Μελομακαρονα με Αλευρι Ζεας

μελομακαρονα

Διανύουμε την εποχή των γλυκών…

Κουραμπιέδες, μελομακαρονα, δίπλες, μαρόν γλασέ, κορμοί με σοκολάτα, σοκολατάκια….

Και η λίστα δεν τελειώνει… Όλα περνούν από μπροστά μας και μας κλείνουν το μάτι… Όλα ψιθυρίζουν “δοκίμασέ με…” και εμείς τι λέμε; “Οκ, ας φάω ένα…” Και μεταξύ μας, ποτέ δεν είναι ένα…

μελομακαρονα

Νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου… Θεωρώ ότι όλα καταλήγουν στην παιδική ηλικία… Προσωπικά θυμάμαι ότι από το στήσιμο του δέντρου και μετά το σπίτι κάθε μέρα μύριζε Χριστούγεννα. Είτε ήταν μπισκότα είτε ήταν κέικ είτε ήταν κάποιο άλλο γλυκάκι μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων είχαμε ήδη φάει τα γλυκά για μια ζωή! Ας μη μιλήσω και για όλα αυτά που “αναγκαζόμασταν” να φάμε στις επισκέψεις γιατί όλοι τα “φτιάχνουν με τα χεράκια τους“.

μελομακαρονα

Και τώρα ως ενήλικας, κουβαλώντας τα κατάλοιπα των παιδικών γιορτών, μετά το στήσιμο του δέντρου αρχίζω και αναζητώ το τι γλυκό θα φτιάξω. Θέλω το σπίτι να μυρίζει Χριστούγεννα! Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: τα περισσότερα γλυκά από αυτές τις παιδικές μου αναμνήσεις περιέχουν πολλά επεξεργασμένα και χωρίς θρεπτικά στοιχεία συστατικά. Υλικά τα οποία δεν θέλω να έχω στο σπίτι μου. Θέλωντας να συνεχίσω την προσπάθειά μου στον αγώνα της υγιεινής διατροφής, προσπάθησα να αλλάξω λιγάκι τα υλικά από ένα από τα αγαπημένα μου γλυκά αυτής της εποχής, τα μελομακαρονα.

μελομακαρονα

Γιατί λοιπόν αυτά τα μελομακαρονα είναι τόσο νόστιμα αλλά παράλληλα θρεπτικά;

Αλεύρι Ζέας:

Η ζέα (Triticum dicoccum) είναι γνωστή ως μία από τις παλιότερες ποικιλίες σιτηρών καθιστώντας το “αρχαίο” δημητριακό. Το δίκοκκο σιτάρι έχει βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές και σε αρχαίες τύμβους. Συλλέγονταν από την άγρια φύση και καταναλώνονταν από κυνηγούς-συλλέκτες για χιλιετίες μέχρι τελικά να εξημερωθεί. Υπάρχουν αναφορές για το σιτηρό αυτό στη Βίβλο και σε διάφορα αρχαία κείμενα. Τη σήμερον ημέρα καλλιεργείται κυρίως στην Αρμενία, το Μαρόκο, την Ισπανία, στα Καρπάθια Όρη στα σύνορα της Τσεχίας με τη δημοκρατία της Σλοβακίας, την Αλβανία, την Τουρκία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

Το αρχαίο αυτό δημητριακό έχει μια πιο ελαφριά υφή και γεύση από το κοινό σιτάρι με αποτέλεσμα να μπορείτε να φτιάξετε εκπληκτικά μαλακά και γλυκά αρτοσκευάσματα χωρίς τη βαριά γεύση του αλευριού. Το δίκοκκο αλεύρι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, περιέχει υψηλό επίπεδο πρωτεΐνών, φυτικών ινών, μαγνησίου και βιταμινών. Άτομα με κάποια ήπια ευαισθησία στη γλουτένη μπορούν να καταναλώσουν το δίκοκκο αλεύρι χωρίς να έχουν ιδιαίτερα προβλήματα. Ωστόσο το δίκοκκο αλεύρι δεν είναι ελεύθερο γλουτένης και δεν θα πρέπει να καταναλώνεται από τα άτομα που έχουν κοιλιοκάκη ή σοβαρή δυσανεξία στη γλουτένη.

