Κοτοσουπα με Κορδελες Λαχανικων

κοτοσουπα

Ας ξεκινήσουμε τη νέα χρονιά μιλώντας για το πως να ενθαρρύνουμε την οικογένειά μας να καταναλώνει περισσότερα λαχανικά.

Γιατί φαντάζομαι στα περισσότερα σπίτια υπάρχουν παιδάκια (και ενήλικες) που ξινίζουν τα πρόσωπά τους στη θέα από ο,τιδήποτε πράσινο… (και πορτοκαλί και κόκκινο και και και…)

Μακάρι να μπορούσε να ισχύει το εξής με κάποιον μαγικό τρόπο: “Εάν φτιάξεις και σερβίρεις υγιεινό φαγητό, όλα τα μέλη της οικογένειας θα τρέξουν στο τραπέζι δηλώνοντας την αγάπη τους για κάθε τι πράσινο και φυλλώδες και για όλα τα λαχανικά.” Αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής θα μετατρέψει ξαφνικά όλα τα μέλη της οικογένειας σε λάτρεις των φρούτων και λαχανικών.

Μήπως η πρώτη ανάρτηση συνταγής της χρονιάς ξεκίνησε κάπως καταθλιπτικά; Λοιπόν για να το διορθώσουμε αυτό…

kotosoupa2

Υπάρχουν τρόποι να ενθαρρύνετε την οικογένειά σας να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά. Και δεν εννοώ να βάλετε σπανάκι μέσα στη συνταγή σας από σοκολατένιο κέικ… Σας παρακαλώ αφήστε το καημένο το κέικ ήσυχο! Ξέρω πολλούς (και βάζω και τον εαυτό μου μέσα) που ένας από τους στόχους τους για το 2017 είναι να ενθαρρύνουν την οικογένειά τους να γίνει πιο περιπετειώδης στο φαγητό. Ας δούμε μερικούς τρόπους για να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο:

  1. Μην δέχεστε το “όχι”. Δεν εννοώ να γίνετε επαναστάτες. Θα σας φέρω ένα απλό παράδειγμα…Ο Αστρινός δεν είναι φίλος με τις φακές. Για να το θέσω πιο σωστά μισεί κάθε λογής όσπριο. Όποτε του λέω ότι θα μαγειρέψω φακές ή φασόλια ή ρεβίθια η δυσαρέσκεια είναι έντονη στο πρόσωπό του. Αλλά, ενώ ο Αστρινός δηλώνει ότι μισεί τα όσπρια, στην ουσία απολαμβάνει αυτήν την ομάδα τροφίμων εάν τα παρουσιάσω με αντισυμβατικό τρόπο: συνδυασμένο με “περίεργα” μπαχαρικά, μέσα σε σαλάτες, ανακατεμένα με ρύζι ή κινόα, μέσα σε μπουρίτος (αντί για κιμά), κλπ. Μία φορά μάλιστα σε περίοδο νηστείας είχα γεμίσει κανελόνια με μείγμα από φακές και μανιτάρια και έφαγε 2 μερίδες!Μάθημα Νούμερο Ένα: Μόνο και μόνο επειδή σε κάποιον δεν αρέσει μία μορφή ενός λαχανικού δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν του αρέσει το ίδιο το λαχανικό. Μάλλον ήρθε η ώρα να παρουσιάσετε το συγκεκριμένο τρόφιμο με άλλον τρόπο. Δοκιμάστε μία νέα παρουσίαση, μία νέα συνταγή ή τρόπο μαγειρέματος. Πειραματιστείτε!
  2. Ενθαρρύνετε τη συμμετοχή. Ξέρω ότι η ζωή είναι δύσκολη και πιεστική και μπορεί να μην έχετε το κουράγιο να εχετε ένα παιδί (ή σύζυγο) να ανακατεύει την κουζίνα, αλλά ακούστε με. Ενθαρρύνοντας τα μέλη της οικογένειας να βοηθήσουν στον σχεδιασμό, την ετοιμασία και το μαγείρεμα των λαχανικών αυξάνετε τις πιθανότητες ότι τα λαχανικά που μαγειρεύτηκαν θα καταναλωθούν κιόλας.

