Μακαρονια με Χορτοφαγικα Κεφτεδακια και Μη Γαλακτοκομικο “Τυρι”

χορτοφαγικα κεφτεδακια

Αυτός ίσως να είναι ο καλύτερος τρόπος να φάτε φασόλια!

Οκ, το ξέρω, μιλάμε για φασόλια… Πόσο νόστιμα μπορεί να είναι; Και όμως, ακόμα και οι κρεατοφάγοι θα λατρέψουν αυτά τα χορτοφαγικα κεφτεδακια από κόκκινα φασόλια!

beanballs5

Τα όσπρια είναι γενικά εύκολα στην παρασκευή τους όταν σερβίρονται σαν σούπα. Και νομίζω κάθε βδομάδα οι περισσότερες νοικοκυρές τα φτιάχνουν τουλάχιστον μία φορά. Είτε είναι φακές, είτε είναι ρεβίθια, είτε είναι φασόλια. Αλλά, διορθώστε με εάν κάνω λάθος, γίνονται λίγο βαρετά. Στο τέλος τα τρώμε επειδή πρέπει και ξέρουμε ότι κάνουν καλό στην υγεία και όχι επειδή τα λατρεύουμε.

Προχθές λοιπόν αποφάσισα να κάνω μία ακόμα υπέρβαση στα όσπρια της βδομάδας μας. Η πρώτη ήταν με τις φακές μπελούγκα. Αυτή τη φορά ήθελα να τα δώσω μία άλλη διάσταση. Και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό!

Κάτι τόσο ταπεινό όσο το κόκκινο φασόλι έγινε τα καλύτερα κεφτεδάκια που υπάρχουν!

beanballs3

Αυτά τα εκπληκτικά χορτοφαγικα κεφτεδακια χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να γίνουν. Εάν βέβαια θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξερά φασόλια, τότε πρέπει να συνυπολογίσετε το χρόνο για το μούλιασμα και το βράσιμο. Αλλά προσωπικά μέσα στην εβδομάδα χρειάζομαι ιδέες για εύκολα και γρήγορα φαγητά και αυτός είναι ο λόγος που στη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποίησα φασόλια από κονσέρβα.

Γενικά τα περισσότερα γεύματά μας μέσα στην εβδομάδα απαιτούν εύκολες τεχνικές. Δηλαδή θα φάμε συχνά γεύματα χωρίς κρέας ή με μία απλή πρωτεΐνη: ψητό κοτόπουλο, φακοσαλάτα, ρύζι stir-fry με λαχανικά (ίσως και με κιμά ή κοτόπουλο), αβγά (μπουρίτος ή βραστά με σαλάτα), μπιφτέκια (μοσχαρίσια ή σολομού), σολομό, κάποιο λαδερό (συνήθως φασολάκια ή μπάμιες), σπιτική πίτσα (από την κατάψυξη), κλπ.

Εστιάζω συνήθως στο κυρίως γεύμα και το συνοδευτικό είναι κάτι απλό, όπως ψωμί, πατάτες βραστές, γλυκοπατάτες φούρνου, μία απλή σαλάτα, ψητά λαχανικά ή ζυμαρικά.

Έτσι εδώ έχουμε τον πρωταγωνιστή που είναι τα κεφτεδάκια και απαιτούν ένα τέταρτο για να γίνουν, ένα απλό συνοδευτικό, που είναι τα μακαρόνια και μπορούν να γίνουν στο χρόνο που φτιάχνετε τα κεφτεδάκια, και μία εύκολη σάλτσα ντομάτας, που μπορείτε να έχετε φτιάξει στην ημέρα προετοιμασίας και να την έχετε στην κατάψυξη. Αλλιώς, υπολογίστε 10-15 λεπτά ακόμα για να φτιάξετε τη σάλτσα. Δηλαδή ακόμα και χωρίς έτοιμη σάλτσα έχετε ένα ωραίο, πρωτότυπο και νηστίσιμο γεύμα σε 30 λεπτά!

beanballs2

Το εντυπωσιακό με αυτά τα κεφτεδάκια είναι ότι αφού μπούν όλα τα υλικά στο μπολ θα νομίζετε ότι ζυμώνετε κανονικό μοσχαρίσιο κιμά! Η όψη είναι σχεδόν ίδια! Και νομίζω ότι αυτό θα βοηθήσει και την κατανάλωση. Γιατί η γεύση σίγουρα δεν είναι σαν τα κεφτεδάκια αλλά αυτό που βλέπουμε στο πιάτο μας πολλές φορές επηρεάζει το κατά πόσο ευχάριστα τρώμε κάτι.

