Σαλατα με Φακες Μπελουγκα

μπελουγκα

Καλή βδομάδα! Πάει και αυτό το σαββατοκύριακο…

Η Κυριακή το απόγευμα είναι ένας αγώνας για την προετοιμασία της βδομάδας. Δεν υπάρχει κάποια πίεση, αλλά είναι αγώνας. Μία τυπική Κυριακή περνάει βάζοντας πλυντήρια, απλώνοντας ρούχα, διπλώνοντας ρούχα, προετοιμάζοντας φαγητά στην κουζίνα και ελέγχοντας τις υποχρεώσεις της βδομάδας στην ατζέντα.

fakosalata_6

Όσο και να προσπαθώ βέβαια να είμαι καλά οργανωμένη και προετοιμασμένη για την βδομάδα που έρχεται, μικρά πραγματάκια μπορεί να συμβούν και να μας βγάλουν λιγάκι από τη σειρά μας. Για παράδειγμα μπορεί μία μέρα να μην ακούσω το ξυπνητήρι και να αργήσω να σηκωθώ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχω πολύ χρόνο να ετοιμασω το φαγητό που είναι να πάρουμε μαζί μας στη δουλειά.

Τότε είναι που χρειάζομαι κάτι γρήγορο και εύκολο, όπως το να συνδυάσω απλά και γρήγορα κάποια υλικά για να μην μείνουμε νηστικοί το μεσημέρι!

fakosalata_3

Η σαλάτα με φακές μπελουγκα είναι από αυτά τα γεύματα που είναι ιδανικά για κάτι τέτοιες μέρες βιασύνης, καθώς όλη η “δουλειά” γίνεται στην ημέρα προετοιμασίας. Φτιάχνω αυτή τη σαλάτα τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα, είτε για ένα γρήγορο γεύμα είτε για να την αποθηκεύσω στο ψυγείο για κάποιο επόμενο γεύμα. Είναι πολύ εύκολη να γίνει, περιέχει απλά υλικά και χρειάζεται 20-25 λεπτά, μαζί με το βράσιμο των φακών. Αυτή η σαλάτα είναι και πολύ ευέλικτη, με αποτέλεσμα να μπορείτε να παραλείψετε το κρέας και το τυρί εάν νηστεύετε. Θα είναι το ίδιο νόστιμη.

fakosalata_1

Οι φακές μπελουγκα ονομάζονται έτσι λόγω της ομοιότητας των μικρών και γυαλιστερών χαντρών με χαβιάρι. Είναι, όπως και οι κοινές φακές, πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες. Μίση κούπα μαγειρεμένες μαύρες φακές περιέχουν περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικές ίνες. Ένας ισχυρός συνδυασμός που μας γεμίζει ενέργεια και διατηρεί τον κορεσμό μέσα στην ημέρα.

Αυτές οι φακές παίρνουν το βαθύ μαύρο χρώμα τους από την υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανίνης, το αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μωβ-μπλε λαχανικά όπως τα μπλουμπερι, τα δαμάσκηνα και τα κεράσια. Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται στο μικροσκόπιο αυτή τη στιγμή καθώς ερευνάται η συσχέτισή τους με αντικαρκινικές ιδιότητες και την ενίσχυση της μνήμης.

Τέλος, δεν χρειάζονται μούλιασμα και μαγειρεύονται γρήγορα μόνο σε 20-25 λεπτά!

fakosalata_5

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη βδομάδα με ένα μπολ που περιέχει θρεπτικές φακές μπελουγκα, λαχανικά, απάκι και τυρί. Αυτό θα πει ξεκινάω τη βδομάδα με ενέργεια!

Σαλατα με Φακες Μπελουγκα
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 3
Συστατικά
  • 1 φλιτζάνι φακές μπελούγκα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4-5 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
  • μία μικρή κονσέρβα καλαμπόκι
  • ½ φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί σε ροδελίτσες
  • 4 λιαστές ντομάτες σε κομμάτια
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 100 γραμμάρια απάκι (προαιρετικά)
  • 3-4 φέτες χαλούμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
  1. Σε ένα καταρολάκι βράστε νερό με λίγο αλάτι, τα φύλλα δάφνης και τα κλωναράκια θυμαριού. Αφού βράσει το νερό, βάλτε μέσα τις φακές μπελούγκα και αφήστε να βράσουν για 20 λεπτά.
  2. Στραγγίξτε τις φακές και αφαιρέστε τα ξυλαράκια του θυμαριού μαζί με τα φύλλα δάφνης.
  3. Βάλτε τις σουρωμένες φακές σε ένα μπόλ. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά: καλαμπόκι, αγγουράκι τουρσί, λιαστές ντομάτες και το απάκι και τυρί εάν θέλετε.
  4. Αλατοπιπερώστε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και προσθέστε και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  5. Βάλτε στο ψυγείο και σερβίρετε κρύα.
Σημειώσεις
Στην ανάλυση δεν περιλαμβάνεται το τυρί και το απάκι.

μπελουγκα

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.