Φριτατα με Σπανακι, Φετα και Κρουστα Γλυκοπατατας

φριτατα

Όλο καινούργιες ορολογίες σας παρουσιάζω τον Φεβρουάριο! Μετά τα scones της προηγούμενης βδομάδας, τώρα σας μιλώ για φριτατα….

Αυτή η φριτάτα είναι τόσο γεμάτη με γεύση και θρεπτική αξία που θα αναρωτιέστε γιατί δεν την έχετε ξαναφτιάξει μέχρι τώρα!

Πάμε να δούμε τι είναι η φριτατα….

Η φριτάτα μας έρχεται από τη γειτονική Ιταλία και είναι ουσιαστικά μία ανοιχτή ομελέτα που φτιάχνεται σε βαθύ τηγάνι. Το μαγείρεμα συνήθως ξεκινάει στο μάτι της κουζίνας με τα λαχανικά, τα οποία περιχύνονται από ένα μείγμα αβγών και στη συνέχεια το σκεύος μεταφέρεται στον φούρνο για να ψηθεί εκεί. Όταν είναι έτοιμη, κόβεται και σερβίρεται σε τρίγωνα.

Δηλαδή, μία κύρια διαφορά της φριτάτας από την ομελέτα είναι ότι η φριτατα ψήνεται στον φούρνο. Μία δεύτερη διαφορά είναι ότι η φριτατα δεν κρύβει τα υλικά της, όπως η ομελέτα. Τα υλικά ενσωματώνονται με τα αβγά και δεν χρειάζεται να διπλώνετε και να αναποδογυρίζετε.

φριτατα

Αυτό που μου αρέσει γενικά με τα γεύματα με αβγά, είναι ότι αποτελούν έναν ωραίο και οικονομικό τρόπο να φάμε ένα χορταστικό και υγιεινό γεύμα γεμάτο λαχανικά.

Η σημερινή λοιπόν, συνταγή για φριτατα μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα θρεπτικό πρωινό, μεσημεριανό ή ακόμα και βραδινό. Είναι αρκετά χορτατική και δεν χρειάζεται πολλά συνοδευτικά. Για πρωινό, θα μπορούσε να συνδυαστεί με κάποιο μάφιν. Ενώ, για μεσημεριανό ή βραδινό, φτιάξτε μία απλή σαλάτα μαζί με κάποιο παξιμάδι ή φέτα ψωμί.

Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε τη φριτατα την Κυριακή και να την απολαύσετε μέσα στη βδομάδα ως ένα γρήγορο γεύμα!


Φριτατα με Σπανακι, Φετα και Κρουστα Γλυκοπατατας
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 4
Συστατικά
  • 8 αβγά
  • ½ φλιτζάνι ημιάπαχο γάλα
  • Μία πρέζα αλάτι
  • ½ κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Μία μεσαία γλυκοπατάτα
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. φρέσκο θυμάρι
  • 2 πράσινα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 φλιτζάνια baby σπανάκι
  • 100 γραμμάρια τυρί φέτα
  • Προαιρετικά: Ψιλοκομμένο μαϊντανό και καυτερή σάλτσα, για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τα αβγά. Προσθέστε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι, ξαναχτυπήστε λιγάκι και αφήστε στην άκρη.
  3. Ξεφλουδίστε τη γλυκοπατάτα και κόψτε τη σε μικρά κυβάκια. Βάλτε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι περίπου 25 εκατοστών. Ανάψτε το μάτι σε μεσαία φωτιά και όταν ζεσταθεί το ελαιόλαδο, προσθέστε τις γλυκοπατάτες. Ανακατέψτε ώστε να επικαλυφθούν όλοι οι κύβοι γλυκοπατάτας με το ελαιόλαδο. Πασπαλίστε με το κύμινο, λίγο αλάτι και το θυμάρι. Ξανα-ανακατέψτε. Μαγειρέψτε τις γλυκοπατάτες για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας κατα διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν και να έχουν καφέ σημαδάκια από το ψήσιμο.
  4. Ρίξτε ομοιόμορφα τα φρέσκα κρεμμυδάκια πάνω από τις γλυκοπατάτες και στη συνέχεια προσθέστε το σπανάκι. Βάλτε ένα καπάκι πάνω στο τηγάνι και αφήστε το σπανάκι να μαραθεί για 1 λεπτάκι.
  5. Κλείστε το μάτι. Ρίξτε το μείγμα με τα αβγά πάνω στο σπανάκι. Θρυμματίστε τη φέτα και πασπαλίστε την ομοιόμορφα από πάνω.
  6. Μεταφέρετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήστε για περίπου 10-12 λεπτά, μέχρι να μπορείτε να κουνήσετε το τηγάνι και το κέντρο της φριτάτας ίσα που να κουνιέται. Προσοχή στο χερούλι καθώς θα καίει.
  7. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε τη φριτατα να κρυώσει λιγάκι πριν τη κόψετε. Μπορείτε να πασπαλίσετε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό ή επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή να συνοδέψετε με μία καυτερή σάλτσα.
Σημειώσεις
φριτατα
 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.