Πιτσα με Βαση απο Κουνουπιδι Βημα-Βημα

βαση απο κουνουπιδι

Βλέπω εδώ και αρκετό καιρό την νέα τάση της υγιεινής διατροφής που έχει να κάνει με το κουνουπίδι… Και ιδίως η τρέλα με την πιτσα με βαση απο κουνουπιδι. Στην αρχή ήμουν πολύ σκεπτική απέναντι στην ιδέα και το απέφευγα συνεχώς.

Το τελευταίο διάστημα όμως, σε κάθε επίσκεψη στην μαναβική, έπιανα τον εαυτό μου να κοιτάει το κουνουπίδι και σκέφτεται την πίτσα. Έτσι είπα και εγώ να το δοκιμάσω…. Και ήταν μία αποτυχία! Ναι ναι καλά διαβάσατε. Την πρώτη φορά που δοκιμάσα να φτιάξω πιτσα με βαση απο κουνουπιδι μπορώ να πω ότι καταλήξαμε να φάμε πολτό κουνουπιδιού με τυρί, σάλτσα και λαχανικά…

Αλλά δεν πτοήθηκα. Έκατσα και διάβασα πολλές συνταγές και συνειδητοποίησα τα λάθη που είχα κάνει και που οδήγησαν σε εκείνη την τρομερή αποτυχία. Έτσι ανακατασκεύασα τις συνταγές που είχα στα χέρια μου, παίζοντας με τις αναλογίες και βρήκα τη δική μου μοναδική συνταγή!

Πιστέψτε με, ξέρω ότι η ίδεα να φτιάξετε κάτι τόσο διαφορετικό με το κουνουπίδι είναι λιγάκι τρομακτική. Αλλά σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι. Η ζύμη είναι πολύ εύκολη να γίνει! Και επειδή θέλω να είμαι σίγουρη ότι θα τα κατανοήσετε πλήρως όλα, θα σας τα εξηγήσω όλα τα βήματα διεξοδικά με φωτογραφίες.

Πάμε λοιπόν να δούμε πως μπορουμε να φτιάξουμε πιτσα με βαση απο κουνουπιδι!

Πρώτα πάρτε το μεγάλο κουνουπίδι σας και πλύντε το!

Στη συνέχεια κόψτε το σε μπουκετάκια και βάλτε τα στον κάδο του πολυκόφτη. Λειτουργήστε τον πολυκόψτη μέχρι το κουνουπίδι να μοιάζει με ρύζι. Εάν δεν είναι μεγάλος ο πολυκόφτης σας μπορεί να χρειαστεί να το κάνετε αυτό το βήμα σε δόσεις.

Στη συνέχεια βάλτε το κουνουπιδόρυζο σε ένα γυάλινο μπολ και μεταφέρετε στο φούρνο μικροκυμάτων. Αφού το μαγειρέψτε για 5 λεπτάκια στο δυνατό, βγάλτε το και αφήστε να κρυώσει λίγο. Δεν θέλουμε το κουνουπίδι να καίει για το επόμενο βήμα.

Όταν πλέον μπορείτε να πιάσετε το μείγμα χωρίς να καούν τα χέρια σας, πάρτε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας, που να μην αφήνει ίνες, και μεταφέρετε το κουνουπίδι εκεί. Τυλίξτε το κουνουπίδι με την πετσέτα και στύψτε το πάνω από τον νεροχύτη. Στύξτε δυνατά ώστε να βγεί όλο το νερο που συγκρατεί το κουνουπίδι! Θα καταλήξετε με μία περίεργη μάζα όπως η φωτογραφία παραπάνω.

Προσπαθήστε να βγάλετε όλο το νερό που μπορείτε. Εδώ οφείλεται η μεγάλη αποτυχία αυτού του είδους ζύμης. Εάν δεν στύψετε το κουνουπίδι καλά, τοτε η βάση δεν θα ψηθεί σωστά.

Μπράβο! Τώρα αφού γυμνάσατε τα μπράτσα σας, μεταφέρετε το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε τα τυριά, το αλεύρι καρύδας, το αβγό και τα μπαχαρικά. Ανακατέψτε καλά. Το μείγμα θα είναι υγρό.

Εδώ είναι το δεύτερο μυστικό της συνταγής. Το αλεύρι καρύδας έχει μεγάλη ικανότητα να απορροφά τα υγρά και έτσι βοηθά πολύ στη σύσταση της ζύμης.

Αδειάστε τη ζύμη σε ένα ταψί που έχετε στρώσει με λαδόκολλα. Πιέστε τη με τα χέρια σας και απλώστε τη ώστε να σχηματίσετε έναν δίσκο περίπου 25 εκατοστά σε διάμετρο και μισό εκατοστό σε πάχος. Τώρα ψήστε τη βάση!

