Ημερα Προετοιμασιας: Πως Να Φτιαξετε και Να Αποθηκευσετε Σουπες Στην Καταψυξη

Γιατί να Φτιάξετε Σούπες για την Κατάψυξη;

1. Γεύματα Φιλικά στην Τσέπη: 

Οι σπιτικές σούπες φτιάχνονται με απλά υλικά: λαχανικά, κρέας και νερό / ζωμό / γάλα.  Αυτά τα υλικά είναι σχετικά ανέξοδα όταν αναλογιστεί κανείς τη μεγάλη ποσότητα θρεπτικής σούπας που μπορεί να φτιάξει με μία κατσαρόλα. Εάν ψάχνετε πως να αξιοποιήσετε τα ευρώ που ξοδεύετε στο φαγητό χωρίς να θυσιάσετε την ποιότητα και την θρεπτική αξία, οι σούπες και η αποθήκευσή τους είναι μία πολύ καλή λύση!

2. Γρήγορα και Εύκολα Γεύματα: 

Οι σπιτικές σούπες είναι το απόλυτο υγιεινό και πρακτικό φαγητό. Οι σούπες μπορούν να μείνουν στην κατάψυξη μέχρι και τρεις μήνες πράγμα που σημαίνει ότι είναι διαθέσιμες όποτε χρειάζεστε ένα γρήγορο βραδινό ή μεσημεριανό.

3. Προσφέρουν Μεγάλη Ποικιλία: 

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσφέρετε μία μεγάλη ποικιλία υγιεινών επιλογών σε όλα τα μέλη τη οικογένειάς σας. Εξάλλου, το υγιεινό γαητό απαιτεί χρόνο για την προετοιμασία και το μαγείρεμα. Στοκάροντας την κατάψυξή σας με μερικές διαφορετικές σούπες επιτρέπετε στην οικογένειά σας να απολαμβάνει μία ποικιλία επιλογών για μεσημεριανό/βραδινό/σνακ χωρίς επιπλέον κόπο (ακόμα και εάν είναι μία με δυο επιλογές από σούπες που έχουν περισσέψει). Σκεφτείτε το διάδρομο με τις έτοιμες σούπες στιγμής στο σουπερ μαρκετ, αλλά στην κατάψυξή σας!

soupa_katapsiksi_2

Πως να Ετοιμάσετε Σπιτική Σούπα για την Κατάψυξη

Όταν φτιάχνω σούπα, συνήθως φτιάχνω περισσότερο από ότι θα φάμε εκείνη την ημέρα. Ακόμα και εάν περισσέψει μόνο ένα μισόλιτρο, αυτό το μισόλιτρο φτάνει για άλλα δυο πιάτα! Είτε αποθηκεύω τη σούπα στο ψυγείο για να τη φάμε την επόμενη μέρα ή την καταψύχω για μία άλλη φορά.

Αφού φτιάξετε τη σπιτική σουπίτσα σας, γεμίστε ένα γυάλινο βαζάκι μέχρι τα 3/4 του δοχείου και καταψύξτε το χωρίς το καπάκι για 24 ώρες ώστε να μην σπάσει το γυαλί. Μετά από 24 ώρες βιδώστε το καπάκι στο βάζο. Όταν θέλω να τη φάω, βγάζω το βαζάκι το προηγούμενο βράδυ από την κατάψυξη και το βάζω στο ψυγείο (το χειμώνα το αφήνω στον πάγκο της κουζίνας). Μέχρι το πρωί η σούπα έχει αποψυχθεί και είναι έτοιμη να ζεσταθεί.

Μπορείτε να καταψύξετε τη σούπα σε βαζάκια των 250-300 ml εάν θέλετε να έχετε ατομικές μερίδες. Βγάλτε τη μερίδα σας από το βράδυ και μέχρι το πρωί θα έχει αποψυχθεί και μπορεί να μπει σε θερμός. Εάν έχετε περισσότερα στόματα να ταΐσετε μπορείτε να καταψύχετε τις σούπες σε δοχεία του ενός ή των δύο λίτρων.

Η σούπα μπορεί να μείνει στην κατάψυξη έως τρεις μήνες. Στο ψυγείο, η σούπα μπορεί να μείνει για 3-4 μέρες ανάλογα με το πόσο φρέσκα ήταν τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

soupa_katapsiksi_1

Πως Να Χρησιμοποιήσετε το Θερμός για να Αποθηκεύσετε Σπιτική Σούπα

Καταρχήν να πω ότι δεν είμαι πρωινός τύπος.