    κοτοσουπα

    Εδώ τώρα θα αναφερθώ σε ένα παράδειγμα μιας γνωστής μου. Η κοπέλα αυτή έχει ένα παιδάκι που δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τα περισσότερα λαχανικά. Στα φαγητά που έχουν πολλά ανάμεικτα υλικά, το παιδάκι κάθεται και ξεδιαλέγει με το πιρούνι του όλα τα λαχανικά και τρώει το υπόλοιπο γεύμα.Ύστερα από μία συζήτηση που είχαμε η κοπέλα εφάρμοσε το εξής: Όποτε βόλευε (συνήθως σαββατοκύριακο που το παιδάκι δεν είχε σχολείο) έπαιρνε το παιδί στο σουπερμάρκετ και του έθετε έναν προϋπολογισμό στο διάδρομο με τα φρούτα και τα λαχανικά. Του έλεγε για παράδειγμα ότι σήμερα έχει να ξοδέψει 3 ευρώ σε ό,τι λαχανικά θέλει. Το άφηνε να διαλέξει εκείνο το τι θα υπήρχε στο τραπέζι τις επόμενες μέρες. Στο σπίτι μετά συζητούσαν τι φαγητά μπορούσαν να φτιάξουν με αυτά τα λαχανικά και όποτε το επέτρεπαν οι συνθήκες το άφηνε να βοηθάει και στην ετοιμασία των λαχανικών, όπως για παράδειγμα να πλύνει τα ντοματίνια.

    Ενώ το παιδάκι λοιπόν έδειχνε πολύ ενθουσιασμό για όλα αυτά, συνέχιζε να δείχνει την ίδια αποστροφή στο τραπέζι. Μετά από μερικές βδομάδες όμως το παιδάκι άρχισε να δείχνει μία αυξημένη περιέργεια απέναντι στα λαχανικά. Και σιγά σιγά άρχισε να δοκιμάζει τα λαχανικά τα οποία μερικές βδομάδες πριν τα έκανε στην άκρη.

    Το παιδάκι αυτό έγινε ξαφνικά φανατικός οπαδός των λαχανικών; Όχι βέβαια! Αλλά δεν πειράζει. Λατρεύει να βοηθάει στην επιλογή, τον σχεδιασμό και την ετοιμασία των λαχανικών και να δοκιμάζει τα διάφορα λαχανικά που θα χρησιμοποιηθούν στις σούπες, τις σαλάτες και τα φαγητά (τις περισσότερες φορές ωμά κατά την προετοιμασία). Μπορεί να μην γίνει και ποτέ 100% φανατικός των λαχανικών, αλλά αυτό δεν πειράζει. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να απολαύσει κανείς τα λαχανικά (βλ. νούμερο 1) και θα τα ανακαλύψει βήμα βήμα.

    Μάθημα Νούμερο 2: Η ενθάρρυνση των μελών της οικογένειας στο σχεδιασμό, την ετοιμασία και το μαγείρεμα των γευμάτων είναι ένας ωραίος τρόπος εισαγωγής των λαχανικών στη ζωή των παιδιών σας.

kotosoupa4

Θα αγαπήσουν οι οικογένειές μας τα λαχανικά και θα τα τρώνε πάντα εάν εφαρμόσουμε και τους δύο αυτούς τρόπους προσέγγισης; Μάλλον όχι! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε να προσπαθείτε. Το 2017 ας δοκιμάσουμε νέες συνταγές που χρησιμοποιούν λαχανικά με εναλλακτικούς τρόπους και ας ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή! Και δεν μιλάω μόνο σε εσάς αλλά και σε εμένα… Ακόμα και με πτυχίου διαιτολόγου, συνεχώς χρειάζομαι μερικές υπενθυμίσεις. Ένας από τους στόχους μου το 2017; Να γίνω πιο περιπετειώδης (στο φαγητό και γενικότερα).