Θα δείτε ότι στο μείγμα για τα κεφτεδάκια υπάρχουν αλεσμένοι ηλιόσποροι. Αυτή η προσθήκη γίνεται για την αύξηση της πρωτεΐνης του γεύματος, καθώς σε περίοδο μεγάλης νηστείας ή εάν ακολουθούμε μία χορτοφαγική διατροφή είναι σημαντικό να προσέχουμε την πρόσληψη της πρωτεΐνης.

Ένα ακόμα μπόνους αυτής της συνταγής είναι το μη γαλακτοκομικό τυρί. Θα βγει αρκετή ποσότητα για να μπορέσετε να φυλάξετε στην άκρη για επόμενες συνταγές σας. Το μείγμα της διατροφικής μαγιάς με τα κάσιους προσομοιάζει στην παρμεζάνα και θα ικανοποιήσει όλους εσάς που στερείστε το τυρί!

Η διατροφική μαγιά είναι διαφορετικό προϊόν από τη μαγιά μπύρας ή τη μαγιά που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ζύμης. Είναι μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης (περίπου το 50% ειναι πρωτεΐνη), βιταμίνης Β12 (γεγονός που την καθιστά απαραίτητη για κάθε χορτοφάγο), ψευδαργύρου, βιταμινών του συμπλέγματος Β, ιχνοστοιχείων, ενζύμων και μεταλλικών αλάτων.

Σήμερα λοιπόν ήρθε επιτέλους η ώρα να πρωταγωνιστήσουν τα ταπεινά φασόλια. Πάμε να δούμε τη συνταγή;

Ποιός μπορεί να πει ότι η νηστεία είναι βαρετή όταν τα χορτοφαικά γεύματα μπορούν να γίνουν τόοοοοοσο νόστιμα;!

2.0 from 1 reviews
Μακαρονια με Χορτοφαγικα Κεφτεδακια και Μη Γαλακτοκομικο "Τυρι"
 
Χρόνος Προετοιμασίας
Χρόνος Μαγειρέματος
Συνολικός Χρόνος
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 2-3
Συστατικά
Για τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια:
  • Μία κονσέρβα φασόλια (400 γραμμάρια)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο (μοιρασμένη στα 2)
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. βασιλικό
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. σάλτσα σόγιας
  • ½ φλιτζάνι βρώμη
  • ⅓ φλιτζάνι ηλιόσποροι (καθαρισμένοι)
  • μία πρέζα αλάτι
  • πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας και λαχανικών:
  • ½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • ½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ¼ φλιτζάνι ξηρό κόκκινο κρασί
  • 1 κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια (400 γραμμάρια)
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • Φύλλα φρέσκου βασιλικού, κομμένα σε κομματάκια (ή ½ κ.γ. ξερό βασιλικό)
  • μία πρέζα αλάτι
  • πιπέρι

