Μπαλες απο Ποπκορν, Σοκολατα Υγειας, Φυστικοβουτυρο, Τραγανα Πρετσελ και Κρανμπερι

μπαλες απο ποπκορν

Πριν ξεκινήσουμε θέλω να κάνω μία δήλωση: Αυτή η συνταγή μπορεί να είναι η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή για σνακ που έχετε φτιάξει ποτέ. Αλήθεια! Αυτές οι μπαλες απο ποπκορν είναι εκπληκτικά νόστιμες και εθιστικές!

mpales_popcorn_1

Έχοντας περάσει αρκετά από τα παιδικά μου χρόνια στις ΗΠΑ, έχω πολλές αναμνήσεις από τα (επεργασμένα) σνακ που τρώγαμε εκεί. Όχι τόσο στο σπίτι, όσο σε παιδικά πάρτυ και σε διάφορες γιορτές (π.χ. Χάλογουιν). Από τα αγαπημένα μου σνακ, ή ας το πούμε καλύτερα γλυκάκι, ήταν οι μπαλες απο ποπκον (popcorn balls). Προτού με κρίνετε, σκεφτείτε ότι μιλάμε για την Αμερική στις αρχές του ’90… όχι ακριβώς η εποχή της υγιεινής διατροφής.

Η αγάπη μου για τις μπαλες απο ποπκορν ξεκίνησε σε ένα παιδικό πάρτυ και συνέχισε να υπάρχει η λαχτάρα για αυτά ακόμα και όταν ήρθαμε εδώ. Αλλά εδώ (για καλή μου τύχη) ήταν κάτι άγνωστο και τα ξέχασα σιγά σιγά….

Πριν 2 χρόνια, σε ένα ταξίδι μας στο Λονδίνο, αφού περπατήσαμε αρκετά καθώς είχαμε χαθεί, σταματήσαμε να ξεκουραστούμε σε ένα μαγαζάκι με healthy food, το Pret a Manger (τυχαία ανακάλυψη και πολύ αξιόλογο, εάν πάτε να το επισκεφτείτε για ένα σαντουιτς ή ελαφρύ γεύμα). Εκεί λοιπόν, εκτός από το σάντουιτς που φάγαμε, πήραμε και 2-3 σνακς για το δρόμο. Το ένα από αυτά ήταν μία μπάρα με ποπκορν αντί για δημητριακά. Η πρώτη μπουκιά με ταξίδεψε πίσω στον χρόνο σε εκείνα τα παιδικά πάρτυ. Μπορεί να είχε άλλη μορφή αλλά η γεύση ήταν ίδια, απλά αυτή τη φορά είχε θρεπτικά υλικά. Εκείνη τη στιγμή υποσχέθηκα στον Αστρινό ότι θα του έφτιαχνα σνακ με γλυκό ποπκορν όταν θα γυρίζαμε σπίτι.

mpales_popcorn_2

Ψάχνοντας να βρω συνταγή για τις μπαλες απο ποπκορν απογοητεύτηκα πολύ. Όλες οι συνταγές περιείχαν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης παράλληλα με σιρόπι καλαμποκιού. Κάποιες συνταγές μάλιστα είχαν και μαρσμέλλους, μιας και η ζάχαρη δεν ήταν ήδη αρκετή. Έτσι, το σχέδιό μου να φτιάξω μία υγιεινή εκδοχή αυτού του γλυκίσματος της παιδικής μου ηλικίας μπήκε στην αναμονή.

mpales_popcorn_5

Έτσι πέρασαν 2 χρόνια από τη στιγμή που ξύπνησε μέσα μου η επιθυμία για αυτό το σνακ. Και το μόνο που έκανα αυτά τα 2 χρόνια ήταν να ονειρεύομαι πως μια μέρα θα έβρισκα τον τρόπο να το φτιάξω στο σπίτι χωρίς τη ζάχαρη, το σιρόπι και ο,τιδήποτε άλλο επεξεργασμένο.

Όπως  μπορείτε να φανταστείτε, ο λόγος ύπαρξης τόσης ζάχαρης είναι για να κρατήσει το ποπκόρν μαζί και να δημιουργήσει μία τραγανή υφή καραμέλας. Επομένως, χρειαζόμουν κάτι που θα μπορούσε να δέσει το μείγμα, να αντικαταστήσει τη γλυκύτητα της ζάχαρης αλλά και κάτι να προσφέρει μία τραγανή υφή.

