Σαλατα Φαχιτας Κοτοπουλου με Βινεγκρετ απο Μελι και Λαιμ

φαχιτας

Ίσως αυτό που οι περισσότεροι μου αναφέρουν ότι βαριούνται στη δίαιτα είναι οι σαλάτες και το κοτόπουλο. Οι απόψεις είναι διχασμένες, αλλά θα έλεγα ότι είναι περίπου πενήντα-πενήντα.

Όποτε το ακούω βέβαια μέσα μου αναρωτιέμαι “Μα πως γίνεται;!“. Πως γίνεται να βαριέται κανείς κάτι που μπορεί να φτιαχτεί σε πολλές πολλές πολλές παραλλαγές;! Θα μπορούσα κάθε μέρα να τρώω κοτόπουλο καθώς με ένα διαφορετικό μπαχαρικό έχει κανείς ένα τελείως διαφορετικό πιάτο. Και το ίδιο ισχύει και για τη σαλάτα.

Με το πέρασμα των χρόνων, έμαθα την τέχνη της νόστιμης και λαχταριστής σαλάτας.

Μία  νόστιμη σαλάτα ξεκινά με μία ποικιλία λαχανικών. Για εμάς η βάση δεν θα είναι ποτέ σκέτο μαρούλι. Θα είναι μία μίξη πράσινων λαχανικών, όπως για παράδειγμα μαρούλι, ρόκα, άισμπεργκ και λάχανο. Στη συνέχεια συνήθως προσθέτουμε κάτι για να γίνει πολύχρωμη… Μερικά ντοματίνια ή ραπανάκια ή καρότα ή λίγο από όλα. Σε μερικές σαλάτες θα προσθέσουμε και ψητά ή ελαφρώς σωταρισμένα λαχανικά, όπως πιπεριές και κρεμμύδια.

Και το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η ντρέσινγκ…

Είναι απίστευτο πως η γεύση των λαχανικών απογειώνεται όταν προστεθούν μερικά απλά υλικά. Δεν χρειάζονται πολλά για να φτιάξετε μία απολαυστική βινεγκρέτ. Λίγα απλά, ποιοτικά και φρέσκα υλικά, λίγη φαντασία και λίγο ψάξιμο στο ιντερνετ για να ξεκινήσετε. Δοκιμάστε τη σκορδάτη ντρέσινγκ από τη μακαρονοσαλάτα αλα Ceasar’s, μία ντρέσινγκ πορτοκαλιού από την κοτοσαλάτα με μάνγκο, μία ντρέσινγκ μπλε τυριού ή μία πολύ απλή ντρέσινγκ για την κάθε σαλάτα σας.

Η σημερινή ντρέσινγκ είναι τόσο νόστιμη, που θα σας έλεγα να φτιάξετε μεγαλύτερη ποσότητα και να την χρησιμοποιήσετε όλη την εβδομάδα στις σαλάτες σας! Τα υλικά της; Ελαιόλαδο, λάιμ, ξύδι, μαϊντανό, σκόρδο, μέλι και αλάτι.

Αφου λοιπόν φτιάξουμε τη βάση της σαλάτας μας και ετοιμάσουμε την ντρέσινγκ, μέτα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα βάλουμε μέσα στη σαλάτα. Εάν πρόκειται για συνοδευτική σαλάτα μπορούμε να μείνουμε εδώ, σπάζοντας ένα παξιμάδι μέσα ή ρίχνοντας λίγο τυράκι. Αλλά επειδή θέλω να σας δείξω πόσο λάθος κάνετε όταν λέτε “πάλι κοτόπουλο με σαλάτα;” θα το πάμε ένα βήμα πιο πέρα φτιάχνοντας την απόλυτη κοτοσαλάτα!

Ένα ωραίος τρόπος για να νοστιμίσουμε τα κρέατα είναι να τα μαρινάρουμε. Η συγκεκριμένη μαρινάδα δίνει μία μεξικάνικη νότα στο πιάτο επειδή περιέχει κύμινο και τσίλι. Καθώς το κοτόπουλο μαρινάρεται, απορροφά όλα τα αρώματα που τελικά απογειώνουν το πιάτο μας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συγκεκριμένη μαρινάδα και πέρα από αυτή τη σαλάτα, σερβίροντας για παράδειγμα το κοτόπουλο με ένα απλό βρασμένο ρύζι και μία σαλάτα από ψητά λαχανικά.

