Σουπα με Καραμελωμενο Κουνουπιδι και Μηλα

κουνουπιδι

Πόσοι από εσάς μπορείτε να πείτε ότι δεν είστε και ιδιαίτερα φίλοι με το κουνουπιδι; Νομίζω αρκετοί…

Το κουνουπιδι έκανα καιρό, η αλήθεια είναι, να το εντάξω στη διατροφή μου. Η μητέρα μου το έβραζε συχνά μαζί με μπρόκολο και ακόμα θυμάμαι την μυρωδιά και την απογοήτευση μόλις άνοιγα την πόρτα της πολυκατοικίας πεινασμένη μετά το σχολείο. Εγώ έτρωγα το μπροκολάκι (ή τα μικρά δεντράκια, όπως τα έλεγα), ο αδερφός μου κανένα από τα δύο και το κουνουπιδι έμενε για τους γονείς μου. Δεν μπορώ να πω, η μητέρα μου προσπάθησε αλλά κάθε φορά το εγχείρημα ήταν μία αποτυχία.

κουνουπιδι

Μετά από χρόνια προσπάθειας κάποια στιγμή σταμάτησε να μας πιέζει να το φάμε. Και έτσι σαν φοιτήτρια το είχα ξεχάσει εντελώς και σαν φαγητό. Αυτό το άχρωμο λαχανικό με την απαίσια μυρωδιά είχε βγει από τη ζωή μου. Ή έτσι νόμιζα..

Μία μέρα λοιπόν πολλά χρόνια μετά όπως ψώνιζα στη μαναβική στάθηκα μπροστά στα μπρόκολα να πάρω μερικά και εκεί ανάμεσα στα μπρόκολα ήταν ένα ξεχασμένο κουνουπιδάκι. Το κοίταξα για αρκετή ώρα μέχρι να αποφασίσω να το βάλω στο καλάθι μου…

Από το καλάθι το κουνουπιδι μπήκε στο ψυγείο μου, όπου έκατσε αρκετές μέρες… Κάθε φορά που άνοιγα το ψυγείο ήταν εκεί μπροστά μου και με κοιτούσε παρακαλώντας με να το χρησιμοποιήσω… Αλλά για τις πρώτες μέρες αρνιόμουν πεισματικά…

κουνουπιδι

Μετά από περίπου μία βδομάδα, και αφού είχα εξαντλήσει όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο, αποφάσισα να επαναπροσδιορίσω τη σχέση μου με το κουνουπιδι. Το αρχικό σχέδιο ήταν να το βράσω όπως είχα μάθει τόσα χρόνια ότι τρώγεται. Και έτσι έκανα. Το έβρασα μαζί με καρότα και ξεχωριστά έβρασα και μερικές πατατούλες. Μέχρι να τελειώσει η όλη διαδικασία δεν είχα πειστεί ακόμα ότι θα αλλάξει κάτι. Τελευταία στιγμή όμως αποφασίζω να τα κάνω όλα σούπα βελουτέ. Αυτή ήταν η καθοριστική στιγμή. Η πρώτη φορά που έφαγα σούπα βελουτέ και η πρώτη φορά που απόλαυσα το κουνουπιδι. Η στιγμή που καλωσόρισα και τα δύο με πολύ χαρά στη διατροφή μου.

κουνουπιδι

Fast forward λοιπόν για να έρθουμε στο σήμερα. Με τα χρόνια που πέρασαν οι μαγειρικές μου ικανότητες βελτιώθηκαν και οι πηγές έμπνευσης είναι πολλές πλέον λόγω του ίντερνετ. Έτσι όταν κάποιος μου αναφέρει ότι δεν τρώει κάτι, μέσα μου μία μικρή φωνή λέει “challenge accepted” και προσπαθώ να βρώ νέους τρόπους για να τον πείσω να το απολαύσει.

Σε πρόσφατη συζήτηση λοιπόν ο Αστρινός μου είπε ότι δεν τρώει κουνουπιδι. Δεν είχα συνειδητοποιήσει τόσα χρόνια ότι δεν το έτρωγε και ότι μαζί του το είχα στερηθεί και εγώ. Έτσι, θυμήθηκα τη δική μου σχέση με το κουνουπιδι και βάλθηκα να βρω μια upscaled συνταγή για κουνουπιδόσουπα.