Το αλεύρι ζέας μοιάζει και στην όψη και στη γεύση με το κοινό λευκό αλεύρι και έτσι είναι το τέλειο υγιεινό αλεύρι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τα μελομακαρονα. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βιολογικά είδη, σε μεγάλα σουπερ μαρκετ και στο ιντερνετ.

Καστανή Ζάχαρη:

Η λευκή ζάχαρη έχει φύγει από τη κουζίνα μας και την καταναλώνουμε αραιά και που όταν “υποχρεωνόμαστε” να φάμε ένα γλυκό που μας κέρασαν. Αλλά στην καθημερινότητά μας και στη μαγειρική μας δεν υπάρχει πια. Αντί για αυτό έχουμε αντικαταστήσει τη λευκή ζάχαρη με άλλες εναλλακτικές και έχω επεκταθεί στο θέμα στην ανάρτηση Φυσικά Υποκατάστατα Ζάχαρης. Εκεί μπορείτε να δείτε όλες τις επιλογές που υπάρχουν για να περιορίσουμε τη λευκή ζάχαρη. Στη συνταγή αυτή χρησιμοποιήθηκε καστανή ζάχαρη, η οποία είναι λιγότερο επεξεργασμένη αλλά και εύκολα προσβάσιμη σε όλους.

Λιγότερο Σιρόπιασμα:

Το όλο θέμα του μελομακάρονου είναι το σιρόπιασμα. Αλλά και πάλι είναι προσωπικές προτιμήσεις το πόσο τραγανό ή μαλακό θέλει κανείς να είναι το μελονακάρονό του. Στην δική μας περίπτωση, προκειμένου να περιορίσουμε και το θερμιδικό περιεχόμενο δεν τα αφήσαμε να “ρουφήξουν” πολύ σιρόπι!

μελομακαρονα

Εντάξει φτάνουν τα πολλά λόγια! Προθερμάνετε το φούρνο σας και ετοιμαστείτε να φτιάξτε μελομακαρονα! Αντί να προσπαθείτε να αποφύγετε τα γλυκά φέτος λέγοντας συνέχεια “οχι” και “μη” βρείτε άλλες καλύτερες και πιο θρεπτικές εναλλακτικές!

Μελομακαρονα με Αλευρι Ζεας
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 30
Συστατικά
  • 500 γραμμάρια αλεύρι ζέας
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. κονιάκ (Μεταξά)
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 100 γραμμάρια καρύδια, θρυμματισμένα καθώς και λίγη ακόμα κανέλα για το πασπάλισμα στο τέλος

Για το Σιρόπι:
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • ½ φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς.
  2. Χτυπήστε με ένα σύρμα το ελαιόλαδο, τη καστανή ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι και το κονιάκ.
  3. Προσθέστε τα στεγνά υλικά (αλεύρι, μαγειρική σόδα, μπέικιν πάουντερ και κανέλα) στο μείγμα και ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Το αλεύρι ζέας δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα.
  4. Με το χέρι σας αφαιρέστε από τη ζύμη μικρές ποσότητες και σχηματίστε 30 μπαλάκια. Δώστε το επιθυμητό οβαλ σχήμα του μελομακάρονου στο κάθε κομμάτι ζύμης.
  5. Τοποθετήστε τα σε ταψί. Δε χρειάζεται να είναι λαδωμένο γιατί τα μελομακαρονα έχουν ήδη λάδι.
  6. Ψήστε στο φούρνο για 20-25 λεπτά.
  7. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσουν.
  8. Βράστε το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό για 5 λεπτά για να φτιάξετε το σιρόπι.
  9. Αφού κρυώσουν τα μελομακαρονα, βουτήξτε τα μέσα στο ζεστό (όχι καυτό) σιρόπι για λιγότερο από ένα λεπτό στην κάθε πλευρά.
  10. Βγάλτε από το σιρόπι, επαναλάβετε για όλα τα μελομακαρονα και τοποθετήστε τα ένα-ένα όπως τα βγάζετε σε μία πιατέλα.
  11. Πασπαλίστε με μείγμα από καρύδια και κανέλα.
Σημειώσεις
Η διατροφική ανάλυση υπολογίζει όλο το σιρόπι. Εμένα μου περίσσεψε. Εάν περισσέψει και σε εσάς τότε οι θερμίδες του κάθε μελομακάρονου είναι λιγότερες.

 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

5 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.