Σπιτικη Σαλτσα Μηλου

σαλτσα μηλου

Νομίζω ήρθε επιτέλους η ώρα να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή μου για σαλτσα μηλου!

Με είδατε να τη χρησιμοποιώ μεταξύ άλλων στα μάφινς με σταφίδες και στα μάφινς με κολοκυθάκια, μπανάνα και σοκολάτα. Και θέλω μελλοντικά να μοιραστώ μαζί σας μερικές ακόμα συνταγές που την περιέχουν, άρα ας ξεκινήσουμε από τα βασικά… Πως να φτιάξουμε τη δική μας σπιτική σαλτσα μηλου.

Η σημερινή συνταγή είναι από τις καλύτερες για σαλτσα μηλου. Απλή, γρήγορή και νόστιμη. Αλήθεια! Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε να φτιάξετε αυτή τη σαλτσα μηλου!

σαλτσα μηλου

Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσετε σαλτσα μηλου στο σούπερ μάρκετ (και υπάρχουν βαζάκια με χαμηλή ζάχαρη και χωρίς συντηρητικά) είναι ωραίο να τρώμε εποχιακά και να στοκάρουμε εποχιακά φρούτα και λαχανικά με έξυπνο τρόπο. Μπορείτε να εκμεταλλεύεστε σε κάθε εποχή την αφθονία συγκεκριμένων φρούτων ή/και λαχανικών καταναλώνοντας όσα μπορείτε κατά την εποχή τους αλλά και καταψύχοντάς τα.

Αυτή την εποχή τα μήλα είναι πολλά και οικονομικά. Είναι η καλύτερη στιγμή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Γι’αυτό, τουλάχιστον για τώρα, αφήστε αυτά τα έτοιμα βαζάκια στην άκρη και φτιάξτε τη δική σας υγιεινή και νόστιμη εκδοχή.

σαλτσα μηλου

Προκειμένου να μπορέσετε να εκμεταλλευτείτε τα μήλα στο έπακρο και να αξίζει ο μικρός κόπος, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε πολλά μήλα… Όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο! Έτσι θα μπορέσετε να καταψύξετε την επιπλέον σαλτσα μήλου και να μπορέσετε να τη χρησιμοποιήσετε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς για κέικ, για σνακ, ανακατεμένο με γιαούρτι, σαν σάλτσα σε χοιρινές μπριζόλες, σε βάφλες και πανκεικς, κλπ. Και ένας παραπάνω λόγος για να έχετε πάντα εύκαιρη μία σαλτσα μηλου είναι ότι μπορείτε να αντικαταστήσετε το βούτυρο ή το λάδι των συνταγών με σαλτσα μηλου, κάνοντας τις συνταγές σας πιο light!

σαλτσα μηλου

Πριν προχωρήσουμε στη συνταγή σας προειδοιώ ότι μετά δεν υπάρχει γυρισμός! Θα δυσκολευτείτε να χρησιμοποιήσετε ξανά έτοιμο βαζάκι με σαλτσα μηλου μόλις σας τελειώσει η τελευταία παρτίδα του σπιτικού. Ακόμα και εάν δεν είστε φαν ή δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ, σας παρακαλώ να φτιάξετε έστω μία φορά. Δεν θα το μετανιώσετε!

Σπιτικη Σαλτσα Μηλου
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 7 φλιτζάνια
Συστατικά
  • 14 μήλα
  • Ο χυμός από 2 λεμόνια
  • ¾ φλιτζάνια νερό
  • 2 κ.γ. κανέλα
  • ⅓ φλιτζάνι μέλι
Εκτέλεση
  1. Καθαρίστε τα μήλα και κόψτε τα σε μεσαία κομμάτια ίδιου μεγέθους. Βάλτε τα μήλα σε μία μεγάλη κατσαρόλα.
  2. Στύψτε τα λεμόνια και περιχύστε τα μήλα με τον χυμό. Ανακατέψτε.
  3. Πασπαλίστε με κανέλα και μέλι και προσθέστε το νερό.
  4. Ανάψτε το μάτι σε μεσαία προς χαμηλή φωτιά και βάλτε την κατσαρόλα πάνω.
  5. Αφήστε τα μήλα να πάρουν βράση και στη συνέχεια βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα και αφήστε να μαγειρευτούν για 20 λεπτά.
  6. Ανακατέψτε και με το εργαλείο για πουρέ πατάτας, πιέστε τα μήλα μέχρι να λιώσουν. Θα υπάρχουν μεγάλα κομμάτια, δεν πειράζει. Ξαναβάλτε το καπάκι και αφήστε να μαγειρευτούν τα μήλα για άλλα 10 λεπτά.
  7. Τώρα, μετά από 30 λεπτά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ραβδομπλέντερ (ή να μεταφέρετε το μείγμα σε μπλέντερ) και να πολτοποιήσετε μέχρι να αποκτήσετε την υφή που θέλετε.
Σημειώσεις
1. Με αυτή τη συνταγή μπορείτε να φτιάξετε περίπου 7 φλιτζάνια σπιτική σαλτσα μηλου. Μπορείτε να διπλασιάσετε τις ποσότητες εάν έχετε αρκετά μεγάλη κατσαρόλα που να χωρά τα παραπάνω μήλα. Μπορείτε να φυλάξετε τη σπιτική σαλτσα μηλου για 12 μήνες στην κατάψυξη και για 2 βδομάδες στο ψυγείο.

2. Εάν δεν σας αρέσει η κανέλα μπορείτε να την παραλείψετε ή να μειώσετε την ποσότητα. Επίσης μπορείτε να παραλείψετε το μέλι εάν δεν θέλετε να είναι τόσο γλυκό.

3. Οι διατροφικές πληροφορίες είναι για κάθε φλιτζάνι σάλτσας.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.