Αυτή η σούπα ξεπέρασε τις προσδοκίες του Αστρινού και από εκεί που τον χιλιοπαρακαλούσα να φάει ένα κουταλάκι του γλυκού έφαγε ολόκληρο πιάτο. Ένα έχω να πω… Αυτό σημαίνει ότι θα κερδίσετε οποιονδήποτε δύσπιστο!

kounoupidi5

Αυτή η σουπα με κουνουπιδι θα έλεγα ότι είναι κατάλληλη για να ξεκινήσετε το τραπέζι των γιορτών και είναι σίγουρο ότι θα αρέσει στους περισσότερους. Ψήνοντας το κουνουπιδι στην κατσαρόλα πρώτα (προτού το βράσετε) καταφέρνετε να βγάλετε περισσότερα αρώματα και βαθύτερη γεύση. Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει το λάδι να κάψει πολύ καλά πριν προσθέσετε τα λαχανικά και να τα προσθέσετε σε δόσεις ώστε να διατηρήσετε αυτή τη θερμοκρασία στην κατσαρόλα. Χωρίς την κατάλληλη θερμοκρασία τα λαχανικά θα βγάλουν πολλά υγρά και θα βράσουν αντί να ροδίσουν. Μπορείτε να πολτοποιήσετε τη σούπα είτε σε μπλέντερ για πιο λεία υφή είτε με ραβδομπλέντερ για να έχει και κομματάκια. Τέλος, αυτή η σούπα είναι κατάλληλη για αποθήκευση στην κατάψυξη.

Σουπα με Καραμελωμενο Κουνουπιδι και Μηλα
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 6
Συστατικά
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1-2 μεγάλα κρεμμύδια, χοντροκομμένα (2 φλιτζάνια)
  • 1 μεγάλο κεφάλι κουνουπιδι, κομμένο σε μπουκιές (περίπου 5 φλιτζάνια)
  • Αλάτι
  • 2 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μπουκιές
  • 3-4 κλαδιά φρέσκου δενδρολίβανου, διπλωμένα στη μέση και δεμένα με σπάγγο κουζίνας
  • ½ φλιτζάνι μηλίτη
  • 2,5 φλιτζάνια νερό
  • Αποξηραμένα τσιπς μήλου και χοντροκομμένα καρύδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε υψηλή φωτιά. Όταν αρχίσει και βγαίνει καπνός, προσθέστε το ένα τρίτο των κρεμμυδιών και του κουνουπιδιού. Μαγειρέψτε για ένα λεπτό. Επαναλάβετε δυο φορές ακόμα για τα υπόλοιπα κρεμμύδια και κουνουπιδι. Στο τέλος ρίξτε δυο γενναίες πρέζες αλάτι.
  2. Θα υπάρχει δυνατός θόρυβος από το τσιγάρισμα αλλά μην ανακατεύετε για να ροδίσει καλά το κουνουπιδι και να αρχίσει το καραμέλωμα. Μετά από 3 λεπτά, ανακατέψτε. Μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να έχουν μειωθεί σε όγκο. Χαμηλώστε τη φωτιά σε μεσαία και ανακατέψτε. Συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας μετά από κάθε λεπτό.
  3. Προσθέστε τα μήλα και το δεμένο δενδρολίβανο. Σκεπάστε την κατσαρόλα, μειώστε τη φωτιά στο χαμηλό και αφήστε να σιγοβράσει για 15 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  4. Προσθέστε το μηλίτη και 2,5 φλιτζάνια νερό. Σκεπάστε, ανεβάστε την φωτιά σε υψηλή μέχρι να πάρει βράση και μειώστε ξανά σε χαμηλή αφήνοντας να σιγοβράει για 15 λεπτά.
  5. Αφαιρέστε το δενδρολίβανο και αδειάστε το περιεχόμενο στο μπλέντερ. Ίσως χριεαστεί να το κάνετε σε δόσεις. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ραβδομπλέντερ. Αφού πολτοποιήσετε τη σούπα προσαρμόστε τη σύσταση στις δικές σας προτιμήσεις προσθέντοντας νερό εάν θέλετε.
  6. Με μία κουτάλα μοιράστε τη σούπα σε πιάτα και σερβίρετε με καρύδια και θρυμματισμένα τσιπς μήλου, εφόσον το επιθυμείτε.
Σημειώσεις


Στην ανάλυση δεν συμπεριλαμβάνεται η γαρνιτούρα και έχει υπολογιστεί προσθήκη 2 κ.γ. αλάτι (στο σύνολο)

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

2 Comments

  • εγώ πάντα έτρωγα το κουνουπίδι, με ενοχλούσε πολύ η μωρωδιά αλλά τουλάχιστον η μαμα μου το έφτιαχνε σύμφωνα με τα δικά μου γούστα (ελαάχιστα βρασμένο ώστε να είναι τραγανό). την ποικιλία στον τρόπο μαγειρέματος την απέκτησα κ εγώ χάρη στο Internet. τη δική σου εκδοχή σε σούπα με μήλο δεν την έχω πετύχει κάπου αλλού κ λέω να το δοκιμάσω. καλώς σε βρήκα!!!

    • Καλώς ήρθες στην παρέα! Το κουνουπίδι νομίζω είναι από τα πιο δύσκολα φαγητά να συμπαθήσει κανείς… Εάν το φτιάξεις πες μας πως σου βγήκε! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.