Μαφινς με Καλαμποκαλευρο και Μυρτιλα

καλαμποκαλευρο

Λατρεύω τα μύρτιλα (ή αλλιώς μπλούμπερις)! Το υπέροχο μπλέ χρώμα τους οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανίνης, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μωβ-μπλε φρούτα και λαχανικά όπως είναι τα δαμάσκηνα, τα κεράσια και οι φακές μπελούγκα. Οι ανθοκυανίνες βρίσκονται στο μικροσκόπιο αυτή τη στιγμή καθώς ερευνάται η συσχέτισή τους με αντικαρκινικές ιδιότητες και την ενίσχυση της μνήμης.

Περιέχουν και άλλα αντιοξειδωτικά όπως είναι οι βιταμίνες A, C, E και αποτελούν καλή πηγή καλίου, μαγνησίου, φωσφόρου και φυτικών ινών. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τα μύρτιλα να έχουν θετική επίδραση στο μεταβολικό σύνδρομο και να μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ενώ επίσης βοηθούν στην καταπολέμηση των ουρολοιμόξεων.

καλαμποκαλευρο

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω άλλα για να καταλάβετε πόσο θρεπτικά είναι!! Δυστυχώς τώρα σιγά σιγά φτάνει το τέλος της εποχής τους γι’ αυτό εάν βρείτε, αγοράστε και βάλτε τα στην κατάψυξη! Αλλιώς θα τα βρείτε εύκολα στα κατεψυγμένα είδη του σουπερμάρκετ όλη τη χρονιά. Μπορείτε έτσι να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μάφινς, σμούθις, να τα ανακατέψετε σε γιαούρτι ή να τα φάτε κατευθείαν από την κατάψυξη.

καλαμποκαλευρο

Τα μάφινς είναι αγαπημένο μας σνακ καθώς μπορώ στη συνέχεια να τα αποθηκεύσω στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και να τα καταναλώνουμε όλη την εβδομάδα σαν πρωινό. Ένα μάφιν μαζί με κάποιο φρέσκο φρούτο (ή χυμό) και ένα αβγό βραστό (ή ένα ποτήρι γάλα) μπορεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πρωινό έτοιμο σε λίγα μόλις λεπτά, εφόσον έχετε φτιάξει ένα δυο πραγματάκια στην ημέρα προετοιμασίας σας.

Επιπλέον, τα μαφινς αυτά φτιάχνονται από ένα μείγμα άλευρων. Χρησιμοποιήσα σαν βάση το καλαμποκαλευρο, αλλά πρόσθεσα και αλεύρι καρύδας και αλεύρι ντίνκελ. Η αλήθεια είναι ότι αυτά ήταν τα άλευρα που είχα στην τροφοθήκη μου και αποφάσισα να πειραματιστώ με αυτά τα τρία, κάνοντας τα μάφινς πολυδημητριακά. Ίσως να μπορείτε να πειραματιστείτε και εσείς, πχ παραλείποντας το αλεύρι καρύδας και χρησιμοποιώντας μόνο καλαμποκαλευρο και αλεύρι ολικής άλεσης.

καλαμποκαλευρο

Μαφινς με Καλαμποκαλευρο και Μύρτιλα
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 12
Συστατικά
  • 1 φλιτζάνι καλαμποκαλευρο
  • ¼ φλιτζάνι αλεύρι καρύδας
  • ¾ φλιτζάνι αλεύρι ντίνκελ ή ζέας
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 2 φλιτζάνια μύρτιλα
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • Μία πρέζα αλάτι
  • 2 αβγά
  • 1¼ φλιτζάνι ξινόγαλα
  • ½ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ¼ φλιτζάνι λάδι καρύδας
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τα άλευρα, το ξύσμα λεμονιού, τα μύρτιλα, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα μαγειρικής και το αλάτι.
  3. Σε ένα άλλο μπολ χτυπήστε με ένα σύρμα τα αβγά, το ξινόγαλα, τη βανίλια, το λάδι καρύδας και την καστανή ζάχαρη.
  4. Προσθέστε το υγρό μείγμα στο στεγνό και ανακατέψτε απαλά μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά (μην το δουλέψτε πολύ το μείγμα). Μοιράστε το μείγμα σε 12 λαδωμένες θήκες για μάφινς.
  5. Ψήστε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει στεγνή από το κέντρο.
  6. Αφήστε τα μάφινς να κρυώσουν και αποθηκεύστε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Για να αποψύξετε, βάλτε τα μάφινς αποβραδίς στη συντήρηση και είναι έτοιμα για την επόμενη μέρα!
Σημειώσεις

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.