Η Καθημερινη Διατροφη Ενος Διαιτολογου (η τουλαχιστον η δικη μου)

υγιεινη διατροφη

Δέχομαι πολλά μηνύματα από αναγνώστες του blog με ερωτήσεις του τύπου “Εσύ δηλαδή τα τρως όλα αυτά;” ή “Που βρίσκεις τον χρόνο να μαγειρεύεις κάθε μέρα;” ή “Πρέπει και εγώ να τα φτιάχνω όλες αυτές τις συνταγές προκειμένου να τρώω υγιεινά;” ή “Δηλαδή, πρέπει να είμαι όλη μέρα στη κουζίνα για να καταφέρω να ακολουθήσω μία υγιεινη διατροφη;“. Σήμερα λοιπόν θα σας δείξω πως είναι η ζωή μου στην καθημερινότητά της. Πως είναι η πραγματικότητα.

Καταρχήν να διευκρινήσω κάτι: Το Stavroula’s Healthy Cooking είναι 100% αυθεντικό. Κάθε συνταγή έχει μαγειρευτεί, δοκιμαστεί και φωτογραφηθεί από εμένα. Και κάθε μυστικό υγιεινής διατροφής που μοιράζομαι μαζί σας είναι πράγματα που έχουν βοηθήσει και μένα στον αγώνα μου της σωστής διατροφής. Αλλά με τόσες συνταγές και συμβουλές καταλαβαίνω το άγχος μερικών αναγνωστών που εκφράζουν τέτοιου είδους απορίες.

Έτσι λοιπόν θα σας δείξω ακριβώς πως είναι η υγιεινη διατροφη για εμένα και τον Αστρινό. Γιατί η υγιεινη διατροφη είναι τρόπος ζωής. Ένας τρόπος ζωής που πρέπει να συνυπολογίζει την απαιτητική καθημερινότητα.

Σιρόπι Κόκκινων Φρούτων 3

Για να δούμε λοιπόν…

Πρωινό

Η μέρα για μένα ξεκινάει στις 6:15 πμ. Χμμμ… για να είμαστε πιο ακριβείς, εκείνη την ώρα χτυπάει το ξυπνητήρι, αλλά στην πραγματικότητα βάζω το ξυπνητήρι στο snooze 2-3 φορές μέχρι να καταφέρω να ξυπνήσω, περίπου στις 6:30. Εκείνη την ώρα περίπου μπαίνω στη κουζίνα.

Το πρωινό μας είναι απλό κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και προσπαθώ να ετοιμάζω κάποιες επιλογές πρωινού εκ των προτέρων. Για παράδειγμα ένα πρωινό μας μπορεί να αποτελείται από σπιτική γκρανόλα φτιαγμένη με βρώμη, λάδι καρύδας, άγλυκο κακάο και ξηρούς καρπούς. Τη γκρανόλα τη φτιάχνω στην αρχή της εβδομάδας, όπου τη βάζω στο φούρνο και μέχρι να γίνει ασχολούμαι με άλλες δουλειές. Τη γκρανόλα τη σερβίρουμε συνήθως με γάλα αμυγδάλου και τη συνοδεύουμε με φρέσκα φρούτα ή ένα ποτήρι φρέσκο χυμό πορτοκάλι και ίσως ένα αβγό βραστό.

Αφού ετοιμάσω το πρωινό και τα μεσημεριανά μας (στη επόμενη ενότητα), ξεκινάω και συντάσσω τις δίαιτες της ημέρας για τα άτομα που θα επισκεφτώ. Σε λίγο σηκώνεται και ο Αστρινός, φτιάχνει τον καφέ του και τρώει το πρωινό του. Τελειώνουμε με τις υποχρεώσεις, παίρνουμε τα τάπερ μας και φεύγουμε για δουλειά.

granola 3

Συνηθισμένα πρωινά που τρώμε:

Τα πρωινά μας συνήθως συνοδεύονται από εποχιακά φρούτα ή φρέσκο χυμό πορτοκάλι.

