Καπνιστες Κοκκινες Φακες Βελουτε με Γλυκοπατατα

κοκκινες φακες

Την προηγούμενη βδομάδα απολαύσαμε μαζί μία θρεπτικότατη πράσινη σούπα με μπρόκολο, σπανάκι και ταχίνι. Δεν ήταν υπέροχη;

Όπως μπορεί να προσέξατε, το τελευταίο διάστημα τρέφομαι συνέχεια με σούπες. Μάλλον με επηρέασε η αλλαγή του καιρού! Την πράσινη αυτή σούπα πάντως, μου αρέσει να την απολαμβάνω μαζί με λίγο φρυγανισμένο ψωμί και φέτες από αβοκάντο και είμαι υπερικανοποιημένη. Από την άλλη ο Αστρινός θέλει λίγη περισσότερη ουσία όταν προκείται για κάποιο χορτοφαγικό πιάτο, ώστε να χορτάσει.

κοκκινες φακες

Έτσι είπα να κάνω μία αλλαγή στις σούπες. Μία αλλαγή που βασίζεται πάλι στα εποχιακά λαχανικά (σέλερυ και γλυκοπατάτα) αλλά να έχει κάτι παραπάνω για να είναι πιο χορταστική, όπως κάποιο όσπριο. Αυτή η σούπα με φακές έχει τελείως διαφορετική γεύση από τις κλασικές φακές λόγω της καπνιστής πάπρικας, του κύμινου και του χυμού λεμονιού. Φίλες και φίλοι σας παρουσιάζω τις Καπνιστές Κοκκινες Φακες Βελουτέ!

κοκκινες φακες

Αυτή η σούπα είναι γεμάτη θρεπτική αξία. Έχουμε την γλυκοπατάτα που είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου, καλή πηγή χαλκού, διαιτητικών ινών, βιταμίνης B6, καλίου και σιδήρου.

Και έχουμε και τις κοκκινες φακες, οι οποίες, όπως όλες οι φακές, είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι εξαιρετικά χαμηλές σε λίπος.

κοκκινες φακες

Επίσης αυτή η σούπα  είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή. Το μόνο “απαιτητικό” βήμα είναι το ψήσιμο της γλυκοπατάτας. Για να γλυτώσετε χρόνο μπορείτε να την ψήσετε νωρίτερα. Εγώ συνήθως ψήνω τις γλυκοπατάτες παρέα με κάτι άλλο στο φούρνο. Για παράδειγμα, στην αρχή της εβδομάδας έψησα κοτόπουλο και σε μία ακρούλα στο φούρνο είχα τυλίξει τη γλυκοπατατούλα με αλουμινόχαρτο για να γίνει και αυτή. Ή μπορείτε να ψήσετε πολλές γλυκοπατάτες και να συνοδέψετε και άλλα φαγητά σας μέσα στην εβδομάδα. Εάν ψηθούν μπορείτε να τις φυλάξετε όπως είναι με το αλουμινόχαρτο στο ψυγείο σας για μία βδομάδα.

κοκκινες φακες

Τώρα θα με ρωτήσετε “Καλά όλα αυτά, αλλά πρέπει να είναι κοκκινες φακες; Δεν μπορεί να είναι άλλες;“.

Ενώ οι καφέ και οι κοκκινες φακες δεν έχουν σημαντική διαφορά στην θρεπτική τους αξία, οι φυσικές τους ιδιότητες διαφέρουν. Οι κοκκινες φακες είναι πιο λεπτές και ευάλωτες, έτσι διαλύονται πιο γρήγορα κατά το μαγείρεμά τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι ιδανικές για σούπες βελουτέ και σαν προσθήκη σε σούπες που θέλουμε να χυλώσουν. Οι καφέ φακές έχουν πιο δυνατή δομή και κρατάνε το σχήμα τους περισσότερο όταν μαγειρεύονται, έτσι είναι πιο ιδανικές για σούπες που δεν θέλουμε να χυλώσουν ή για σαλάτες. Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τις μαύρες φακές μπελούγκα που κατά την άποψή μου έχουν την τέλεια δομή και υφή για σαλάτες!

κοκκινες φακες

Τη συνταγή θα τη βρείτε στη σελίδα του περιοδικού Shape.gr (πατήστε στο link). Τους ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!

Καπνιστες Κοκκινες Φακες Βελουτε με Γλυκοπατατα
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 4
Συστατικά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • Μία πρέζα αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 κλωνάρια σέλερυ, κομμένο σε κύβους
  • 2 φλιτζάνια κοκκινες φακες
  • 2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.σ. κύμινο σε σκόνη
  • 4 φλιτζάνια νερό
  • 1 κύβος ζωμό λαχανικών ή ζωμό κοτόπουλου ή απλά λίγο αλάτι
  • 1 μικρή γλυκοπατάτα, ψητή*
  • ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • Ο χυμός από ένα μικρό λεμόνι
  • Στραγγιστό γιαούρτι για γαρνιτούρα
Εκτέλεση
  1. Τη συνταγή θα τη βρείτε στη σελίδα του περιοδικού Shape.gr (πατήστε στο link).
Σημειώσεις
*Επειδή το ψήσιμο της γλυκοπατάτας παίρνει 45 λεπτά, μπορείτε να ψήσετε μερικές στην αρχή της βδομάδας για να τις έχετε για σούπες και συνοδευτικά καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Τρυπήστε κάθε γλυκοπατάτα με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία, τυλίξτε τες μία μία με αλουμινόχαρτο και ψήστε στο φούρνο για 45 λεπτά μέχρι να μπορείτε να τη τρυπήσετε εύκολα με ένα μαχαίρι. Μπορείτε να τις φυλάξετε στο ψυγείο σε ένα ταπερ για μία βδομάδα.

κοκκινες φακες
 

κοκκινες φακες

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.