια φέτα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πιπεριίτσα τσίλι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς και λαδώστε ένα ταψάκι ή ατομικά ταψάκια.
  2. Στο μεταξύ, προσθέστε το νερό με τη κινόα σε ένα κατσαρολάκι. Μόλις αρχίσει να βράζει σβήστε τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε πάνω στο μάτι της κουζίνας μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό, περίπου 12-15 λεπτά. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε στην άκρη σκεπασμένο για περίπου 5 λεπτά.
  3. Ανακατέψτε τη σάλτσα ντομάτας με τη μαγειρεμένη κινόα και μεταφέρετε το μείγμα στο ταψί σας. Κόψτε τη φέτα σε κομμάτια (θέλετε περίπου 35 γραμμάρια στην κάθε μερίδα). Τοποθετήστε τη φέτα πάνω από το μείγμα, πιέζοντας ελαφρώς μέσα στη σάλτσα.
  4. Περιχύστε το ελαιόλαδο πάνω στη φέτα και τοποθετήστε τις φέτες τσίλι.
  5. Ψήστε μέχρι η κινόα να βγάζει φουσκαλίτσες στις άκρες του ταψιού και η φέτα να έχει μαλακώσει (15-20 λεπτά).
  6. Σερβίρετε ζεστό με πράσινη σαλάτα.
Σημειώσεις
Παραλλαγές: Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη κινόα με 2 φλιτζάνια μαγειρεμένο κεχρί ή πλιγούρι.
Προετοιμασία: Μπορείτε να ετοιμάστε αυτό το γεύμα χωρίς το ελαιόλαδο και το τσίλι μέχρι και μία μέρα πριν. Κάντε όλα τα βήματα μέχρι και την φέτα, σκεπάστε με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα προθερμάνετε το φούρνο και βγάλτε τα ταψάκια από το ψυγείο. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το τσίλι και ψήστε.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.