Ψωμι Γλυκοπατατας

Ψωμι Γλυκοπατατας

Νομίζω φέτος τον χειμώνα η γλυκοπατάτα έβρισκε συχνά το δρόμο της στην κουζίνα μας…. Τη βλέπω πάντα την κακομοίρα στην μαναβική του σουπερμαρκετ πεταμένη στην άκρη σαν παρακατιανή… Μα δεν είναι κρίμα να την αφήνω εκεί;!

Έτσι φτιάξαμε αρκετές συνταγές μαζί της! Την ενσωματώσαμε σε κόκκινες φακές και φτιάξαμε Καπνιστές Κόκκινες Φακές Βελουτέ, τη πλάσαμε σε Πικάντικες Μπουκιές, τη στρώσαμε σαν βάση για τη Φριτάτα με Σπανάκι και Φέτα και επίσης την ανακατέψαμε με διάφορα λαχανικά για να φτιάξουμε Λαχανομπουκιές στο Φούρνο. Και αυτά τα ξέρετε ήδη…. Να ξέρατε και πόσες φορές φτιάξαμε και στικς γλυκοπατάτας στο φούρνο και πόσες φορές φάγαμε λαχταριστό πουρέ!

Το βολικό με τις γλυκοπατάτες είναι πως εάν τις βράσετε ή τις ψήσετε μία μέρα που έχετε λίγο χρόνο (ή στην Ημέρα Προετοιμασίας σας) τότε μπορείτε να τις απολαμβάνετε όλη τη βδομάδα. Είναι πολύ εύκολο να τις ξαναζεστάνετε εάν θέλετε να τις απολαύσετε ολόκληρες ή μπορείτε να τις κόψετε σε κύβους και να τις προσθέσετε μέσα σε σαλάτες ή σε γεύματα με λαχανικά και ρύζι. Εναλλακτικά μπορείτε να τις φτιάξετε και πουρέ, απλά πολτοποιώντας τες σε ένα πολυμίξερ.

Εάν λοιπόν έχετε πουρέ γλυκοπατάτας, τότε αυτό το ψωμί είναι πανεύκολο να το φτιάξετε! Χρειάζεστε μόνο 5 υλικά, δεν απαιτείται σχεδόν καθόλου ζύμωμα και δεν χρειάζεται να περιμένετε το ψωμί σας να φουσκώσει.

Εάν, από την άλλη, δεν έχετε βρασμένες γλυκοπατάτες, τότε βάλτε αμέσως νερό στην κατσαρόλα και φτιάξτε τες! Για να βράσουν γρήγορα σε μόνο 10 λεπτά, καθαρίστε και κόψτε τη γλυκοπατάτα σε κύβους προτού τη ρίξετε στην κατσαρόλα.

Εμείς συνοδέψαμε το ψωμάκι μας με Σούπα από Ψητά Ντοματίνια και ξετρελαθήκαμε με τον συνδυασμό. Ο Αστρινός το ανακύρηξε ως το αγαπημένο του χορτοφαγικό πιάτο!

Σερβίρετε το ψωμι γλυκοπατατας με σούπα, σαλάτα ή απλά με λίγες ελιές και τυράκι!


Ψωμι Γλυκοπατατας
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 8
Συστατικά
  • Μία μεσαία γλυκοπατάτα (περίπου 400 γραμμάρια)
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι γ.ό.χ. χωρίς γλουτένη)
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ (ή μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη)
  • ½ κ.γ. αλάτι + λίγο παραπάνω για το βράσιμο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το άλλειμα του ταψιού
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς και λαδώστε ελαφρά με ένα πινέλο ένα ταψάκι φούρνου.
  2. Βάλτε νερό σε μία κατσαρόλα, ρίξτε μία πρέζα αλάτι και φέρτε το νερό σε βράση.
  3. Ξεφλουδίστε τη γλυκοπατάτα και κόψτε την σε κύβους περίπου 2 εκατοστών. Βάλτε τους κύβους γλυκοπατάτας στην κατσαρόλα και αφήστε να βράσουν για περίπου 10 λεπτά. Θα πρέπει να μπορείτε να τρυπήσετε πολύ εύκολα τις γλυκοπατάτες με ένα μαχαίρι, σε σημείο που να διαλύονται. Εάν όχι, αφήστε να βράσουν 3-5 λεπτάκια ακόμα. Σουρώστε τις γλυκοπατάτες, μεταφέρετέ τες στον κάδο του πολυμίξερ και δουλέψτε το πολυμίξερ μέχρι να αποκτήσετε έναν ομοιόμορφο πουρέ.
  4. Βάλτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακατέψτε με ένα πιρούνι. Προσθέστε τον πουρέ γλυκοπατάτας, το ελαιόλαδο και 65 ml νερό. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά σε μία ζύμη. Αλευρώστε λιγάκι τα χέρια σας και πλάστε τη ζύμη πολύ μαλακά για ένα λεπτάκι, απλά και μόνο για να το κάνετε πιο ομοιόμορφο.
  5. Μεταφέρτε τη ζύμη στο ταψάκι σας και με τα χέρια σας δώστε ένα κυκλικό σχήμα περίπου 15 εκατοστών. Με ένα μαχαίρι χαράξτε 2 σταυρούς στο πάνω μέρος του ψωμιού, ώστε να σχηματίζονται 8 τρίγωνα.
  6. Ψήστε στον φούρνο για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε ζεστό.
Σημειώσεις
 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.