Κρανμπεροψωμο με Αλευρι Ζεας, Καρυδια και Πορτοκαλι

κρανμπεροψωμο

Και φτάσαμε στην τελευταία συνταγή για το 2018! Δεν ηταν μία πολύ ενεργή χρονιά για το blog… Αλλά ήταν μία γεμάτη χρονιά για εμάς!

Όπως ανέφερα στην ανάρτηση για Κολοκυθόσουπα Βελουτέ με Πιπεριά Φλωρίνης, Πράσο και Αχλάδι, πριν 1,5 μήνα καλωσορίσαμε στον κόσμο την μικρούλα μας. Όλη η διαδρομή της μητρότητας με απέτρεψε από το να κάνω συχνές αναρτήσεις. Το blog χρειάζεται πολύ δουλειά ώστε να υπάρχει συνεχώς νέο υλικό. Μετά τη σκέψη για το τι είδους συνταγή πρέπει να παρουσιαστεί, υπάρχει το μαγείρεμα, η δοκιμή, η φωτογράφιση, η διατροφική ανάλυση, η επεξεργασία των φωτογραφιών, η διατύπωση της εκτέλεσης της συνταγής και το κείμενο της ανάρτησης. Και παρόλο που ακούγεται ένας μπελάς, το αγαπώ τόσο πολυ αυτό το blog! Και πραγματικά μου έλειψε η όλη διαδικασία καθώς και η επικοινωνία μαζί σας.

Αυτό το κρανμπεροψωμο, όπως και το μπανανόψωμο, είναι ψωμί που δεν περιέχει μαγιά και έτσι δεν χρειάζεται χρόνο για να φουσκώσει. Αυτου του είδους τα ψωμιά περιέχουν μαγειρική σόδα και μπέικιν πάουντερ για το φούσκωμα και γι’αυτό ονομάζονται “γρήγορα ψωμιά” (quick breads).

Στο Blog υπάρχει μία ακόμα συνταγή για κρανμπεροψωμο, αλλά με μαγιά. Είναι πάρα πολύ νόστιμη και δεν την αλλάζω με τίποτα, απλά μερικές φορές δεν υπάρχει ο χρόνος για κάτι τέτοιο… Τότε καταφεύγω σε αυτήν την γρήγορη συνταγή!

Γενικά στο blog έχουμε χρησιμοποιήσει το αλεύρι ζέας σε αρκετές συνταγές. Καταρχήν γνωρίσαμε το αλεύρι ζέας και φτιάξαμε Μάφινς με Σταφίδες. Ενώ πριν μερικές μέρες σας παρουσίασα ένα νόστιμο Κέικ Ταψιού με Κραμπλ Κανέλας. Τώρα μέσα στην εορταστική περίοδο σας παροτρύνω να φτιάξτε οπωσδήποτε τα Μελομακάρονα με Αλεύρι Ζέας!

Γενικά αυτό που μου αρέσει σε αυτό το σιτηρό είναι ότι είναι πιο “ευκολοχώνευτο” από το κοινό σιτάρι και επίσης δεν μου αλοιώνει τη γεύση των παρασκευασμάτων. Οι περισσότεροι που δοκιμάζουν δεν καταλαβαίνουν καν ότι η συνταγή περιέχει κάποιο ιδιαίτερο αλεύρι! Αντίθετα με το αλεύρι ολικής άλεσης, που είναι πολύ εύκολα αναγνωρίσιμο και πολλοί δεν το συμπαθούνε στη γεύση.

Σας χαιρετώ λοιπόν για φέτος και θα τα πούμε σύντομα! Σας εύχομαι να έχετε μία εκπληκτική και νόστιμη Πρωτοχρονιά! Ανυπομονώ να τα λέμε πιο συχνά μέσα στο 2019!

5.0 from 1 reviews
Κρανμπεροψωμο με Αλευρι Ζεας, Καρυδια και Πορτοκαλι
 
Συγγραφέας:
Μερίδες: 12
Συστατικά
  • 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο Κερκύρας, λιωμένο
  • ½ φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • ½ κεσεδάκι γιαούρτι (100 γραμμάρια)
  • ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκάλι
  • 2 μεσαία αβγά
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1¾ φλιτζάνια αλεύρι ζέας
  • ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ½ φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερι
  • ½ φλιτζάνι καρύδια, σπασμενα σε κομμάτια
  • Προαιρετικά: 1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βάλτε λαδόκολλα μέσα σε ένα μακρόστενο ταψάκι για ψωμί ή λαδώστε το.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε με σύρμα το λιωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέστε το γιαούρτι, το χυμό πορτοκάλι, τα αβγά και το ξύσμα πορτοκαλιού και ξαναχτυπήστε με το σύρμα μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο.
  3. Προσθέστε το αλεύρι ζέας, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι στο μείγμα. Ανακατέψτε απαλά με μία ξύλινη κουτάλα ίσα ίσα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Μην παραδουλέψτε το μείγμα.
  4. Προσθέστε τα κρανμπερι και τα καρύδια και ανακατέψτε.
  5. Απλώστε το μείγμα στο μακρόστενο ταψάκι. Εάν θέλετε μία τραγανή υφή, πασπαλίστε από πάνω μία κ.σ. καστανή ζάχαρη.
  6. Ψήστε για 30-40 λεπτά ή μέχρι μία ξύλινη οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του κρανμπερόψωμου.
  7. Αφήστε να κρυώσει προτού το κόψετε.
Σημειώσεις
 

 

 

Εάν φτιάξετε αυτή τη συνταγή, βγάλτε μία φωτογραφία και προσθέστε το hashtag #STAVROULACOOKING. Θα χαρώ πολύ να δω τις δημιουργίες σας!

3 Comments

  • Αναστασία says:

    Έκανα τη συνταγή κ είναι νοστιμότατη!!! Να σας ζήσει το μωράκι σας.

  • Χριστίνα says:

    Καλησπέρα… Αντί για αλεύρι ζεας τι άλλο μπορώ να χρησιμοποιήσω? Μάλλον είναι το μόνο που δεν έχω! Κ σκέφτομαι να το φτιάξω!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Βαθμολογήστε Αυτή τη Συνταγή:  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.