Αλλά λόγω συνθηκών εργασίας, σηκώνομαι καθημερινά από τις 6:00 για να προετοιμάσω τις δίαιτες τις ημέρας αλλά και πολλές φορές για να μαγειρέψω.

Όταν δεν έχω προλάβει να μαγειρέψω από το προηγούμενο βράδυ λόγω κούρασης, αναγκαστικά το κάνω το πρωί. Αλλά εκείνη την ώρα, επειδή έχω άλλες δουλειές να προλάβω, δεν θέλω το μαγείρεμα να μου πάρει πάνω από 15 λεπτά. Βέβαια η μέρα προετοιμασίας μου με διευκολύνει σε αυτό το θέμα, καθώς εάν έχω ήδη καθαρισμένα / πλυμένα / τεμαχισμένα / μαριναρισμένα κάποια πράγματα, η όλη διαδικασία δεν παίρνει πάνω από 10 λεπτά. Για παράδειγμα, θα ανακατέψω το μαριναρισμένο και τεμαχισμενο φιλέτο κοτόπουλο που έχω ξεπαγώσει το βράδυ με τεμαχισμένα λαχανικά (πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδια), θα το πασπαλίσω με ένα μείγμα μπαχαρικών και θα το βάλω στο φούρνο να το αφήσω να ψηθεί. Η όλη διαδικασία είναι λιγότερο από πέντε λεπτά και άλλα πέντε λεπτάκια να ετοιμάσω και κάποια σνακς.

Ένα τέτοιο, εύκολο στην προετοιμασία, μεσημεριανό για τη δουλειά είναι η σούπα σε θερμός. Θέλει λιγότερο από 10 λεπτά και αυτά που βάζω συνήθως μαζί στην σακουλίτσα για συνοδευτικό της σούπας είναι ένα φρούτο, ένα μάφιν / μπάρα flapjacκ / μπισκότα ή ενεργειακή μπάρα και ίσως μία φέτα ψωμί μαζί με ένα κομμάτι τυρί ή αβοκάντο.

Μέθοδος για Αποθήκευση Σούπας σε Θερμός:

Τα καυτά φαγητά θα παραμείνουν για περισσότερη ώρα ζεστά εάν προθερμάνετε το θερμός σας με καυτό νερό (από τη βρύση ή από βραστήρα) και τα κρύα φαγητά θα μείνουν για περισσότερη ώρα κρύα εάν βάλετε το θερμός στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για λίγη ώρα.

Το πρωί επομένως ανοίξτε τη βρύση και αφήστε το νερό να τρέξει μέχρι να έρθει το καυτό νερό. Εάν δεν έχετε εκείνη τη στιγμή ζεστό νερό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νερό που έχετε ζεστάνει στο βραστήρα. Γεμίστε το θερμός με το καυτό νερό, βιδώστε το καπάκι και αφήστε το έτσι για περίπου πέντε λεπτά καθώς ζεσταίνετε τη σούπα σας σε κατσαρολάκι. Στη συνέχεια αδειάστε το νερό από το θερμός και γεμίστε το με τη καυτή σούπα.

Θα σας πάρει λιγότερο από 10 λεπτά να ετοιμάσετε τη σούπα για το θερμός. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε στη συνέχεια να εστιάσετε σε άλλες πρωινές δραστηριότητες (όπως η ετοιμασία του πρωινού) καθώς η σούπα ζεσταίνεται.

Μία ακόμα συμβουλή είναι να προσθέσετε λιγάκι νερό σε πυκνές σούπες καθώς τις ζεσταίνετε. Υλικά όπως τα φασόλια, τα νουντλς, το ρύζι τείνουν να απορροφούν το ζωμό και να χρειάζονται λιγάκι παραπάνω υγρά για να αποκτήσουν ξανά μία ρευστότητα.

Salmon Soup

Εύκολες Ιδέες για να Κάνετε τη Σπιτική Σούπα Ολοκληρωμένο Γεύμα

“Ωραία, θα πακετάρω σούπα για μεσημεριανό (ή για ένα γρήγορο βραδινό)… τι άλλο μπορώ να πάρω μαζί μου για να γίνει η σούπα ένα ολοκληρωμένο γεύμα;”

Οι σούπες ταιριάζουν με πολλά φαγητά. Συνήθως υπολογίζω τη σούπα σαν τα λαχανικά του γεύματος. Αντί για σαλάτα δηλαδή (εκτός εάν περιέχει κρέας). Έτσι για να ισορροπήσουν τα πράγματα και να έχετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα, μπορείτε να συνοδέψετε με:

α) ένα φρούτο.

