Χριστουγεννιατικη πουτιγκα με σπορους τσια

πουτιγκα με σπορους τσια

Μπορώ να πω ότι αργώ λίγο να δοκιμάσω τις νέες τάσεις της διατροφής, όπως είναι η πίτσα με βάση το κουνουπίδι ή το cheesecake χωρίς τυρί αλλά με κάσιους.

Βέβαια κάθε φορά, όταν τελικά αποφασίζω να αφήσω τους ενδοιασμούς μου στην άκρη, απορώ γιατί άργησα τόσο πολύ να το δοκιμάσω!

Σήμερα λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σας μία νέα τάση στην υγιεινή διατροφή που υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια: πουτιγκα με σπορους τσια ή αλλιώς chia pudding!

Και ενώ η ιδέα είναι σχετικά καινούργια, τα υλικά δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Εννοώ ότι τα υλικά είναι απλά, υγιεινά και θρεπτικά χωρίς κάτι περίπλοκο ή εξεζητημένο. Κάποιος απλά σκέφτηκε να τα ενώσει όλα αυτά τα υλικά και να δημιουργήσει κάτι που ονόμασε “πουτιγκα” με σπορους τσια.

Εάν ακούτε πρώτη φορά για πουτιγκα με σπορους τσια, ας δούμε λιγάκι τι ακριβώς είναι…

Η πουτιγκα με σπορους τσια φτιάχνεται με γάλα (όπως γάλα αμυγδάλου ή καρύδας ή αγελαδινό, κλπ), σπόρους τσία και την προσθήση κάποιες γεύσης (όπως φρούτα, μέλι, μπαχαρικά). Όταν οι σπόροι τσία έρχονται σε επαφή με κάποιο υγρό, αυτοί διογκώνονται μετατρέποντας έτσι το υγρό σε ζελέ. Όταν οι σπόροι τσία αναμειγνύονται με το γάλα, το αποτέλεσμα είναι ένα παχύ σαν ζελέ τρόφιμο που μοιάζει με κρέμα.

Η πουτιγκα με σπόρους τσία σίγουρα δεν μοιάζει με την παραδοσιακή πουτίγκα. Θα έλεγα ότι ίσως πλησιάζει πιο πολύ σε κάποιο ρυζόγαλο (rice pudding) αλλά όχι τόσο παχύ. Παρόλα αυτά μην διστάσετε  να το δοκιμάσετε όπως εγώ!

Μπορείτε να δοκιμάσετε μία πιο απλή εκδοχή σαν πρώτη φορά. Η κλασσική συνταγή είναι 1 φλιτζάνι γάλα στο οποίο ανακατεύετε 1/4 φλιτζάνι σπόρους τσία και λίγο μέλι. Ή μπορείτε να το φτιάξετε με 1 φλιτζάνι γάλα, 2 μπανάνες, 1/3 σπόρους τσία και λίγο μέλι. Τα ανακατεύετε (ή τα περνάτε από μπλέντερ εάν χρησιμοποιείτε τις μπανάνες), μοιράζετε το μείγμα σε ποτηράκια και τα αφήνετε στο ψυγείο μερικές ώρες να πήξουν.

Από εκεί και πέρα μπορείτε να πειραματιστείτε με τις δικές σας γευστικές προτιμήσεις. Εδώ, για να δώσουμε μία χριστουγεννιάτικη νότα, σας δίνω μία παραλλαγή με προσθήκη μπαχαρικών!

Γενικά, δεν μπορώ να πω ότι είναι ένα πολύ χορταστικό γεύμα. Το νιώθω αρκετά ελαφρύ και έτσι μπορώ να το καταναλώσω εύκολα για πρωινό όταν δεν έχω ξυπνήσει με μεγάλη πείνα (σπάνια) ή για απογευματινό όταν θέλω κάτι γλυκό για σνακ (πιο συχνά).

Τη συνταγή θα τη βρείτε στη σελίδα του περιοδικού Shape.gr (πατήστε στο link). Τους ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!

Χριστουγεννιατικη πουτιγκα με σπορους τσια
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 3 ποτηράκια
Συστατικά
  • 2 μέτριες μπανάνες
  • 1 φλιτζάνι γάλα της επιθυμίας σας (π.χ. καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας, αγελαδινό, κατσικίσιο, φουντουκιού, κλπ.)
  • 1 κ.γ. μελάσα
  • 1 κ.γ. μέλι
  • ½ κ.γ. σκόνη τζίντζερ
  • ¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γ. σκόνη κανέλλα
  • ⅛ κ.γ. σκόνη γαρύφαλλο
  • ⅓ φλιτζάνι σπόρους τσία
Εκτέλεση
  1. Τη συνταγή θα τη βρείτε στη σελίδα του περιοδικού Shape.gr (πατήστε στο link).
Σημειώσεις
 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.