Τι Ειναι η Υγιεινη Διατροφη

υγιεινη διατροφη

Καλή χρονιά!! Εύχομαι το 2017 να φέρει σε όλους υγεία, αγάπη, όνειρα, χαμόγελα, ευτυχία και δημιουργικότητα!

Ελπίζω να περάσατε καλά μέσα στις γιορτές και να μην κάνατε υπερβολές στο φαγητό…

Και θα ήθελα να ξεκινήσω το 2017 γράφοντας ακριβώς για αυτό… Για το φαγητό.

asparagus

Το φαγητό είναι κάτι απλό και ποτέ δεν ήταν περίπλοκο.

Πριν οι μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων αποφασίσουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες προϊόντων που περιείχαν μπόλικη ζάχαρη, φθηνά έλαια, πολλά πρόσθετα και να αποκαλέσουν αυτό το αποτέλεσμα φαγητό, οι άνθρωποι έπρεπε να τρώνε κάτι. Πριν από αυτές τις μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων, οι άνθρωποι απολάμβαναν να τρώνε φαγητό που ήταν θρεπτικό για τους ίδιους και για την οικογένειά τους! Οι οικογένειες είχαν την ικανοποίηση του να καλλιεργούν και να συλλέγουν, να μαγειρεύουν και να τρώνε. Δεν υπήρχε συζήτηση για προϊόντα χωρίς λίπος ή για μπισκότα χωρίς γλουτένη ή για κράκερς και ψωμιά που αντέχουν για μήνες στα ράφια της κουζίνας.

tabbouleh_dolmades

Τι Είναι η Υγιεινη Διατροφη;

Το υγιεινό φαγητό δεν αποτελείται από μία μακριά λίστα συστατικών και δεν περιέχει πράγματα όπως η μαλτοδεξτρίνη και το τριφωσφορικό νάτριο. Το υγιεινό φαγητό είναι αυτό που η προ-προ-γιαγιά σας θα μπορούσε να αναγνωρίσει.

Το να τρώει κανείς υγιεινά σημαίνει να καταφέρει να βρει καλύτερες εναλλακτικές για τα φαγητά που του αρέσουν και που απολαμβάνει. Δεν σημαίνει να βγάλουμε την απόλαυση από τη ζωή μας. Σημαίνει όμως να σταματήσουμε να αγοράζουμε την έτοιμη κατεψυγμένη πίτσα και να αρχίσουμε να φτιάχνουμε τη δική μας νόστιμη και σπιτική πίτσα. Επίσης σημαίνει να κάνουμε παράκαμψη ώστε να μην περάσουμε από το διάδρομο με τα μπισκότα, αλλά να κατευθυνθούμε προς το διάδρομο με το αλεύρι ολικής άλεσης και τη κάστανη ζάχαρη ώστε να φτιάξουμε τα δικά μας απολαυστικά σπιτικά μπισκότα.

Το να επιλέξετε να τρώτε «υγιεινό φαγητό» είναι μία από τις πιο απελευθερωτικές και νόστιμες επιλογές που μπορείτε να κάνετε.

chicken-ballotines

Από τι Αποτελείται η Υγιεινη Διατροφη;apo_ti_apoteleitai_ygieini_diatrofi

Γαλακτοκομικά: Ημιάπαχα γαλακτοκομικά όπως είναι το γιαούρτι 2%, το γάλα 1,5%, το κεφίρ, το ξινόγαλα, τα τυριά με λιπαρά κάτω από 20%. Εάν δεν θέλετε να καταναλώσετε ημι-άπαχα προϊόντα τότε προτιμήστε να μειώσετε τη μερίδα που καταναλώνετε. Για παράδειγμα πιείτε ¾ του ποτηριού γάλα 3,5% αντί για ένα ποτήρι γάλα 1,5%.

Φρούτα και λαχανικά: Προτιμήστε να είναι της εποχής και όσο γίνεται να είναι βιολογικά και να έχουν καλλιεργηθεί τοπικά.

Άπαχα Κρέατα, Ψάρια, Αβγά & Όσπρια: Κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι (εάν γνωρίζετε τον παραγωγό είναι προτιμότερο), αβγά από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής, ψάρια ανοιχτής θαλάσσης έναντι ιχθυοτροφείου, όσπρια

Δημητριακά: Προϊόντα Ολικής Άλεσης ή από αλέυρι ζέας και ντίνκελ, βρώμη, ρύζι, κινόα, πλιγούρι, κεχρί, πατάτες, γλυκοπατάτες

Υγιή λιπαρά:  Ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, βούτυρο σε ελεγχόμενες ποσότητες και καθόλου μαργαρίνη, ξηροί καρποί, σπόρια, βούτυρα ξηρών καρπών και ταχίνι, αβοκάντο                                                      .

Γλυκαντικά:   Μέλι, Καστανή Ζάχαρη, Σιρόπι Σφενδάμου. Μάθετε περισσότερα για τα γλυκαντικά εδώ.

Η μετάβαση στην υγιεινη διατροφη δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα (ακόμα το προσπαθούμε), αλλά αυτές είναι οι επιλογές που κάνουμε πλέον.

lemon_thyme_flatbreads

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.