Μπιφτεκια με Σαλτσα Κρεμμυδιων και Μανιταριων

Μπιφτεκια με Σαλτσα

Ξέρω, ξέρω… Οι περισσότεροι μετά τις γιορτές ψάχουν για “αποτοξινωτικές” σαλάτες και σμούθις για να εξιλεωθούν από την κρεατοφαγία των εορτών. Αλλά εδώ στο Stavroula’s Healthy Cooking δεν μιλάμε για στερητικές δίαιτες και διατροφικούς αποκλεισμούς / περιορισμούς. Μιλάμε για μια ισορροπημένη διατροφή

Μία διατροφή που αποτελεί τρόπο ζωής. Και σε αυτήν την προσέγγιση υπάρχει χώρος για τα πάντα. Ιδίως εάν αυτό είναι θρεπτικό, σπιτικό και χωρίς συντηρητικά.

Εννοείται πως υπάρχουν μέρες που θα φάμε σαλάτες και κινόα. Εννοείται πως θα απολαύσουμε υπερ-θρεπτικά σμούθις και μάφινς για πρωινό. Τα ενδιάμεσα γεύματά μας συνήθως είναι φρούτα ή ξηροί καρποί με κράνμπερις. Αλλά όλα αυτά δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε να φάμε κρέας ή το περιστασιακό γλυκάκι μας! Όχι, δεν τιμωρούμε τον εαυτό μας επειδή μπορεί να φάγαμε κάτι παραπάνω μέσα στις γιορτές! Απλά προσπαθούμε να βρούμε πάλι την ισορροπία μας!

Έχω μιλήσει για τις αποτοξινωτικές δίαιτες στο υπέροχο blog της αγαπημένης Εύης, The Healthy Cook. Εκεί μεταξύ άλλων έγραψα: “…Η αποτοξίνωση όμως του οργανισμού από θερμίδες δεν έχει λογική. Και η αλήθεια είναι ότι με εκπλήσσει το γεγονός ότι ένας λαός, πάνω στον οποίο στηρίζεται η Μεσογειακή διατροφή, πέφτει θύμα της θεωρίας της αποτοξίνωσης. Κλείστε λιγάκι τα μάτια και φέρτε στο μυαλό σας τη Μεσογειακή διατροφή. Ένα τραπέζι στρωμένο με καρό τραπεζομάντηλο και από πάνω άπαχα κρέατα, ψάρια, ελαιόλαδο, τυριά, γαλακτοκομικά, σαλάτες, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης και ξηροί καρποί. Όλα αυτά τα τρόφιμα μας δίνουν πρωτεΐνη, αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που επιτρέπουν στον οργανισμό να λειτουργεί σωστά. Ένας τέτοιος υγιής οργανισμός αποτοξινώνεται φυσιολογικά μέσω των νεφρών, του ήπατος, του δέρματος και των πνευμόνων….

Ο οργανισμός μας έχει βρει τρόπους να αντιμετωπίζει τις τοξίνες χωρίς να χρειάζεται να του στερούμε σημαντικές πρωτεΐνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Δεν υπάρχει επομένως λόγος να υπερφορτώνουμε τον οργανισμό με πράσινα, μαγικά λαχανικά και να ξεχνάμε την υπόλοιπη πυραμίδα τροφίμων.

Η απόλυτη «αποτοξίνωση» είναι να μην καπνίζουμε, να αθλούμαστε, να κοιμόμαστε επαρκείς ώρες και να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή, όπως είναι η Μεσογειακή διατροφή. Αυτή η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι ένας τρόπος ζωής που είναι πρακτικός και ευχάριστος. Δεν θα πρέπει αυτή η διατροφή να είναι κουραστική, μονότονη, άγευστη και να γίνεται με το ζόρι.

Και επειδή ο Ιανουάριος λοιπόν δεν έχει να κάνει με την “αποτοξίνωση” από τις γιορτές αλλά με την προσπάθειά μας να ξαναβρούμε την ισορροπία μας, ας δούμε τη σημερινή συνταγή!

Μπιφτέκια με Σπιτική Σάλτσα από Κρεμμύδια και Μανιτάρια μαζί με σπιτικό πουρέ πατάτας!

Αυτά τα Μπιφτεκια με Σαλτσα Μανιτάρια Κρεμμυδιών και Μανιταριών έγιναν γρήγορα ένα αγαπημένο γεύμα στο σπίτι μας. Εάν έχετε φάει ποτέ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό κάποιο κρέας με σάλτσα γκρέιβι (gravy) και σας άρεσε, τότε να είστε σίγουροι ότι θα ενθουσιαστείτε και με αυτό!