Για να ανακεφαλαισώσουμε λοιπόν… Πήραμε δύο βαρέτα πράγματα, το κοτόπουλο και τη σαλάτα, και τα συνδυάσαμε για την απόλυτη γευστική εμπειρία. Ξεκινήσαμε με μία βάση πράσινων λαχανικών και δώσαμε χρώμα με ντοματίνια και περισσότερη θρεπτική αξία με αβοκάντο. Μαρινάραμε και ψήσαμε κοτόπουλο σε μπουκίτσες και φτιάξαμε μία υπέροχη γλυκόξινη πράσινη ντρέσινγκ. Τέλος τα ανακατέψαμε όλα και βρήκαμε τον νέο μας αγαπημένο πιάτο!

Και μία γρήγορη σημείωση για αυτή τη συνταγή…

Μπορείτε στην ημέρα προετοιμασίας σας να τεμαχίσετε το κοτόπουλο, να προσθέσετε τη μαρινάδα και να το βάλετε σε μία πλαστική σακούλα τροφίμων. Στη συνέχεια βάλτε το στη κατάψυξη και όταν είστε έτοιμοι απλά ξεπαγώστε το μείγμα σας και μαγειρέψτε το κοτόπουλο! Ακόμα και η ντρέσινγκ μπορεί να ετοιμαστεί από την αρχή της βδομάδας!


Σαλατα Φαχιτας Κοτοπουλου με Βινεγκρετ απο Μελι και Λάιμ
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 2-3
Συστατικά
Για τη βινεγκρέτ:
  • Ο χυμός από 1 λάιμ
  • ⅓ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1 κ.σ. μέλι
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. λευκό ξύδι
  • ½ κ.γ. αλάτι

Για τη μαρινάδα:
  • ¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Ο χυμός από 1 λάιμ
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • ½ κ.γ. κύμινο
  • ½ κ.γ. σκόνη τσίλι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα:
  • 300-350 γραμμάρια (ωμό) φιλέτο στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε λωρίδες
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
  • 1 μεσαία πιπεριά, κίτρινη ή κόκκινη, κομμένη σε λωρίδες
  • 3 φλιτζάνια ανάμεικτα πράσινα λαχανικά κομμένα σε μπουκίτσες (π.χ. μαρούλι, άισμπεργκ, ρόκα, λάχανο, κλπ.)
  • ½ αβοκάντο, σε φέτες
  • ½ φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
Εκτέλεση
Φτιάξτε τη βινεγκρέτ:
  1. Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα πολυμιξεράκι και χτυπήστε τα μέχρι να ενωθούν.
  2. Φυλάξτε τη ντρέσινγκ στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.

Φτιάξτε τη μαρινάδα:
  1. Χρησιμοποιώντας το ίδιο πολυμιξεράκι που φτιάξατε τη ντρέσινγκ (δεν χρειάζεται να το πλύνετε), βάλτε μέσα τα υλικά της μαρινάδας και πολτοποιήτε μέχρι το σκόρδο να λιώσει.
  2. Βάλτε τη μισή μαρινάδα σε ένα μπολ ή πλαστική σακουλίτσα τροφίμων και προσθέστε το κοτόπουλο. Βάλτε την άλλη μισή μαρινάδα σε ένα άλλο μπολ ή σακουλίτσα και προσθέστε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Σκεπάστε τα μπολ με διάφανη μεμβράνη και βάλτε στο ψυγείο να μαρινάρουν.
  3. Αφήστε να μαριναριστούν όλο το βράδυ ή για μερικές ώρες. Εάν δεν έχετε χρόνο μπορείτε να παραλείψετε το μαρινάρισμα και να χρησιμοποιήσετε το μείγμα κατευθείαν. Ακόμα και έτσι θα βγεί αρκετά νόστιμο!

Φτιάξτε τη σαλάτα:
  1. Ετοιμάστε τα πιάτα σας για τις σαλάτες μοιράζοντας τα πράσινα λαχανικά, το αβοκάντο και τα ντοματίνια.
  2. Ζεστάνετε ένα αντοκολλητικό τηγάνι ή γουοκ και προσθέστε τα λαχανικά (χωρίς τη μαρινάδα). Μαγειρέψτε ανακατεύοντας με μία σπάτουλα μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Αφαιρέστε από το τηγάνι και μεταφέρετε σε μία πιατέλα.
  3. Στο ίδιο τηγάνι προσθέστε το κοτόπουλο (με τη μαρινάδα) και μαγειρέψτε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι έτοιμο και ελαφρώς καραμελωμένο. Ανακατέψτε με τα λαχανικά.
  4. Μοιράστε το μείγμα πάνω στις σαλάτες, Προσθέστε και τη ντρέσινγκ και απολαύστε!
Σημειώσεις
 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.