Μεσημεριανό

Δίνω στον Αστρινό κάθε μέρα μεσημεριανό σε τάπερ. Του αρέσει να τρώει υγιεινά αλλά είναι βολικός και δεν τον ενοχλεί εάν τα φαγητά είναι λιγάκι επαναλαμβανόμενα. Συνήθως παίρνει μαζί του κάποιο σαντουιτς ή wrap με κοτόπουλο ή αβγό και λαχανικά μαζί με κάποιο φρούτο ή κομμένα λαχανικά σε στικς (λιγότερο συχνά) και κάποιο γλυκάκι, όπως μαφιν ή μπάρα ή μπουκιές ενέργειας. Άλλες φορές, αντί για σάντουιτς, μπορεί να είναι φαγητό που έχει περισσέψει ή κάποιο ρύζι με λαχανικά και κοτόπουλο ή κιμά ή τυρί.

Εγώ συνήθως παίρνω μαζί μου φαγητό που έχει περισσέψει ή που έχω μαγειρέψει από την προηγούμενη μέρα. Άλλες φορές μπορεί να έχω κάποια κοτοσαλάτα ή τονοσαλάτα ή σαλάτα με αβγό και τυρί ή να πάρω και εγώ μαζί μου ένα wrap. Ενώ εάν είμαι σπίτι μπορεί να φάω κάποιο φαγητό που θα έχω μαγειρέψει και φωτογραφήσει για το blog.

Τα μεσημεριανά μας, όπως βλέπετε, είναι αρκετά απλά. Το υγιεινό φαγητό δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκο ή γκουρμέ για να είναι καλό για την υγεία!

11880605_10153605070528552_3795646877847602636_n    11924759_10153609786178552_6759202343891359004_n

11924913_10153612898288552_8307932603169202788_n    11990455_10153657153868552_4610986447056280220_n

Συνηθισμένα Μεσημεριανά που Τρώμε:

  • κοτοσαλάτα ή τονοσαλάτα
  • σαλάτα με μία μερίδα κρέας που έχει περισσέψει και μία απλή σαλάτα με μία εύκολη ντρέσινγκ από ελαιόλαδο, λεμόνι και αποξηραμένα ή φρέσκα μυρωδικά
  • σάντουιτς, τοστ, κεσαντίγια ή τορτίγια με γαλοπούλα, τυρί και λαχανικά (ή με μία κρέας που έχει περισσέψει ή τόνο και λαχανικά) ή με φυστικοβούτυρο και μαρμελάδα
  • μία μικρή μερίδα φαγητό που έχει περισσέψει
  • ρύζι ή κινόα ανακατεμένο με λαχανικά και κοτόπουλο ή τυρί (τύπου stir-fry)

Τα μεσημεριανά συνήθως περιλαμβάνουν κομμένα λαχανικά και φρούτο ή αποξηραμένα φρούτα μερικές φορές.

Απογευματινό

Όταν ο Αστρινός γυρνάει σπίτι το απόγευμα (όπου συνήθως λείπω) το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να ψάξει να βρεί κάτι να τσιμπίσει.  Έτσι φροντίζω να υπάρχουν σνακς μέσα στο σπίτι.

pb_carrots

Συνηθισμένα απογευματινά που τρώμε:

  • εποχιακά φρούτα
  • φέτες από μπανάνα ή μήλο ή καροτάκια μαζί με φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
  • πιατέλα από ωμά λαχανικά, όπως καρότα, αγγούρια, κουνουπίδι, κλπ μαζί με γιαούρτι
  • σμούθι με φρούτα και γάλα αμυγδάλου
  • κριτσίνια και ημι-άπαχο τυρί
  • σπιτικές μπάρες flapjack ή τρουφάκια ενέργειας