Αυτά τα μπιφτέκια με την υπέροχη σάλτσα δεν θα μπορούσαν παρά μόνο να σερβιριστούν με πουρέ πατάτας. Και πάντα μιλάμε για σπιτικό πουρέ… Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιος να αγοράσει σκόνη για πουρέ από το σουπερ μάρκετ. Είναι τόοοοσο εύκολο να φτιάξετε ένα υπέροχο και νόστιμο σπιτικό πουρέ χωρίς συντηρητικά! Και δεν χρειάζεστε ούτε καν βούτυρο. Απλά ξεφλουδίστε και βράστε τις πατάτες, λιώστε τες με ένα εργαλείο για πουρέ, προσθέστε ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλατοπίπερο και ελαιόλαδο, ανακατέψτε και έτοιμος ο πουρές! Για πιο κρεμώδη υφή μπορείτε να προσθέστε γάλα ή γιαούρτι. Τόσο απλά!


Μπιφτεκια με Σαλτσα Κρεμμυδιων και Μανιταριων
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 4
Συστατικά
Για τα Μπιφτέκια:
  • 500 γραμμάρια άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 αβγό
  • 2 κ.γ. γούστερ σος (Worcestershire sauce)
  • ½ σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
  • ¼ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη Σάλτσα:
  • 250 γραμμάρια μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο στη μέση και ύστερα σε λεπτές φέτες
  • 2 φλιτζάνια σπιτικό ζωμό βοδινό (ή 2 φλιτζάνια νερό και ένας κύβος βοδινού ζωμού)
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. μαϊντανό
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • ½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
  • ¼ κ.γ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κ.σ. αλεύρι
Εκτέλεση
  1. Βάλτε όλα τα υλικά για τον κιμά, εκτός από το ελαιόλαδο, σε ένα μπολ. Πλάστε τον κιμά με τα χέρια σας μέχρι να ενωθούν όλα καλά. Σχηματίστε 4 μεγάλα και λεπτά μπιφτέκια. Αφήστε τα μπιφτέκια στην άκρη σε ένα πιάτο για να ξεκουραστούν και να απορροφήσει η φρυγανιά όλα τα υγρά.
  2. Όσο κάθονται τα μπιφτέκια, κόψτε τα μανιτάρια και το κρεμμύδι σε φέτες.
  3. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεστάνετε τη 1 κ.σ. ελαιόλαδο σε μεσαία φωτιά. Προσθέστε τα μπιφτέκια και ψήστε την κάθε πλευρά για περίπου 5 λεπτά. Αφαιρέστε από το τηγάνι και αφήστε τα μπιφτέκια στην άκρη.
  4. Προσθέστε τα μανιτάρια και τα κρεμμύδια στο τηγάνι και σωτάρετε για 2-3 λεπτά.
  5. Με ένα σύρμα ή ένα πιρούνι χτυπήστε το ζωμό με το αλεύρι μέχρι να ανακατευτεί καλά. Προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά της σάλτσας (πελτέ, μουστάρδα, μαϊντανό, αλάτι, θυμάρι, πιπέρι) και ανακατέψτε.
  6. Ρίξτε αυτό το μείγμα στο τηγάνι με τα λαχανικά. Ανακατέψτε ελαφρά. Τοποθετήστε από πάνω τα μπιφτέκια, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά για 10-20 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
  7. Σερβίρετε με σπιτικό πουρέ πατάτας.*
Σημειώσεις
*Για τον πουρέ πατάτας: Καθαρίστε 4 πατάτες (περίπου 1 κιλό) και κόψτε τες στα 4. Βράστε σε αλατισμένο νερό για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μπορείτε να τις τρυπήστε με ένα πιρούνι. Στραγγίξτε και ξαναμεταφέρετε τις πατάτες στην κατσαρόλα. Λιώστε τις πατάτες με ένα εργαλείο για πουρέ, προσθέστε ⅓ του φλιτζανιού ελαιόλαδο, 1-2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό και όσο αλατοπίπερο επιθυμείτε. Ξαναδουλέψτε με το εργαλείο για τον πουρέ. Εάν επιθυμείτε μια πιο κρεμύδη σύσταση μπορείτε να προσθέστε λίγο γάλα ή γιαούρτι.

Ανάλυση χωρίς τον πουρέ:

 

 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.