β) μία πρωτεΐνη όπως γιαούρτι, τυρί, τόνο, χούμους, φασόλια, κοτοσαλάτα, μπάρα ενέργειας ή βρώμης.

γ) και έναν υδατάνθρακα όπως μία φέτα ψωμί για να βουτήξετε στη σούπα, ένα μπουρίτο (εδώ έχετε και την πρωτεΐνη και τον υδατάνθρακα μαζί), ένα μάφιν, μερικά κράκερς, αραβική πίτα ή τορτίγια ψημένα σαν τσιπς ή κρουτόν.

Εάν η σούπα δεν έχει πολλά λαχανικά (όπως η κλασική κοτόσουπα ή το τσίλι) μου αρέσει να συνοδεύω τη σούπα με στικς λαχανικών (αγγουράκια, καροτάκια, πιπεριές κομμένα σε μπαστουνάκια) μαζί με χούμους ή αγγουράκι τουρσί με ελιές ή μία σαλάτα Ceasar’s.

11 Σπιτικές Σούπες Για να Ξεκινήσετε την Προετοιμασία

  1. Εύκολη Κοτόσουπα με Κινόα

    kotosoupa_el

    Η κοτόσουπα θα έλεγα ότι είναι η πιο φιλική σούπα. Ένα πιάτο που οι περισσότεροι το τρώνε. Δοκιμάστε αυτή την εκδοχή της Έρη από το Captain Cook. Μία ελαφριά εκδοχή με στήθος κοτόπουλου, λαχανικά και  κινόα. Η κάθε κουταλιά έχει να σας προσφέρει πολλά θρεπτικά συστατικά!

  2. Ντοματόσουπα Βελουτέntomatosoupa_veggie_sistersΜία από τις αγαπημένες μου σούπες. Αυτή η φρέσκια βελουτέ σούπα με ψητές ντομάτες από τις Veggie Sisters είναι μία τέλεια σούπα για όσους δηλώνουν ότι δεν τρελαίνονται για σούπες. Εάν τη σεβίρετε σε παιδιά και δεν θέλουν “πράσινα” παραλείψτε το βασιλικό, είναι το ίδιο νόστιμη! Αυτή η σούπα είναι πολύ νόστιμη ένα σερβιριστεί με λιγο τρίμμα φέτας ή ένα ψημένο τοστ με τυρί ή με τα σκορδάτα κρουτόν, όπως προτείνουν οι Veggie Sisters. Εάν την πολοτοποιήσετε πολύ καλά μπορείτε να τη πιείτε κιόλας από το θερμός με ένα χοντρό καλαμάκι!
  3.  Σούπα λαχανικών Βελουτέveloyte_soypa_tante_kiki
    Αυτή η βελουτέ σούπα λαχανικών από την Tante Kiki περιέχει πράσα και καρότα και γίνεται πλούσια και κρεμώδης από τις πατάτες. Εάν δεν σας αρέσει να έχει “κομματάκια” πολτοποιήστε την όσο θέλετε. Επίσης περιέχει τζίντζερ και κάρυ κάνοντάς την νόστιμη και εθιστική!
  4. Μπροκολόσουπαbroccoli-soup
    Αυτή η μπροκολόσουπα είναι πολύ εύκολη να τη φτιάξετε! Βράζετε το μπρόκολο, με μία τρυπητή κουτάλα το μεταφέρετε σε ένα μπλέντερ και προσθέτετε όσο νερό επιθυμείτε. Ρίχνετε λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι και πολτοποιείτε. Τόσο απλά! Μπορείτε πριν το πολοτοποιήσετε να προσθέσετε στο μπλέντερ και λίγη τριμμένη παρμεζάνα. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό! Δοκιμάστε επίσης την πράσινη σούπα με μπρόκολο, σπανάκι και αρακά της Ερμιόνης από το The One With All the Tastes.
  5. Σούπα με Καραμελωμένο Κουνουπίδι και Μήλο

    κουνουπιδι

    Αυτή η σούπα με καραμελωμένο κουνουπίδι και μήλο είναι ένα αγαπημένο μας φθινοπωρινό και χειμερινό πιάτο. Με την αφθονία του κουνουπιδιού και των μήλων αυτή την εποχή, είναι μία οικονομική σούπα! Αγοράστε άφθονα κουνουπίδια και μήλα για να φτιάξετε αρκετή σούπα αλλά και σάλτσα μήλου! Δοκιμάτε επίσης τη σούπα της Εύης από το The Healthy Cook με σελινόριζα και μήλο.

