Γκρανολα Βρωμης με Αποξηραμενα Φρουτα και Ξηρους Καρπους

γκρανολα

Η γκρανολα είναι μία νέα τάση της μόδας στο χώρος της υγιεινής διατροφής.

Ίσως απέκτησε τέτοια διασημότητα εξαιτίας της ανάγκης των καταναλωτών για κάτι πιο υγιεινό από τα δημητριακά. Αυτός είναι και ο λόγος ουσιαστικά που αρχίσαμε και εμείς να καταναλώνουμε γκρανολα. Η γλυκιά, τραγανή γκρανολα είναι ένα υπέροχο υποκατάστατο για τα φορτωμένα με ζάχαρη δημητριακά που όλοι έχουμε καταναλώσει επί χρόνια.

Δυστυχώς βέβαια, οι έτοιμες επιλογές σε γκρανολα δεν διαφέρουν πολύ και από τα δημητριακά…. Ζάχαρη, χρωστικές και επεξεργασμένα συστατικά.

Πρέπει πάντα να θυμάστε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων πριν αγοράσετε κάτι από το σουπερ μάρκετ. Μπορεί να νομίζετε εκείνη τη στιγμή ότι κάνετε μία υγιεινή επιλογή ή ίσως και το ίδιο το τρόφιμο να διαφημίζεται κατά αυτόν τον τρόπο (υγιεινό, χωρίς ζάχαρη, χωρίς γλουτένη, κλπ.). Αλλά, εάν κοιτάξετε πιο προσεκτικά τα συστατικά, ενδεχομένως να εκπλαγείτε από αυτά που θα δείτε.

Εάν δεν θέλετε να φτιάξετε τη δική σας γκρανολα, τότε προσέξτε καλά τη λίστα των συστατικών στο προϊόν που θα αγοράσετε. Η λίστα με τα συστατικά σε ένα θρεπτικό τρόφιμο θα πρέπει να είναι σχετικά μικρή και θα πρέπει να αποτελείται από απλά και αναγνωρίσιμα υλικά. Αποφύγετε τη γκρανολα που περιέχει υλικά που δεν θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε και να συναντήσετε στη κουζίνα σας!

Βέβαια, να θυμάστε ότι ενώ είναι βολικό να αγοράσουμε έτοιμη γκρανολα, εάν την αγοράζετε συστηματικά μπορεί να σας φανεί λίγο ακριβή. Αυτός είναι επίσης ένας σημαντικός λόγος να μάθετε να τη φτιάχνετε μόνοι σας και να μπορείτε να την απολαμβάνετε συχνά!

Είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε τη δική σας γκρανολα. Και με αυτόν τον τρόπο ελέγχετε ακόμα καλύτερα τι τρώτε. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας παραλλαγή και να τη προσαρμόσετε στις δικές σας γευστικές προτιμήσεις.

Έχουμε ήδη δει δύο προτάσεις στο Stavroula’s Healthy Cooking:

  • Την Τραγανή Γκρανόλα, που είναι από τις πιο πετυχημένες συνταγές στο blog και που οι περισσότεροι έχετε λατρέψει! Δεν περιέχει βρώμη, δεν περιέχει γλουτένη και βασίζεται στους ξηρούς καρπούς.
  • Και την Εύκολη Γκρανόλα Σοκολάτας, για όσους θέλουν ένα πιο γλυκό ξύπνημα!

Η σημερινή συνταγή είναι μία ακόμα παραλλαγή για σπιτική γκρανολα φτιαγμένη με μερικά αγαπημένα υλικά. Είναι τραγανή, δεν είναι υπερβολικά γλυκιά και έχει άρωμα κανέλας. Και μπορεί να διατηρηθεί για βδομάδες σε ένα αεροστεγές δοχείο.

4.0 from 1 reviews
Γκρανολα Βρωμης με Αποξηραμενα Φρουτα και Ξηρους Καρπους
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 20 (Βγαίνει περίπου 1 κιλό μείγμα)
Συστατικά
  • 5 κ.σ. μέλι
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γραμμάρια καρύδια, σε κομμάτια
  • 50 γραμμάρια κολοκυθόσπορο (αποφλοιομένο)
  • 250 γραμμάρια νιφάδες βρώμης
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 150 γραμμάρια ηλιόσπορο (αποφλοιομένο)
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 150 γραμμάρια αποξηραμένοι χουρμάδες, χωρίς το κουκούτσι
  • 150 γραμμάρια κράνμπερι
  • 100 γραμμάρια λιναρόσπορο
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώστε ένα μεγάλο ταψί με λαδόκολλα.
  2. Βάλτε το μέλι και το λάδι με ένα μικρό κατσαρολάκι και ζεστάνετε ελαφρώς, μέχρι το μέλι να ενσωματωθεί με το λάδι. (Μπορείτε να κάνετε και αυτό το βήμα στο φούρνο μικροκυμάτων.)
  3. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα καρύδια, τους κολοκυθόσπορους, τη βρώμη, το αλάτι και τους ηλιόσπορους. Περιχύστε με το μείγμα ελαιολάδου και μελιού και ανακατέψτε καλά μέχρι το μείγμα να έχει πάει παντού.
  4. Απλώστε το μείγμα στη λαδόκολλα, πασπαλίστε με τη κανέλλα και ψήστε στο φούρνο για 25 λεπτά (ή μέχρι να ροδίσει), ανακατεύοντας το μείγμα κάθε 5 λεπτά περίπου ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα και να μην καεί.
  5. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε να κρυώσει.
  6. Καθώς κρυώνει η γκρανόλα, κόψτε τους χουρμάδες σε κομμάτια και ανακατέψτε τους με τα κράνμπερι και το λιναρόσπορο. Προσθέστε αυτό το μείγμα στη γκρανόλα και ανακατέψτε ώστε να έχετε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  7. Μεταφέρετε σε ένα αεροστεγές δοχείο.
Σημειώσεις
*Εάν ψάχνετε για μία εναλλακτική του γάλακτος για να καταναλώσετε τη γκρανόλα σας μπορείτε να χτυπήσετε σε ένα πολυμιξεράκι μία ώριμη μπανάνα με τον χυμό από μισό πορτοκάλι. Σερβίρετε κατευθείαν μόλις το φτιάξετε!

 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.