Μπιφτεκια Σολομου

μπιφτεκια σολομου

Πριν μερικές βδομάδες είδαμε πως να παρουσιάσουμε μία απλή κοτόσουπα με λίγο διαφορετικό τρόπο ώστε να βοηθήσουμε την οικογένειά μας να καταναλώνει πιο ευχάριστα τα λαχανικά. Σήμερα θα συνεχίσουμε αυτήν την προσέγγιση και θα δούμε πως μπορούμε να δώσουμε στην οικογένειά μας ψάρι με έναν πιο δημιουργικό τρόπο…

Νομίζω ότι τα μπιφτέκια είναι η σωστή απάντηση για οποιοδήποτε κρέας και εάν μιλάμε. Μπιφτέκια από μοσχάρι, από χοιρινό κρέας, κοτομπιφτέκια, μπιφτέκια από γαλοπούλα… Οι περισσότεροι δείχνουν μεγάλη ευχαρίστηση τρώγοντας οποιοδήποτε μπιφτέκι. Άρα γιατί να μην απολαύσουμε και το ψάρι ως μπιφτέκι;

mpiftekia_solomou_6

Έχει ενδιαφέρον πάντως πως οι γευστικές προτιμήσεις αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Έχω πολύ συγκεκριμένες αναμνήσεις από την παιδική μου ηλικία όπου μαζί με τον αδερφό μου απεχθανόμασταν τα ψάρια. Τα μόνα θαλασσινά που θέλαμε ήταν καλαμαράκια τηγανιτά και κροκέτες ψαριού του Captain Igloo… Άντε εγώ συμβιβαζόμουν και με ριζότο που είχε μέσα λαχανικά και καλαμάρι, ο αδερφός μου πάλι με τίποτα. Από ψάρια κάναμε την καρδιά μας πέτρα και τρώγαμε φιλέτα γλώσσας και τσιπούρες.

Πλέον τα ψάρια τα τρώω πολύ πιο ευχάριστα. Λόγω έλλειψης γνώσεων όμως για το πως να τα ζητήσω, πως να τα επιλέξω, να τα καθαρίσω και να τα μαγειρέψω, οι επιλογές στο σπίτι είναι πάλι περιορισμένες. Έτσι, εκτός εάν φάμε έξω ψάρι, κάθε βδομάδα επιλέγω  ή τσιπούρες ή σολομό για να φάμε ένα θρεπτικό γεύμα.

Προκειμένου να μην βαρεθούμε όμως, προσπαθώ να βρίσκω νέους τρόπους παρουσίασης!

mpiftekia_solomou_7

mpiftekia_solomou_4

Αυτά τα μπιφτέκια είναι πολύ εύκολα να γίνουν. Ξέρω ότι ίσως το λέω αυτό αρκετές φορές σε αυτό το blog, αλλά αυτός είναι ο στόχος εδώ πέρα: εύκολο υγιεινό φαγητό (ίσως με μερικές τσαχπινιές).

mpiftekia_solomou_3

Τα μπιφτέκια αυτά μπορούν να καταναλωθούν όπως είναι με μαχαιροπίρουνο και με μία απλή και εύκολη σαλάτα. Αλλιώς μπορείτε να τα κάνετε μπέργκερ!

Εάν δεν έχετε στα υπόψιν σας κάποιο ψωμάκι φταγμένο από αγνά υλικά, τότε εάν έχετε λιγάκι παραπάνω χρόνο φτιάξτε τα δικά σας! Το μόνο χρονοβόρο είναι η υπομονή που χρειάζεται για να φουσκώσει το ζυμάρι. Εάν δείξετε αυτήν την υπομονή τότε σας υπόσχομαι ότι θα απολαύσετε τα καλύτερα ψωμάκια για μπέργκερ που έχετε φάει ποτέ!

Μπορείτε να φτιάξετε τα ψωμάκια στην ημέρα προετοιμασίας σας, να τα βάλετε στην κατάψυξη και να τα ξεπαγώσετε όταν θελήσετε να φτιάξετε και αυτά τα υπέροχα μπιφτεκια σολομου !

mpiftekia_solomou_1

5.0 from 1 reviews
Μπιφτεκια Σολομου
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 8 μπιφτέκια (4 μερίδες)
Συστατικά
  • Μισό κιλό φρέσκο σολομό
  • ¾ φλιτζάνι βρώμη
  • Ο χυμός από μισό λεμόνι
  • ½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 αβγό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Αλατοπίπερο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση
  1. Βγάλτε την πέτσα από το σολομό και τυχόν κοκαλάκια που μπορεί να έχει. Κόψτε το σολομό σε κύβους και βάλτε τα κομμάτια στο πολυκόφτη. Λειτουργήστε το πολυμίξερ για 40-60 δευτερόλεπτα μέχρι ο σολομός να γίνει κιμάς. Μεταφέρετε τον κιμά σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Προσθέστε στο σολομό τα υπόλοιπα υλικά: τη βρώμη, το χυμό λεμονιού, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, το αβγό, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι. Αναμείξτε τα υλικά και με βρεγμένα χέρια σχηματίστε μπιφτέκια. Βάλτε τα μπιφτέκια σε ένα πιάτο και μεταφέρετε στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να σφίξουν.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, πάνω σε μεσαία φωτιά, ζεστάνετε 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Όταν το τηγάνι κάψει, προσθέστε τα μπιφτεκια σολομου και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
  4. Σερβίρετε ζεστά με σαλάτα ή μέσα σε ψωμάκια σαν μπέργκερ.
Σημειώσεις
Στις φωτογραφίες η σος που φαίνεται είναι 1 γιαουρτάκι με 2 κ.γ. μουστάρδα, 1-2 κ.γ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, γλυκιά πάπρικα και σκόνη σκόρδου. Μπορείτε επίσης να συνοδέψετε με σπιτικό τζατζίκι: 1 γιαουρτάκι, 1 μικρό αγγουράκι τριμμένο στο χοντρό τρίφτη, 1-2 κ.γ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. ανηθο και 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη.

mpiftekia_solomou_2

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

1 Comment

  • ΑΙΜΙΛΙΑ ΛΙΟΣΗ says:

    Σταυρούλα μου, φαίνεται υπέροχη η συνταγή σου, μπράβο, μπράβο, μπράβο!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.