  6. Σούπα με Μοσχάρι και Λαχανικάirish-beef-beer-stew-4Η Ερμιόνη από το The One With All The Tastes έχει να μας προτείνει μία Ιρλανδική σούπα με μοσχάρι και μπύρα που είναι αρκετά διαφορετική από την κλασική κρεατόσουπα που τρώγαμε όταν είμασταν μικροί. Περιέχει αρκετά λαχανικά, αλλά με το μοσχάρι και την πατάτα είναι από μόνο του ένα ολοκληρωμένο γεύμα. Το συγκεκριμένο θα το συνόδευα απλά με ένα φρούτο και ίσως μία φέτα ψωμί και λίγο τυρί εάν μιλάμε για παιδί στην ανάπτυξη ή κάποιον που αθλείται.
  7. Τραχανόσουπαtrahana-soup04Μπορώ να σκεφτώ πολλούς ανθρώπους που δεν τους αρέσει ο τραχανάς. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει μπει στην κουζίνα των περισσότερων ως ένα γκουρμέ συστατικό. Είναι πλέον πολλοί οι τρόποι που μπορεί κανείς να μαγειρέψει τον τραχανά και η Νανά του Kouzinista έχει να μας προτείνει μία νόστιμη τραχανόσουπα με καραμελωμένα κρεμμύδια και μανιτάρια.
  8. Τσίλι Κον Κάρνε

    img_3971

    Πάρτε την κατσαρόλα σας και ετοιμάστε τσίλι κον κάρνε της Εύης από το The Healthy Cook. Φτιάξτε το στην ημέρα προετοιμασίας σας, φάτε τη την ίδια ή την επόμενη μέρα και βάλτε το υπόλοιπο σε βαζάκια στην κατάψυξη για εύκολα μεσημεριανά γεύματα σε θερμός τις επόμενες βδομάδες. Πάρτε μαζί σας και τριμμένο τυρί και μερικά κράκερες. Το τσίλι είναι τόσο χορταστικό που συνήθως το μόνο που χρειάζομαι είναι μία μικρή σαλάτα ή ένα φρούτο μαζί.

  9. Κολοκυθόσουπα Βελουτέ%cf%83%ce%bf%cf%8d%cf%80%ce%b1-%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%cf%8d%ce%b8%ce%b1%cf%82-%ce%b2%ce%b5%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%84%ce%adΗ κολοκυθόσουπα είναι μία σταθερή αξία στα τραπέζια ως πρώτο πιάτο. Δοκιμάστε τη συνταγή για κολοκυθόσουπα βελουτέ που μας προτείνει η Κατερίνα από το Delightful Area.
  10. Σούπα με Κοτόπουλο, Λαχανικά και ΠατάτεςκοτοσουπαΜπορείτε να παραλείψετε τις κορδέλες λαχανικών και να τις προσθέσετε στο τέλος, αφού έχετε αποψύξει και ζεστάνει τη σούπα σας. Αλλιώς μπορείτε να κόψετε τα δύο αυτά λαχανικά σε κυβάκια και να τα προθέσετε μέσα στη σούπα ώστε να καταψυχθούν όλα μαζί. Μπορείτε να συνοδέψετε αυτή τη σούπα μία φέτα ψωμί και ίσως και λίγο τυράκι.
  11. Σούπα Ρεβίθια με Λουκάνικο, Σπανάκι και Ρεβίθιαdsc_0037_thumb10Αυτή η συνταγή της Αλεξάνδρας από το Μα…γυρεύοντας με την Αλεξάνδρα συνδυάζει λαχανικά, λουκάνικο και ρεβίθια δημιουργώντας ένα πιάτο απολαυστικό και χορταστικό. Αντικαταστήστε με λουκάνικο κοτόπουλου ή γαλοπούλας για λιγότερα λιπαρά.

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.