kotosoupa5

Και τώρα η συνταγούλα: Κοτοσουπα με Κορδέλες Λαχανικών. Αυτή η σούπα είναι ένα ιδανικό γεύμα για την ενθάρρυνση της κατανάλωσης λαχανικών. Η βάση της σούπα αποτελείται από λαχανικά: κρεμμύδια, σέλερυ, σκόρδο, θυμάρι και πατάτες. Προσθέτουμε κοτόπουλο και ζωμό για τους κρεατοφάγους. Μέχρι τώρα αρκετά κλασική, έτσι; Αλλά…

Οι κορδέλες λαχανικών από κολοκυθάκια και καρότα προστίθονται στη σούπα για την απόλυτη εμπειρία λαχανικών! Και δεν χρειάζεται να κρύψετε τα λαχανικά σε κάποιο μπράουνι. Όλοι ξέρουν ακριβώς τι τρώνε: νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά!

kotosoupa6

Κοτοσουπα με Κορδελες Λαχανικων
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 3-4
Συστατικά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι σέλερυ κομμένο σε φετούλες
  • 3-4 πατάτες baby πλυμμένες και κομμένες σε κυβάκια (με τη φλούδα) (ή 1 φλιτζάνι κυβάκια από πατάτες κανονικού μεγέθους ή γλυκοπατάτες)
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 5-6 φλιτζάνια νερό
  • 1 κύβος κοτόπουλου
  • 1,5 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαγειρεμένο κοτόπουλο*
  • 2 φλιτζάνια κολοκυθάκι σε κορδέλες**
  • 2 φλιτζάνια καρότο σε κορδέλες**
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
  1. Σε μία κατσαρόλα, πάνω από μεσαία φωτιά, ζεστάνετε το ελαιόλαδο (ή λιώστε το βούτυρο). Προσθέστε τα λαχανικά: το κρεμμύδι, το σέλερυ και την πατάτα. Σωτάρετε τα λαχανικά για 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και τα κλωναράκια θυμαριού. Μόλις το σκόρδο και το θυμάρι βγάλει έντονο άρωμα (περίπου 1 λεπτό), προσθέστε το κομματιασμένο κοτόπουλο, το νερό και τον κύβο.
  2. Φέρτε τη σούπα σε βράση και στη συνέχεια μειώστε τη φωτιά και σπεπάστε με το καπάκι. Μαγειρέψτε τη σούπα για 20-25 λεπτά, μέχρι οι πατάτες να είναι μαλακές και τα φύλλα του θυμαριού να πέσουν από τα κλωναράκια.
  3. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι. Μπορείτε να προσθέστε τις κορδέλες λαχανικών, να ανακατέψετε και να τα αφήσετε λιγάκι να μαλακώσουν στην καυτή σούπα. Ή μπορείτε να τα προσθέσετε ωμά στο τέλος. Ανάλογα πόσο τραγανά προτιμάτε τα λαχανικά σας.
  4. Προσθέστε πιπέρι και αλάτι (έαν δεν έχετε βάλει κύβο). Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και τα κλωναράκια του θυμαριού.
  5. Σερβίρετε ζεστή.
Σημειώσεις
*Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο που έχει περισσέψει από το χθεσινό γεύμα (π.χ. κοτόπουλο στο φούρνο) ή να μαγειρέψετε κοτόπουλο ειδικά για τη συνταγή. Μπορείτε δηλαδή να βράσετε στήθος ή μπούτι κοτόπουλου ή να το ψήσετε σε αντικολλητικό τηγάνι ή σε γκριλιέρα.

**Τις κορδέλες μπορείτε να τις φτιάξετε χρησιμοποιώντας το εργαλείο για το ξεφλούδισμα της πατάτας. Εάν δε έχετε μπορείτε απλά να κόψετε τα λαχανικά σε μπαστουνάκια.

Ανάλυση για 3 μερίδες:

 

kotosoupa7

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.