Αυτό είναι το τρίτο μυστικό της επιτυχία. Μην βάλετε τα υλικά της πίτσας σας πάνω στην ωμή ζύμη! Ψήστε τη βάση πρώτα και στη συνέχεια προσθέστε ό,τι άλλο θέλετε.

Αφού η ζύμη ψηθεί στις άκρες και αρχίσει να ροδίζει και στο κέντρο, βγάλτε την από τον φούρνο και προσθέστε ό,τι υλικά επιθυμείτε. Και τώρα ξαναψήστε μέχρι το τυρί να λιώσει!

Κόψτε σε κομμάτια απο απολαύστε την!

Εύκολο έτσι; Μην το φοβηθείτε πάντως, είναι αλήθεια πολύ εύκολο να φτιαχτεί! Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε! Παρακάτω θα βρείτε και όλες τις οδηγίες συγκεντρωμένες σε εκτυπώσιμη μορφή. Καλή επιτυχία!

5.0 from 1 reviews
Πιτσα με Βαση απο Κουνουπιδι
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 4 (2 κομμάτια η μερίδα)
Συστατικά
  • 500 γραμμάρια κουνουπίδι (τα μπουκετάκια)
  • 1 αβγό
  • ½ φλιτζάνι τυρί cottage
  • 2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κ.σ. αλεύρι καρύδας
  • ½ κ.γ. σκόνη σκόρδου
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. ρίγανη
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Υλικά της αρεσκείας σας για πάνω από την πίτσα
Εκτέλεση
  1. Βάλτε τα μπουκετάκια από το κουνουπίδι στον κάδο από έναν πολυκόφτη. Λειτουργήστε τον πολυκόφτη μέχρι το κουνουπίδι να μοιάζει με ρύζι (περίπου 30 δευτερόλεπτα). Εάν ο πολυκόφτης σας είναι μικρός, μπορεί να χρειαστεί να κάνετε αυτό το βήμα σε 2-3 δόσεις.
  2. Μεταφέρετε το κουνουπίδι σε ένα γυάλινο μπολ και μαγειρέψτε στον φούρνο μικροκυμάτων για 5 λεπτά. (Εναλλακτικά μπορείτε να το περάσετε από ένα αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλη θερμοκρασία για 10-15 λεπτά. Προσοχή μόνο να μην σας κολλήσει.) Βγάλτε από τον φούρνο μικροκυμάτων και αφήστε να κρυώσει 10-15 λεπτά.
  3. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  4. Όταν πλέον έχει κρυώσει το κουνουπίδι, μεταφέρετέ το σε μία καθαρή πετσέτα κουζίνας. Στύψτε πολύ καλά το κουνουπίδι και προσπαθήστε να βγάλετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Θέλουμε το κουνουπίδι που θα μείνει να είναι αρκετά στεγνό. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχία της συνταγής.
  5. Μεταφέρετε το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε το αβγό, το τυρί κότατζ, την παρμεζάνα, το αλεύρι καρύδας, τη σκόνη σκόρδου, τη ρίγανη, το αλάτι και το φρεσκοτριμμενο πιπέρι. Ανακατέψτε καλά μέχρι να έχετε μία πολύ μαλακή ζύμη.
  6. Μεταφέρετε τη ζύμη στο μέσο του ταψιού και πιέστε με τα χέρια σας σχηματίζοντας ένα δίσκο με διάμετρο περίπου 25 εκατοστά και πάχος μισό εκατοστό.
  7. Ψήστε τη ζύμη για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ψηθούν καλά οι άκρες και να ροδίσει ολόκληρη. Αφαιρέστε από τον φούρνο, απλώστε τη σάλτσα ντομάτας σας και ό,τι υλικά θέλετε. Ψηστε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
  8. Τέλος, εάν θέλετε, ανοίξτε το γκρίλ του φούρνου και ψήστε άλλα 1-2 λεπτά για να ροδίσει το τυρί.
  9. Αφαιρέστε από τον φούρνο, αφήστε να κρυώσει μερικά λεπτά και κοψτε σε 8 κομμάτια. Σερβίρετε.
Σημειώσεις
 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

3 Comments

  • Φιλίτσα Γεωργαντζή says:

    Απλα τελειο!!! Και τα tips πολυ βοηθητικά.. Ευχαριστώ πολύ ❤️

  • Ελένη says:

    Αν αντί για αλεύρι καρύδας βάλω βρώμη ή κανονικό αλεύρι γίνεται;;;

  • Δεσποινα says:

    Καλησπέρα, κι εμένα δε μου αρεσει η γεύση της καρυδας. Με αλεύρι βρωμης γινεται; η κατι άλλο;
    Ευχαριστω!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.