Ευκολα και Γρηγορα Φαχιτας Λαχανικων

φαχιτας λαχανικων

Εάν παρατηρήσω τα αγαπημένα μας γεύματα, μπορώ εύκολα να βρω τους κοινούς παρονομαστές. Έτσι νομίζω ότι μπορώ να πω με σιγουριά ότι για να γίνει κάποιο φαγητό ένα από τα αγαπημένα μας πρέπει να πληροί πάνω-κάτω τρεις προϋποθέσεις:

  1. Πρέπει να περιέχει ρύζι ή να είναι σάντουιτς (Αστρινός).
  2. Πρέπει να περιέχει λαχανικά (Σταυρούλα).
  3. Πρέπει να είναι πικάντικο (Κοινό σημείο).

Και εδώ έρχονται τα φαχίτας λαχανικών.

Αυτό το απλό γεύμα τα κάνει όλα αυτά: μπορεί να φαγωθεί είτε σε πίτα είτε μαζί με ρύζι κάνοντάς το ιδανικό για τον Αστρινό, περιέχει αρκετά λαχανικά στην κάθε δαγκωνιά ικανοποιόντας το διαιτολόγο μέσα μου και συνδυάζει με αρμονικό τρόπο τα μπαχαρικά απογειώνοντας τους γευστικούς κάλυκες και των δυό μας.

Manitaria4

Ενώ λοιπόν αυτό το γεύμα είναι από τα κορυφαία στη λίστα των αγαπημένων μας, είναι και από τα πιο απλά. Τα φαχίτας λαχανικών είναι μία συνταγή στην οποία μπορώ να στραφώ εάν η μέρα είναι δύσκολη και θέλω να φτιάξω κάτι γρήγορο ή εάν ξέχασα να ξεπαγώσω το κρέας. Τα απλά υλικά (φασόλια, μανιτάρια, πιπεριές, κρεμμύδια, μπαχαρικά και πίτες τορτίγιας) βρίσκονται πάντα στο ψυγείο ή την τροφοθήκη μας με αποτέλεσμα να είναι πολύ εύκολο να φτιάξω τα αγαπημένα μας φαχιτας λαχανικων ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Manitaria9

Είμαι σίγουρη ότι δεν είμαι η μόνη που γυρίζω σπίτι και δεν έχει ξεπαγώσει ακόμα ο κιμάς… Και τι γίνεται τότε; Μας πιάνει πανικός; Δεν νομίζω, καθώς τα φαχιτας λαχανικων έρχονται για να σώσουν την κατάσταση!

Manitaria2

Τα φαχιτας λαχανικων έχουν σαν βάση τα μανιτάρια. Τα μανιτάρια είναι χορταστικά και όταν σωταριστούν μαζί με μπαχαρικά είναι το τέλειο υποκατάστατο του κρέατος. Τα μανιτάρια σε αυτή τη συνταγή μαρινάρονται για μερικά λεπτά σε ένα μείγμα μπαχαρικών (κύμινο, τσίλι και σκόνη σκόρδου), μαζί με χυμό λάιμ και ελαιόλαδο. Για να αυξήσουμε την πρωτεϊνη του γεύματος σε αυτό το χορτοφαγικό πιάτο, στη συνέχεια προσθέτουμε μερικά φασόλια στα μανιτάρια.

Μία μίξη από πιπεριές και κρεμμύδια σωτάρονται για να συμπληρώσουν τα μανιτάρια με τα φασόλια. Και τέλος όλα αυτά μπαίνουν σε ζεστές πίτες τορτίγια για το απόλυτο χορτοφαγικό γεύμα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα χορτοφαγικό γεύμα που είναι διασκεδαστικό, φτιάχνεται σε λιγότερο από 20 λεπτά χωρίς προεργασία ή προγραμματισμό και τους ικανοποιεί όλους… ακόμα και τους κρεατοφάγους!

Manitaria5

Ευκολα και Γρηγορα Φαχιτας Λαχανικων
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 3-4
Συστατικά
Γέμιση Μανιταριών:
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ο χυμός από 1 λάιμ
  • 2 κ.γ. σκόνη τσίλι
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 3 φλιτζάνια μανιτάρια, κομμένα σε χοντρές φέτες
  • Μία κονσέρβα κόκκινα φασόλια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα (ή περίπου 1.5 φλιτζάνι από μαγειρεμένα φασόλια)

Μείγμα Λαχανικών:
  • ½ κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
  • 1 πιπεριά τσίλι κομμένη σε λεπτές ροδέλες (χωρίς τους σπόρους)
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες

  • 6-8 πίτες τορτίγιας ή 3-4 φλιτζάνια μαγειρεμένο ρύζι

Προαιρετικά Συνοδευτικά:
  • τριμμένο τυρί, μαϊντανό ή φρέσκο κόλιανδρο, αβοκάντο σε φέτες, γιαούρτι, λάιμς
Εκτέλεση
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το χυμό λάιμ, τη σκόνη τσίλι, το κύμινο, τη σκόνη σκόρδου και το αλάτι.
  2. Προσθέστε τα κομμένα μανιτάρια και ανακατέψτε ώστε να καλυφθούν όλα τα μανιτάρια με τη μαρινάδα. Αφήστε το μπολ στην άκρη ώστε τα μανιτάρια να μαριναριστούν σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μεσαία φωτιά, ζεστάνετε τη ½ κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, προσθέστε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια. Προσθέστε εάν θέλετε λίγο αλάτι. Σωτάρετε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 7-10 λεπτά. Εάν τα λαχανικά κολλήσουν στο τηγάνι, προσθέστε λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Μεταφέρετε τα λαχανικά σε ένα πιάτο και σκεπάστε για να διατηρηθούν ζεστά.
  4. Στο ίδιο τηγάνι, πάνω σε μεσαία φωτιά, προσθέστε τα μανιτάρια. Μαγειρέψτε τα μανιτάρια για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να γίνουν μαλακά και να βγάλουν τα ζουμιά τους. Στο τέλος προσθέστε τα φασόλια και ανακατέψτε προσεκτικά. Μαγειρέψτε τα φασόλια με τα μανιτάρια για 1-2 λεπτά ακόμα μέχρι τα ζεσταθούν τα φασόλια. Δοκιμάστε και προσθέστε λίγο αλάτι εάν θεωρείτε ότι χρειάζεται.
  5. Σερβίρετε το μείγμα από μανιτάρια και φασόλια μαζί με το μείγμα λαχανικών μέσα σε ζεστές πίτες τορτίγια ή πάνω σε ρύζι.
Σημειώσεις

Εάν θέλετε να μειώσετε ακόμα περισσότερο τον χρόνο στη κουζίνα, μπορείτε να τεμαχίσετε τα λαχανικά μία προηγούμενη μέρα. Τα κομμένα κρεμμύδια και οι πιπεριές θα αντέξουν στο ψυγείο περίπου 3 μέρες σε ένα αεροστεγές δοχείο.

 

Manitaria8

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.