Κατέληξα τελικά, πριν μερικές μέρες, να λιώσω μέλι με φυστικοβούτυρο, και να το ανακατέψω με μερικά φλιτζάνια ποπκόρν. Πρόσθεσα μέσα κομματάκια πρέτσελ για την τραγανή υφή και σοκολάτα υγείας και κράνμπερι για να γίνουν πιο γλυκά αλλά και να αυξήσουν τη θρεπτική αξία. Έφτιαξα μπαλάκια με αυτό το μείγμα και τα έβαλα στο ψυγείο.

mpales_popcorn_4

Ύστερα από μία ώρα αγωνίας για το τελικό αποτέλεσμα, έβγαλα το ταψί από το ψυγείο. Οι μπάλες φαίνονταν συμπαγείς και υποσχόμενες. Πήρα μία μπαλα απο ποπκορν στα χέρια μου και τη δοκίμασα.

Νομίζω μπορείτε να μαντέψετε τι έγινε μετά….

mpales_popcorn_3

Ναι ακριβώς, έφαγα 2-3 ακόμα, το ένα μετά το άλλο. Επιτέλους μετά από την τρίτη μπάλα απόλυτης απόλαυσης σταμάτησα. Έχοντας ικανοποιήσει το μικρό παιδάκι μέσα μου ξέρω ότι αυτές τις μπάλες θα τις φτιάξω πολλές φορές στο μέλλον.

Μπαλες απο Ποπκορν, Σοκολατα Υγειας, Φυστικοβουτυρο, Τραγανα Πρετσελ και Κρανμπερι
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 15 μπάλες
Συστατικά
  • 6 φλιτζάνια φρέσκο ποπ κορν (περίπου ⅓ φλιτζάνι ωμό, φτιαγμένο χωρίς αλάτι και με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο)
  • ¼ φλιτζάνι μέλι
  • ¼ φλιτζάνι φυστικοβούτυρο
  • ⅓ φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερι, χοντροκομμένα
  • ⅓ φλιτζάνι μαύρη σοκολάτα υγείας, χοντροκομμένη
  • ¾ φλιτζάνι τραγανά στικς πρέτσελ (μπατονέτες), σπασμένα σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
  1. Φτιάξτε το ποπ κορν και αφήστε στην άκρη. Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα και γεμίστε ένα μπολ με παγωμένο νερό (ναι παγωμένο όχι απλά κρύο).
  2. Σε ένα μικρό αντικολλητικό κατσαρολάκι αναμείξτε το φυστικοβούτυρο με το μέλι πάνω σε μεσαία φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις αρχίσει το μείγμα να βράζει, αφαιρέστε από το μάτι και συνεχίστε το ανακάτεμα για 10-15 δευτερόλεπτα.
  3. Ρίξτε το μείγμα γρήγορα πάνω στο ποπ κορν και ανακατέψτε προσεκτικά με μία ξύλινη κουτάλα ή πλαστική σπάτουλα μέχρι όλο το ποπ κορν να επικαλυφθεί με το μείγμα. Προσεκτικά προσθέστε και ανακατέψτε τη μαύρη σοκολάτα, τα τραγανά πρέτσελ και τα κράνμπερις.
  4. Βουτήξτε και τα δυο σας χέρια στο παγωμένο νερό, τινάξτε τα και σχηματίστε μπάλες πιέζοντας περίπου μία χούφτα από το μείγμα ποπ κορν μαζί. Βάλτε τις μπάλες στο αντικολλητικό χαρτί και επαναλάβετε.
  5. Όταν οι μπάλες έχουν κρυώσει λίγο, βάλτε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα για να στερεώσουν. Στη συνέχεια βγάλτε τα από το ψυγείο και τυλίξτε τα ένα ένα με διάφανη μεμβράνη. Αποθηκεύστε σε αεροστεγές δοχείο. (Το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι μόνιμα στο ψυγείο λόγω της σοκολάτας).
Σημειώσεις
Ανά μπάλα ποπ-κορν:



Βιταμίνες:

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.