Για τα μακαρόνια:
  • 250 γραμμάρια μακαρόνια ολικής άλεσης ή ζέας ή ντίνκελ

Για τη χορτοφαγική παρμεζάνα:
  • ½ φλιτζάνι ανάλατα κάσιους
  • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
  • ¼ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • μία πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
  1. Φτιάξτε τα μακαρόνια:Μαγειρέψτε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο.
  2. Φτιάξτε τα κεφτεδάκια:Στραγγίξτε και ξεπλύνετε τα κόκκινα φασόλια. Βάλτε τα σε ένα μεσαίο μπολ και με ένα πιρούνι λιώστε τες καλά να γίνουν σαν πουρέ.
  3. Σε ένα μεσαίο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι για 3 λεπτά σε μεσαία φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για άλλο ένα λεπτό.
  4. Προσθέστε το σωταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο στα λιωμένα φασόλια μαζί με τον πελτέ ντομάτας, τα μπαχαρικά, τη σάλτσα σόγιας και τη βρώμη.
  5. Βάλτε τον ηλιόσπορο σε ένα πολυμίξερ και χτυπήστε μέχρι να γίνει σκόνη. Προσθέστε το στο μείγμα από τα φασόλια και ζυμώστε καλά. Αλατοπιπερώστε και σχηματίστε 12-15 κεφτεδάκια.
  6. Σε ένα μεσαίο τηγανάκι ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο και σε μεσαία φωτιά ψήστε λιγάκι τα κεφτεδάκια μέχρι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά.
  7. Φτιάξτε τη σάλτσα ντομάτας και λαχανικών: Σε ένα μεσαίο τηγανάκι ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μεσαία φωτιά. Σωτάρετε το κρεμμύδι για 3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε το σκόρδο και το καρότο. Μαγειρέψτε για άλλα 2-3 λεπτά. Προσθέστε το πελτέ ντομάτας και συνεχίστε το μαγείρεμα για 1-2 λεπτά. Σβήστε με το κόκκινο κρασί και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί. Προσθέστε τα ντοματάκια κονσέρβας και σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε τη ρίγανη και το αλατοπίπερο. Πριν σερβίρετε προσθέστε και τα φύλλα βασιλικού.
  8. Φτιάξτε το χορτοφαγικό τυρί: Βάλτε τα κάσιους, τη διατροφική μαγιά, το αλάτι και τη σκόνη σκόρδου σε ένα πολυμίξερ και χτυπήστε μέχρι να γίνουν όλα σκόνη.
  9. Σερβίρετε τα μακαρόνια με τη σάλτσα ντομάτας και τα χορτοφαγικά κεφτεδάκια και πασπαλίστε με το χορτοφαγικό τυρί και φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Σημειώσεις
Για τη μακαρονάδα με σάλτσα και κεφτεδάκια:



Για το "τυρί" με διατροφική μαγιά (ανά κουταλιά της σούπας):



Θετικά στοιχεία γεύματος:
Χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά
Υψηλό σε πρωτεΐνη
Χωρίς χοληστερίνη
Υψηλό σε φυτικές ίνες
Πολύ υψηλό σε μαγγάνιο
Υψηλό σε σελήνιο
Πολύ υψηλό σε βιταμίνη Α
Υψηλό σε βιταμίνη C
 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

2 Comments

  • Αναστασία says:

    Καλησπέρα. Καλή χρονιά. Έφτιαξα τα κεφτεδάκια. Ήταν νόστιμα. Γίνεται να μαγειρευτούν στο φούρνο? Αν ναι,σε πόση ώρα? Επίσης, μου βγήκαν αρκετά μαλακά και διαλυονταν στο τηγάνι. Έβαλα σωστά τις ποσότητες.

    • Καλημέρα! Σίγουρα δεν βγαίνουν όσο σφιχτά είναι τα κεφτεδάκια από μοσχαρίσιο κιμά. Είναι πιο μαλακά, αλλά δεν θα έπρεπε να διαλυθούν στο τηγάνι. Ίσως να φταίει η αντικολλητική στρώση του τηγανιού (εάν το έχετε καιρό)? Χμμμ… δεν μπορώ να φανταστώ άλλο λόγο… Παντως μπορούν σίγουρα να γίνουν και στον φούρνο! Θεωρώ ότι θα γίνουν και πιο στέρεα εκεί. Θέλουμε ουσιαστικά να ζεσταθούν και να φτιάξουν μία ελαφριά κρούστα. Θα έλεγα περίπου 20 λεπτά στους 200 βαθμούς, γυρίζοντάς τα μία φορά στο ενδιάμεσο. Ελπίζω να σας άρεσαν ωστόσο σαν γεύση!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.