Βραδινό

Μου αρέσει πάρα πολύ να προγραμματίζω τα γεύματά μας, ειδικά όταν πρόκειται για το κυρίως γεύμα. Χωρίς προγραμματισμό, η διατροφή μας θα ήταν άνω – κάτω και φαντάζομαι τον εαυτό μου να στέκεται μπροστά σε ένα ορθάνοιχτο ψυγείο ξύνοντας το κεφάλι μου και προσπαθώντας να σκεφτώ “τι να μαγειρέψω σήμερα“. Κρατάω μία λίστα με συνταγές που αγαπάμε, τις οποίες φτιάχνω αρκετά συχνά μέσα στον μήνα. Επίσης δίνω στην κάθε μέρα ένα “θέμα” ώστε να μπορώ να οργανωθώ πιο εύκολα. Για παράδειγμα:

Κυριακή: Φαγητό “Κατσαρόλας”
Δευτέρα: Μεξικάνικο
Τρίτη: Σαλάτα ή “Πρωινό” ή Σάντουιτς
Τετάρτη: Ρύζι ή Όσπρια
Πέμπτη: Mακαρόνια ή Λαδερό
Παρασκευή: Εύκολο Γεύμα ή Περίσσευμα Φαγητού
Σάββατο: Πίτσα

Salata Mprizola 8 Tonos_Koloythakia_4

Συνηθισμένα βραδινά που τρώμε:

Τα συνοδευτικά είναι πάντα απλά τις καθημερινές: ψητά λαχανικά, μία απλή σαλάτα ή ωμά λαχανικά κομμένα σε στικς. Τα σαββατοκύριακά, μπορεί να είναι λίγο πιο “περίπλοκα” με κάποια πιο ιδιαίτερη ντρέσινγκ.

Πολλές φορές τα μεσημεριανά μας με το βραδινό μπορεί να γίνουν ανάποδα, δηλαδή να φάμε το κυρίως γεύμα το μεσημέρι και ένα σάντουιτς το βράδυ. Προσπαθώ, όσο είναι εφικτό, να έχω μία ποικιλία γευμάτων ή συνοδευτικών μέσα στην εβδομάδα ώστε να έχουμε έκθεση σε ποικιλία βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων.

Προ-Ύπνου

Ο Αστρινός θέλει συνήθως ένα γλυκάκι μετά το φαγητό. Στο σπίτι έχουμε σχεδόν πάντα κάποια πραγματάκια για να ικανοποιήσει αυτή τη λαχτάρα: μία χούφτα σταγόνες κουβερτούρας μαζί με ξηρούς καρπούς, 1-2 χουρμάδες ή μία χούφτα κράνμπερι και ενιότε έχουμε μπουκιές ενέργειας ή σοκολατένιες μπανάνες στην κατάψυξη.

Chocolate Banana 3

Mpoukies_energeias_1

Ο σχεδιασμός γευμάτων και το σουπερ-μάρκετ συνήθως γίνονται τα Σάββατα. Αυτό μου επιτρέπει να είμαι προετοιμασμένη για την εβδομάδα που έρχεται χωρίς να χρειάζεται να πετάγομαι κάθε λίγο και λιγάκι στο μάρκετ. Το να έχω μία στρατηγικά γεμάτη τροφοθήκη (βρώμη, μπαχαρικά, ξηροί καρποί, αλεύρι, ζυμαρικά, ρύζι, κονσέρβα ντομάτας, κλπ.), ψυγείο (φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τυρί, γάλα, αβγά, κλπ.) και κατάψυξη (κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά, κιμά και κοτόπουλο, μάφινς, κλπ.) είναι σημαντικό για να τηρούμε μία υγιεινη διατροφη.

prep6

Η υγιεινη διατροφη είναι διαφορετική για την κάθε οικογένεια. Θα ήθελα να μάθω πως την ενσωματώνετε εσείς στην καθημερινότητά σας!

 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.